VILÁGUNK

 

Honlap HONLAPTÉRKÉP MAGAMRÓL WEBAJÁNLÓ VILÁGUNK KALEIDOSZKÓP KLUB TANFOLYAMOK TANÍTVÁNYOK FOTÓI MY TED DIAVETÍTÉSEK VIDEÓK ANIMÁLT GIFEK ÉRDEKES LEVELEK HANGFÁJLOK

Az oldal látogatottsága településenként:

 
Az oldal utoljára frissítve:
2016. június 29. szerda 11:25

 


 
bullet

Egy oroszlánt meglátogatja az állatkertben egykori megmentője, gondozója. A columbiai televízió felvételéről készült videó.
2. Két férfi egy oroszlánkölyköt nevelt angliai otthonában. A felcseperedett jószágtól hatósági döntés alapján muszáj volt megválniuk. A viszontlátás pillanatait örökítette meg ez a videó.

bullet

Kevin Richardson oroszlánszelídítőről és barátairól készült a következő prezentáció


 
bullet

Snowball, a táncoló kakadu

bullet

Elpusztult Alex, Irene Pepperberg híres afrikai szürkepapagája - képes cikk

bullet

Egy másik afrikai szürkepapagáj gazdájával a kisállatok ügyességi vetélkedőjén

bullet

 Megadta a címét egy afrikai szürkepapagáj Japánban

bullet

 Akkor hány gyermek is van ebben a családban? - videó

bullet

 20 papagáj mutatvány 2 percben

bullet

Az aucklandi egyetem kutatásai az új-kaledóniai varjú viselkedéséről, értelmi képességeiről. Cikk és videó

bullet

Hogyan használja fel a holló az autókat diótörésre egy forgalmas úton?

bullet

Kolibrik - képes cikk  és egy videó a National Geographictól


 
bullet

Jesse, a négylábú szobainas - videó

bullet

 A kutyák is szeretik a strandolást!

bullet

Karácsonyi kutyás meglepetés A Népszigeti Kutyaiskola  bemutatócsoportjának két videója

bullet

Tyson, a gördeszkázó bulldog. Rövid cikk és videó

bullet Három rozmár show - videó
bullet Lala, a háziasodott  királypingvin
bullet

Egy fölöttébb izgalmas mackókaland, amely szerencsére jól végződik.

bullet

Farkasok - Két videó 

bullet

Egy művészlélek elefánt  Videó

bullet

Kutatási eredmények, videók a jeges medvékről - honlapajánlat


 
bullet

Vidra mama úszni tanítja kölykeit - videó

bullet

Delfinek ügyes taktikája halfogásra - videó

bullet

Delfinek és bálnák az Azori szigeteken - honlapajánlat

bullet

Szokatlan barátság egy halász és egy cápa között - képes cikk

bullet

A legnagyobb korallzátony Ausztrália partjainál - 2 videó

bullet

Andrej Belic gyönyörű tenger alatti felvételei - honlapajánlat

bullet

Prezentációk tenger alatti felvételekkel és más vízes tájakról

bullet

Változatos jéghegyek, megfagyott hullámok az Antarktiszon - videó

bullet

Egy jéghegy tetőtől talpig  képes rövid cikk egy újfoundlandi fúrótorony közeléből


 
bullet

Egy zenés videó világunkról. A zene Takashi Kako japán zeneszerző-zongorista felvétele.

bullet

Válogatás téli témájú képzőművészeti alkotásokból

bullet

Az ősz színei - Videó Marionelától, Ernesto Cortázar zenéjével

bullet

Virágok virága - Egy óriási mexikói növényritkaság

bullet

Gerald Durrell honlapja - honlapajánlat

bullet

Édenkert online magazin - honlapajánlat

bullet

Néhány  természettel kapcsolatos videó és prezentáció - erről a honlapról 

bullet

A National Geographic természettudományos videókat bemutató  honlapja - honlapajánlat

 
bullet

Művészi rizsföldek Japánban

bullet

Erdély - videó

bullet

Szép tájak, épületek  Prezentációk erről a honlapról

bullet

Gyönyörű épületek a világban az Arounderrel - honlapajánlat

bullet

Hazai szép tájaink a Panoramas interaktív videóin keresztül -honlapajánlat

Rozmár show

 Három videót láthatunk, amely a You Tube-ról származik. Közös bennük, hogy a főszereplő egy-egy rozmár, akit trénere betanított különféle emberi cselekvésekre. Láthatóan boldogan és ügyesen tesznek eleget a tréner kívánságainak, és kifejezetten élvezik a szereplést. Az első videó a Közös harc az elhízás ellen címet kapta tőlem. A másodikon egy szokatlan tangózást láthatunk egyéb érdekességekkel. A harmadikon rozmárunk újabb meglepetésekkel szolgál.

