Az oldal utoljára frissítve: 2014. november 07. péntek 16:03

 

     
     
Fókuszban az infókommunikáció - 6 előadás 2014.10.18. Szilassi Andrea
NetNagyi Klub az utazás jegyében 2014.09.23. Szilasssi Andrea
Közös klubnap a budapesti netnagyikkal 2014.06.23 Szilasssi Andrea

 

 

Fókuszban az infókommunikáció - 2014. október 18.

Szilassi Andrea

 

2014. október 18-án ötödször került sor informatikai ismeretterjesztő előadás-sorozatunkra az Országos Könyvtári Napok keretében. Az idei esemény azonban többféle szempontból is rendhagyó módon alakult. Az önkormányzati választásokban érintett könyvtárak érdekében változott az Országos Könyvtári Napok időpontja. Ezzel a csúszással felborult előzetes megállapodásunk 6-ból 3 előadóval.

A változások nyomán a kezdeti koncepciót részben megtartva (ePolgár született. Visszatekintés a kezdetektől napjainkig) visszatértünk korábbi jó hagyományainkhoz és közkedvelt előadóinkhoz (aktuális témák a világháló és a számítástechnika világából). Az infókommunikáció kiemelt szerepe pedig nem az előadások témájában nyilvánult meg, hanem a technikai lebonyolításban. Így került sor internetes közvetítésre Békéscsaba és Tatabánya között, amely Vincze Andrea ötlete volt. Elfoglaltsága miatt javasolta az online közvetítést a Google által működtetett Hangouts videokonferencia szolgáltatással, amely 9 szereplő között lehetséges egyidejűleg. Mint minden online közvetítés, ennek sikere is túlnyomórészt a technikai adottságokon múlik: (internetkapcsolat sávszélessége, jó minőségű mikrofon - mikroportos az ideális -, nagy felbontású kamera.)

A tatabányai helyszínen két kamerát alkalmazott Török Csaba rendszerinformatikus, hogy egyfelől biztosítsa az élő közvetítésnek megfelelően a mozgóképátvitelt, másrészt rögzíteni is tudja jó minőségben az elhangzott előadásokat. A videófelvételek elérhetőek lesznek itt: http://www.jamk.hu/?q=hu/node/3639

Elsőként dr. Voit Pál tatabányai igazgató, majd Rakonczás Szilvia békéscsabai igazgató köszöntötte saját és egymás vendégeit. A két helyszínen összesen 53 vendég gyűlt össze az öt órán át tartó program előadásaira. A rendezvényen óránként, két félórás előadás után húsz perces szünetet tartottunk annak érdekében, hogy lehetőséget adjunk a később érkezőknek is zavarás nélkül csatlakozni a vendégekhez.


A tatabányai közönség.
Fotók és montázs: Szilassi Andrea


Rakonczás Szilvia köszöntője Békéscsabáról Tatabányának. Fotó: Szilassi Andrea

A Békés Megyei Könyvtáron belül működő internetklub vezetője Vincze Andrea informatikus könyvtáros. Felkérésével kettős célunk volt. Egyfelől fontosnak tartottuk megismertetni kollégáinkkal klubja egyes tagjainak a helytörténeti feltárásban játszott aktív szerepét, illetve népszerűsíteni kívántuk a BékésWiki ötletét, bemutatni megvalósulásának, működésének tapasztalatait. Másfelől újabb szervezeti kapcsolatot kívántunk megalapozni Budapest, Ajka és Pécs után Békéscsaba és a tatabányai NetNagyi klub között is. Előadásának címe: Senior közösségek és az internet. Szerepük, tevékenységük a könyvtárban.