   

 

A négylábú szobainas

 

Jesse egy kedves, 5 éves Jack Russel Terrier. Kettős életet él, időnként négylábú szobainassá válik, amivel sok örömet és vidám percet szerzett már eddig is gazdáinak. Saját honlapja is van, amelyet nyilván gazdái gondoznak: http://justjessethejack.com/ Amikor megjelentek videói a YouTube-on egy önálló csatornán http://www.youtube.com/user/JustJesse197  - egész komoly rajongótábora kerekedett a kutyusnak. 45 feltöltött videót láthatunk itt Jesse-ről, de szintén érdemes megnézni a Kedvencnek bejelölt, más kutyákról készült 75 videót. Olvashatunk róla ugyanitt egy életrajzot is, de gazdái egy blogot is vezetnek a kutya mindennapjairól.

 

Vidra mama úszni tanítja kölykeit

Vidra mama egyesével úszni tanítja kölykeit, akik nem igazán lelkesednek ezért. A videóhoz angol nyelvű szöveges kommentár is tartozik, de a látvány e nélkül is önmagáért beszél.

Videó

 

20 papagáj mutatvány 2 percben

Láttak már papagájt bukfencezni, csúszdázni, kosárlabdázni? Ezen a videón a papagáj gazdája 2 percben mintegy 20-féle mutatványt, akciót végeztet kedvenc madarával.

 

 Lala, a háziasodott királypingvin

 Lala egy háziasodott királypingvin, aki a japán Mishimoto családnál él. Minden nap útra kel, hogy friss halat vásároljon egy üzletben. Előtte gazdája feladja rá hátizsákját, majd indulhat a séta.   Az üzlet eladója elmondja, hogy Lala a makrélát és a szardíniát szereti a legjobban. A videón láthatjuk a pingvin szobáját is, amelyet légkondícionáló tesz megfelelő hőmérsékletűvé. Az egyik videón 14 évesnek (Animal Planet adásából), az itt lejátszott videón pedig 10 éves korúnak mondják őt.  A videó indítása előtt kapcsolja ki az oldal háttérzenéjét.

 

Snowball, a táncoló kakadu

Snowball, vagyis Hógolyó a neve ennek az éneklő, vagy talán inkább visítozó - bár kétségtelenül táncoló kakadunak. Snowball nemcsak  kis házi kedvenc. Internetes megjelenését nagy népszerűség követte. Azóta reklámfilmekben is szerepelt.  A videó indítása előtt kapcsolja ki az oldal háttérzenéjét.

Táncoló és éneklő kakadu. - videó

Videógyűjtemény Snowballról:   http://www.birdloversonly.org/blsnowball.shtml

 

A kutyák is szeretik a strandolást, a közös, önfeledt játékot!

A budapesti Népszigeti Kutyaiskola betanított különféle fajtájú kutyákat ilyen dolgokra. Indulás a vízpartra  ( videó ) Az iskola célja egyébként, hogy népszerűsítse a társadalomban az ún. tükör módszert az kutya-gazdi oktatásban. Honlapjukon egyéb információkat és más videókat is találhatunk. Karácsonyi készülődés ( videó )

 

     

 

Művészi rizsföldek Japánban

Az alábbi fotók és videó Japánban készültek, de Ázsia más részein is szokás, hogy alapvető tápláléknövényüket, a rizst aprólékos gonddal ültetik. Négy különböző levélszínű rizsfajta alkalmazásával, megfelelő helyre történő elültetésével a növények fejlődésével monumentális művészi képek formálódnak.  Egy elektronikus levél képekkel és Videó a rizsföldekről A videó zenés, ezért mielőtt elindítjuk a videót, kapcsoljuk ki az oldal háttérzenéjét!

 

A gördeszkázó bulldog

tyson a gördeszkás kutyaTyson egy három éves bulldog kutya. Ez  a videó világszerte ismertté tette őt. A felvételen azt láthatjuk, amint éppen kedvenc gördeszkáján elmegy az újságárushoz, és elviszi gazdájának a nyakörvéhez tűzött lapot. Közlekedése egyfelől szokatlan, másfelől nagyon is szabályos: csakis akkor megy át az úton, amikor a jelzőlámpa zöldre  vált. A videó zenés, ezért mielőtt elindítjuk a videót, kapcsoljuk ki az oldal háttérzenéjét!