Vincze Andrea előadása közben a békéscsabai helyszínen. Fotó: Nagy Levente

Prezentációja: http://prezi.com/lfhoqcra4qm5/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share


Szünet után dr. Varjas Norbert következett, aki, a győri Széchenyi István egyetem docense. Előadása tudományos alapossággal, ugyanakkor közérthetően vázolta fel az információ-technológiai forradalom fejlődését a kezdetektől napjainkig a főbb eseményekre koncentrálva. Előadásában kitért a környezetbarát technikai megoldásokra is, így például láthattunk egy kurblival működtethető laptopot is. Előadásának címe: A digitális forradalom kora - A zenélő kvarcóráktól a zsebben hordható mobil irodáig.

Prezentációja megtekinthető itt: www.jamk.hu//letoltesek/files/Varjasi_Norbert_2014_Tatabanyai_konyvtari_het_eloadas.pdf

 

XO-1  - a kurblis laptop 2 km hatósugarú antennával  (One Laptop Per Child Project)

Forrás: http://aneyewitness.wordpress.com/category/networking/

 

 

dr. Varjasi Norbert. Fotó: Szilassi Andrea

Ezután Vitéz Veronika következett, aki a József Attila Megyei és Városi Könyvtár informatikus könyvtárosa. A Science Fiction-ből a mindennapokba - nyelvtechnológiai és egyéb alkalmazások címen tartott előadást. A nyelvtechnológia a természetes nyelvű szövegek számítógépes feldolgozásával foglalkozik, továbbá azon dolgozik, hogy képes legyen előállítani mesterséges úton emberi hangokat. Hallhattunk a fordítóprogram működéséről, néhány felolvasó szoftverről, a mindennapjainkban oly népszerű GPS hangos útbaigazításáról, a gyógyszervonalról, továbbá a beszédfelismerő telefonos tudakozóról. Előadásának prezentációja: http://prezi.com/vy734rphopbm/a-science-fictionbol-a-mindennapokba-nyelvtechnologiai-alk/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

 

Vitéz Veronika. Fotó: Török Csaba

Szünet után e sorok írója vette át a szót az ePolgárrá váltunk – az internet élet- és gondolkodásformáló következményei című előadással. Ennek során három gondolatkört jártunk be: 1. Hogyan gabalyodtunk bele a világhálóba? 2. Kifejezések, amelyekkel az IT világ hatására gazdagodott a nyelvünk. 3. Mi változott az életünkben, gondolkodásunkban, szokásainkban, viselkedésünk ennek hatására? Mindhárom témakör felfűzhető egyetlen szálra, az ePolgárrá válás helyenként objektív, máskor meg szubjektív nézőpontú történetére, eseményeire, jelenségeire. Az előadás prezentációja: www.jamk.hu//letoltesek/files/Szilassi_A_20141018.pdf

 

Szilassi Andrea. Fotó: Török Csaba

 

Ezután Csonkáné Huszár Anita, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság alezredese következett A világháló árnyékos oldala - Kiberbűnözés című előadásávalTerítékre került a játékfüggőség különféle ártalmaival, és a különféle interneten jelentkező csalások. Az adathalászat napjainkban oly széles körű, hogy már külön kategóriákban tartják számon őket: phishing, vishing, smishing, pharming, whaling. Hallhattunk még kalózkodásokról, hacker támadásokról, az elektronikus zaklatásról, valamint a gyermekpornográfia veszélyhelyzeteiről. Az előadó részletesen foglalkozott a megelőzés módjaival is.

Előadásának prezentációja: http://www.jamk.hu//letoltesek/files/Csonkane_HA_Kiberbunozes.pdf

Csonkáné Huszár Anita. Fotó: Török Csaba

Befejezésként Boldog Ferenc rendszer-informatikus, pedagógus zárta az előadások sorát Windows XP után Windows 8. – Különbségek, fontos tudnivalók címmel. Az apropót a Microsoft nagy horderejű döntése szolgáltatta, amelyben megszűnt a terméktámogatás a 13 éves operációs rendszerhez. Sokakat késztetett ez számítógépük operációs rendszerének megváltoztatására. Vannak, akik a megszokott gépükön, másoknak meg új beszerzéssel érkezett Windows 8 a mindennapjaikba sok fejtörést és talányt okozva. Nekik szántuk Boldog Ferenc jól felépített és látványos előadását. Ráadásként videóról megismerhettük a jövő nyáron megjelenő Windows 10 operációs rendszer sajátosságait is. Előadásának prezentációja: www.jamk.hu//letoltesek/files/WindowsXP_utan_Windows8.pdf


Boldog Ferenc. Fotó: Szilassi Andrea

 

 

NetNagyi Klub az utazás jegyében - 2014. augusztus 23.

Szilassi Andrea

Egy hetedik éve tartó klub életében nem könnyű mindig aktuális és újdonságot jelentő, ugyanakkor érdeklődésre számot tartó programot szervezni. Ezúttal azonban sikerült ötvözni az évszakra jellemző sajátosságokat a klub jellegével. Napirendre kerültek szép tájakat megjárt klubtagjaink úti beszámolói, illetve az ezekből készíthető látványos DVD-filmek technikai megoldásai.

A rendezvényen bemutatott DVD-k egy előzetes együttműködés termékei voltak. Az előadók rendelkezésre bocsátották a képeiket, és felkészültek egy félórás élménybeszámolóra. Jómagam végeztem a technikai feladatokat. Először egy filmszerkesztő programmal kisfilmeket készítettem az egyes helyszíneken készített képekből. Autentikus aláfestő zenével és különféle effektusokkal egészítettem ki annak érdekében, hogy hangulatosabb és filmszerű legyen. A DVD-hez gyűjtöttem még néhány igazán jó, valóban videokamerával felvett filmet az adott helyszínekről egy videó megosztó csatornáról. Ezt követően az összegyűjtött anyagot Windows DVD-készítő szoftverrel lemezre írtam. E program alkalmazásával egyszerűen, automatizálva készíthető látványos DVD választható sablonok felhasználásával. Igazán mutatós, látványos lemezek készíthetők a segítségével! A szoftver készítői gondoltak a különböző korú és ízlésű felhasználókra: stílus, dizájn és technikai megoldások tekintetében sokféle sablon választható. A szoftver könnyű kezelhetősége mellett előny még, hogy magyar nyelvű és illusztrált, közérthető használati utasítása van. Egyetlen hátránya, hogy alkalmazásával nem tudunk összefüggő szövegeket, útinaplókat, grafikai elemeket adni a lemezhez. Utóbbihoz egy komolyabb szoftverre, egy honlapszerkesztőre van szükség.

Tománné Vass Juliannától norvégiai úti beszámolót hallhattunk és láthattunk. Több éve már, hogy egy nyaralás alkalmával megismerkedett egy Norvégiában élő magyar származású hölggyel. A létrejött barátság eredményeképpen minden évben ellátogat a szép skandináv országba. A norvég főváros, Oslo mellett bemutatta a fjordokat, Dramment, Geilo-t és Sandefjordot. Megjegyezte azt is, hogy Oslo-ban rendkívül sok szobor, köztéri alkotás látható városszerte.  Láthattuk még a lemezről a sarki fényeket és Lofotent, valamint egy skandináv hajóutazás pillanatait. Mindig nagy élményt jelent Juliannának a Norvégiában eltöltött idő.

 

Tománné Vass Julianna.
Fotó: Szilassi Andrea

Norvégiai táj.
Fotó: Tománné Vass Julianna

 

Őt Barczai Tiborné követte, aki egy európai kulturális körutazás felejthetetlen emlékeiből idézett fel néhányat. A bajor kastélyokat, Münchent, Innsbruckot, Alpbachhot, Kehlsteinhaust, Schloss-Tratzberget, valamint az olaszországi Brixent választotta bemutatni a DVD-ről. Nagy csodálattal beszélt a bajor kastélyokról, különösen a Neuschwansteini különlegességeiről. Erzsébet a hegyek nagy szerelmese, ezért számára az úti célt sosem a tengerpart jelentette, hanem mindig valamilyen hegyvonulat. Szerencsére a kora nem akadályozza a hegymászásban sem őt, sem a férjét. A természeti tájakról megjegyezte, hogy a képek legtöbbször nem adják vissza a táj gyönyörűségét, a hely sajátos atmoszférát. Álljon itt egy remek ellenpélda erre a kijelentésre:

 

Barczai Tiborné.
Fotó: Szilassi Andrea

Látkép a bajorországi Sasfészekből, Kehlsteinhausban.
Fotó: Barczai Tiborné

 

Szünet után Kovács Judit következett. Fokvárosi és egyéb dél-afrikai kirándulások emlékeit hozta magával lemezen, amelyet unokaöccse, Török László fotózott és szerkesztett Macintosh számítógépének egyik szoftverjével. Ez a DVD Judit egyik kedvence a világban tett sok-sok kirándulás emlékei közül, amelyet az unokaöcs megörökített. Az egzotikus tájak mellett egy botanikus kert különleges növényzete, valamint Afrikában honos állatok is láthatók rajta. Még egy szafari pillanatai is nyomon követhetők a lemezen. Judit megosztott két szép történetet az elefántokról. Ez az állat nagyon is szociális faj. Egyedei csoportokba szerveződnek, és segítenek egymáson akkor is, ha a bajba került elefánt nem része a segítők családjának. Amikor egy öreg, beteg jószág a haldoklás küszöbére érkezik, olyankor az egész csoport elkíséri őt utolsó útjára az elefánttemetőnek választott helyre. A kimúlt állatot felszaggatott gyepdarabokkal, ágakkal betemetik - elrejtve az avatatlan szemek elől. Később visszamennek, előszedik elhunyt társuk csontjait, majd eltemetik.

 

Kovács Judit.
Fotó: Szilassi Andrea

Török László egy békés gepárd társaságában

Ezután került sor a különféle szoftverekkel készíthető DVD-k technikai megoldásainak bemutatására. Elsőként Csáki Istvántól láttunk néhány alternatív alkalmazást, amelyekkel szintén készíthetünk DVD-ket. Néhány korábbi munkájával illusztrálva bemutatta, hogy milyen lehetőségeket kínál a DVD Flick és a DVD Style ingyenes szoftver. Befejezésül megosztottam a norvég és bajor DVD-k készítésével kapcsolatos tudnivalókat, és betekintettünk a Windows DVD-készítő program alkalmazásának folyamatába.

Csáki István.
Fotó: Szilassi Andrea

 

 

Közös klubnap a budapesti és a tatabányai netnagyiknak

Szilassi Andrea

Június 23-án immár negyedszer találkoztak a budapesti EzüstNet Egyesület és a tatabányai NetNagyi Klub tagjai egy rendhagyó eseményen. A két szervezet közötti kapcsolat kezdete 2009-re nyúlik vissza, közös kirándulásokat azonban csak 2012 óta rendezünk. Ezúttal Tatára és Tatabányára szerveztünk egy egész napos programot kirándulással, közös ebéddel, előadásokkal és kötetlen beszélgetésekkel egybekötve. A délelőtti programon 45-en, délután 47-en vettek részt.

A budapesti vendégek

 

A Tatára látogatók többsége az Öreg-tó partját keresi fel, pedig a Cseke-tó környéke sokkal látványosabb, hangulatosabb és kevésbé forgalmas hely, ezért is választottuk ezt a helyszínt. A fővárosból érkező csoport a park Erzsébet téri bejáratánál csatlakozott a tatai, szomódi és tatabányai klubtagokhoz. Itt Dr. Nemes Lajos nyugdíjas botanikus professzor várt ránk. Őt kértük fel arra, hogy tegyünk egy sétát közösen, melynek során beszél a park történetéről és a telepített növényzetről.  Az első hazai angol típusú parkot Gróf Esterházy Ferenc rendelésére tervezte Bőhm Ferenc uradalmi mérnök. Az 1780-as években kezdődött a kivitelezés, amelyet megelőzött a Cseke-tó medrének kiépítése, valamint a Béka-hegy területén található források, vízfolyások és kisebb kerti tavak rendezése. Mintául az angol kerttervezés természetesnek tűnő sajátosságait tekintették, szemben a francia stílus geometriai formákat idéző jegyeivel. A tatai park azonban nem minden részében mutatja az eredeti stílus jellemzőit, mivel a gróf elvárásai különböztek néhány dologban. Például a parkot övező kőfal és a kapuk egyáltalán nem jellemzőek az angol tájkertekre. A növényzet telepítésénél fontos szempont volt az összhatás, mégpedig minden évszakra kiterjedő figyelemmel. A fák lombjainak és a bokrok leveleinek, terméseinek színhatása, a környezet harmóniája fontos szempont volt a növények kiválasztásánál, társításánál. Romantikus tájképi elemekkel fokozták a hatást: források, kisebb vízesések, hidak, valamint mesterségesen oda helyezett romok, sziklák, építmények. A török mecset sem az iszlám vallásgyakorlás érdekében épült 1840-ben. Esterházy gróf a szabadkőműves szertartásokhoz rendelte meg Jean Charles Alexandre Moreau francia építésztől. Látogatásunkkor éppen térkövezés és felújítás zajlott a színpad körül, ezért a kiskastély, a pálmaház és a szabadtéri színpad nem volt megközelíthető. A hazánkban őshonos fák, bokrok mellett sok, akkor még egzotikusnak számító fát hozattak, majd előnevelték őket Billegpusztán és a cseklészi uradalomban. Az első facsemetéket még szekéren hozatták, főként Kismartonból és Versailles-ból.

 

Török mecset az Angolparkban

Fotók: Szilassi Andrea

A szabadtéri színpad élő díszlete

A kaukázusi szárnyas diófa

 

E parkba ültettek Magyarországon először platánfákat. Még ma is élnek itt ilyen 200 év feletti, első generációs ősfák. A szlavón tölgyek és a platánfélék egy része a Balkán-félszigetről került a parkba. A babiloni szomorúfűz Kínából származik, és szintén itt nevelkedett először az országban. Mint ahogyan a kanadai vasfából, a mocsárciprusból, a lepényfából, a tulipánfából, a magnóliából és a kaukázusi szárnyas diófából is szintén itt ültettek először facsemetéket hazánkban. Talán a két kaukázusi szárnyas dió a legkülönlegesebb példány mind között. Földre hajló ágaikon keresztül további számtalan gyökeret fejlesztettek, ezért önmagukban is kisebb erdőt alkotnak. A séta során eljutottunk egészen az edzőtáborig, ahol sportolóink, olimpikonjaink készülnek a világversenyekre. Nemes Lajos nagyszerű idegenvezetése után ebédelni mentünk a közeli Mahagóni Étterem és Pizzériába. Ebéd után beutaztunk Tatabányára.

A Fő téri könyvtárban kávé, frissítő italok és sütemények várták az érkezőket. Rövid szünet után folytatódott a program két előadással. Takács Márta, az Ezüstnet Egyesület elnöke képekkel illusztrált betekintést adott az egyesület életébe, mindennapjaiba. E szervezetnek a Budapesti Művelődési Központ ad otthont. A tagság feltétele náluk egy Kattints rá nagyi tanfolyam elvégzése a művelődési házban. Ezt követően lehetőséget biztosítanak tagjaiknak hetente kétszer további, számítógép-használathoz kötődő tapasztalatcserére és ismeretszerzésre. Egymást segítve osztják meg az újdonságokat, érdekességeket. Megjegyzem, a tatabányai csoportból is vannak a budapesti egyesületben tagok, mint ahogyan a tatabányai rendezvényeken is részt vesznek rendszeresen a fővárosból vendégek. Holló József személyében előadó is részt vállal a tatabányaiaktól az EzüsNet Egyesület tevékenységében. Minden hónapban szerveznek kulturális programokat, kirándulásokat is. Pályáztak sikerrel a művelődési házban elhelyezendő számítógépekre. Kapcsolatokat ápolnak a tatabányai klub mellett a pécsi Net-Nagyik Egyesülettel is.

 


Takács Márta

 

A budapesti beszámolót e sorok írójának előadása követte. Az okostelefonok extra funkcióiról, illetve olyan hasznos mobiltelefon alkalmazásokról beszéltem, amelyek a negyven feletti korosztály számára ajánlhatók egy kb. egy órás program keretei között. Az okostelefonok lehetőségei még sokak számára ismeretlenek, ezért választottam ezt a témát. Egy ilyen áttekintés módot adhat arra, hogy eldönthessék, érdemes-e lecserélniük a megszokott, megkedvelt telefonjaikat.


Kép forrása:
www.lerablog.org


Bevezető gyanánt áttekintettük, milyen lényeges különbségek vannak a normál mobiltelefonok és okos változataik között. Számba vettük, hogy a kattintás helyett milyen megoldásokat kell alkalmazni az érintőképernyős eszközöknél. Láthattuk, hogy az enyhe készülékrázás is része az alkalmazandó technikáknak. Például az időjárás-előrejelző widget adatainak frissítése szintén finom rázó mozdulattal történhet internetkapcsolatban. A telefonon található naptár szintén egy praktikus widget, amely szinkronizálható egyéb, webes naptárainkkal. Ezért nem szükséges minden adatot párhuzamosan berögzíteni. A telefonos és a számítógépes naptár közötti különbséget jól illusztrálta a következő példa: Egy okostelefonnál a naptáron belül egy pontos lakcím megérintése aktivizálja a GPS-t, és megjelenik a térkép applikáció útvonalajánlattal gyalogos, autós és tömegközlekedési javaslatokkal, a szükséges közlekedési információkkal. Jegyzetíró widgetje lehetővé teszi, hogy rendkívüli vásárlásaink előtt a különböző áruházakban feljegyezzük, hol milyen árért kínálják az adott termékeket. Bejegyezhetjük otthon a vásárláshoz szükséges méreteket, fontos tudnivalókat is.

Terítékre kerültek a QR-kódok is. Kipróbáltuk a működést egy matricán keresztül. Láthatták, hogyan jön be az adott szervezet weboldala a telefonon. Másik példánk során az 5Perc Angol folyóirat egyik QR-kódjának beolvasása a leírt szöveg elhangzását eredményezte kitűnő hangminőségben.

Megnéztük még, milyen megoldást kínál a Samsung a készülékeinek eltulajdonítása ellen. A távoli készülékkövetést és -vezérlést nem a telefon-előfizetés szolgáltatója biztosítja, hanem a készülék gyártója. Beszéltünk még a sokféle ingyenes alkalmazásról, amelyek jelentős része bizalmas információkhoz férkőzik hozzá életünk, tartózkodási helyeink, szokásaink, kedvteléseink vonatkozásában a használat feltételeként. Gyakori igény az applikáció fejlesztői részéről a hozzáférés email fiókjainkhoz és közösségi média oldalainkhoz. Figyelmesen át kell olvasni telepítés előtt ezeket az információkat, mivel léteznek elképesztő elvárások is! Ennek kapcsán megjegyeztem, hogy nem célszerű általánosan bekapcsolva hagyni a GPS-t és a mobilinternetet, csak amikor valóban használni kívánjuk. Egyrészt feleslegesen meríti az akkumulátort, másrészt telepített applikációink szándékunktól független adatforgalmat folytathatnak a fejlesztők felé. Ez a korlátos mobilinternet-előfizetéssel rendelkezőknek további problémát okozhat. Az ilyen rejtett folyamatok ellenőrzésére szintén elérhető egy ingyenes alkalmazás NetLive néven.

Sajnos a három applikációkat kínáló webáruház: a Google Play,  az Apple cég App Store-ja, valamint a Microsoft Windows Store-ja – egyaránt a fiatalokat tekinti célközönségének preferált tartalmaival, reklámjaival. Persze aki tudja, mit keressen itt, az meg is találja, - olykor sok-sok érdektelen szöveg és lista áttekintése után. Viszont amiről nincs információnk, azt nem is fogjuk keresni, így megtalálni sem.

A program során bemutatott, ajánlott applikációk:

 

bullet

Your Magnifier - Nagyító alkalmazás, amely nemcsak időseknek hasznos, hiszen mindannyian találkozhatunk apró betűs használati utasításokkal, térképekkel és egyéb szövegekkel, nyomtatott áramkörökkel. E programmal fotót is tudunk készíteni a felnagyított részekről, vagy akár erős napfényben tartózkodva megváltoztathatjuk a látvány háttérszínét fehérről feketére, a betűszínt is inverzre állítva. Ha pedig több fényre lenne szükség a nagyítón keresztüli olvasáshoz, bekapcsolhatjuk a telefon világítását is. Ki gondolná, hogy ezt az applikációt az Életstílus kategóriában lehet megtalálni a Google Play-en?

bullet

bullet

Car Finder - Hol parkoltam? Fölöttébb hasznos applikáció autósoknak, amikor nagy bevásárlóközpontok parkolóiban hagyják járműveiket. Természetesen a GPS bekapcsolását is igényli.

bullet

Elsősegély applikáció (erről korábban már részletesen írtam a KemLIB 2013. decemberi, és a Könyvtári Levelező Lap 2014. évi 3. számában)

bullet

Guide&Hand idegenvezető applikációk, amelyeket bemutattam a KemLIB 2013. novemberi számában.

bullet

TElvira – a MÁV-Start vasúti menetrendjének mobilra kifejlesztett változata. Jól megtervezett, áttekinthető, könnyen használható app hasznos kiegészítőkkel, például a vonatok késésének jelzésével, illetve leszállás előtti hangjelzés beállításával.

bullet

Budapesti közlekedés - metróra, HÉV-re, autóbuszra, villamosra és trolira egyaránt nyújt menetrend információkat. Jól áttekinthető, könnyen használható.

bullet

 A BKK Info praktikus mindazoknak, akik a fővárosban élnek, vagy gyakran utaznak Budapestre.

bullet

HuMap applikáció, Magyarország, Budapest és néhány európai város offline térképe. Előnye, hogy vektoros térképek, ezért jóval kisebb a méretük, így gyorsabb a letöltésük, amely kisebb adatforgalommal jár.  Az OpenStreetMap szolgáltatja a forrásadatokat. A wikipédiához hasonlóan ez is közösségi fejlesztésű térkép, ezért a színvonal bizonyára nem egységes. Azok a részek, amelyeket eddig kipróbáltam, pontos és részletekben gazdag információt szolgáltattak.

Végezetül szóba került az is, hogy a Volánbusz RT is modernizálta jegyeladásait. Online elővétel, elektronikus számlázás és telefonon is felmutatható menetjegy jellemzi a változásokat - egyelőre nem az egész hálózatra kiterjedően, csupán a Bakony, a Somló és a Zala Volán csatlakozott az elektronikus rendszeréhez.

A nap során az időjárás is kedvező arcát mutatta felénk, és a programok is kellemesen sikerültek - leszámítva az apróbb gondokat, félreértéseket és időcsúszásokat. Ismét egy szép emlékkel lettünk gazdagabbak.