 

Az új-kaledóniai varjú értelmesebb állat, mintsem gondoltuk volna

A cikk forrása a www.haziallat.hu

Az új-kaledóniai varjú (Corvus moneduloides) egy olyan ritka okos madár, hogy eszközöket készít, (amit először a csimpánzokon fedezett fel Jane Godall, és már az is forradalmi áttörés volt a kutatók számára!) kis ágacskákat keres, megtisztítja, és addig formálja a csőrével, amíg alkalmas nem lesz arra, hogy kivadássza vele a hernyókat a fák repedéseiből. És ez még nem minden, mert a varjak bonyolultabb cselekvéssorokra is képesek a céljuk elérése érdekében. Az Új-Kaledónia szigetén (a Csendes-óceán délnyugati részén) élő varjak között az új-zélandi Aucklandi Egyetem tudósai végeztek kutatást, amelynek során nagyon sok megdöbbentő dologra derült fény.

A varjú képes eszközt használni

A kutatók által tanulmányozott varjú képes volt két eszköz közül kiválasztani a megfelelőt. A tudósok az egyik kísérletben egy dobozba táplálékot rejtettek, egy másikba pedig egy botot, amellyel ki lehetett piszkálni a táplálékot. A varjú először egy a dobozokon kívül elhelyezett kisebb méretű bottal a rácshoz húzta a dobozba zárt botot, kivette a csőrével, majd miután a hosszabb botot így megszerezte, kipiszkálta az eledelt. Ez pedig már komoly eszközhasználati képességre vall, akárcsak a csimpánzoknál.

varjú, okos, csimpánz
Okos, mint egy csimpánz

A varjak képesek tanulni is
 

A legkülönlegesebb azonban az, hogy egy másik kísérlet során egy fogságban élő varjú, aki nem ismerhette ezt a módszert, még ennél is tovább ment. Társát leutánozta, így ő is képes volt használni a tárgyakat és ezzel egy olyan dolgot vitt véghez, amit eddig még sosem próbált. Nem csak kreatív módon oldotta meg a feladatot, hanem képes volt az eddigi tudását kibővíteni a cél elérése érdekében. Russel Gray professzor szerint  az új -kaledóniai varjak kognitív képességei versengenek a főemlősök képességeivel. Ilyen mélységű eszközhasználatra a tudomány jelenlegi ismeretei szerint csak az emberek és a főemlősök képesek, még a kisebb majmok sem teljesítenek ilyen jól a hasonló kísérletekben. A képesség kulcsa az analogikus következtetésnek nevezett gondolkodásmód.

Az is megdöbbentő, hogy a varjak rendszeresen diókat dobálnak az autók kerekei alá, mert megtanulták, hogy így könnyebben elfogyaszthatják a csemegéjüket. A kutatók szerint értik a jelzőlámpák jelentéseit is, mert megvárják amíg a lámpa pirosra vált, hogy nyugodtan felcsipegethessék az autók közül a kerekek által összetört dióbelet. Egyes tudósok azonban óvatosabbak, és nem vonnak le a varjak eszközhasználatából ilyen messzemenő következtetést. Bárhogy legyen is, az biztos, amit az elején is írtunk: a varjú okos madár.

A videó indítható a képre kattintva:
 

 varjú, okos, csimpánz

 

 

Világunk

A videón az aláfestő zene Takashi Kako japán zeneszerző-zongorista játéka
Mielőtt elindítjuk a videókat, kapcsoljuk ki az oldal háttérzenéjét!

 

  A tél műalkotásokon

A kis képekre kattintva egy-egy diavetítést indíthatunk el, amelyeken hóból illetve jégből készült  szobrokat láthatunk. A harmadik diasort Robert Duncan amerikai festő képeiből válogatták. Témája bemutatja, hogyan éltek az emberek pár évtizeddel korábban egy amerikai farmon télen. Középen Madarász Tibor téli témájú festményeiből láthatunk egy slideshowt. Madarász Tiborról információkat és 96 festményének digitális másolatát megtaláljuk a kortárs magyar képzőművészek portálján: http://www.festomuvesz.hu/madarasz_tibor/index.htm

             

 

Az ősz színei - Egy videó Marianela-tól, Ernesto Cortázar zenéjével


 

Virágok virága -  A világ legnagyobb virágritkasága 

A világ legnagyobb méretű virága Río Blancoban, a mexikói Veracruz államban található.  Két méter magas, súlya 75 kg.  Különleges tulajdonsága, hogy 40 évente egyszer, csupán három napig virágzik. Kizárólag a Veracruz állam középső részén található magas hegyekben honos. A képeken láthatjuk, amint éppen kivirágzott a világ legóriásibb  virágjaként számon tartott növényritkaság. Pontos neve latinul Amorphophallus Titanum, angolul Cadaverous Flower. Ez utóbbi magyar fordításban halálsápadt virágot jelent.

[]       []     

 

Mackókaland

Egy medvebocs félelmetes kalandjának lehetünk szem- és fültanúi.
Szerencsére az izgalom egy nem várt fordulat nyomán happy enddel végződik.
A videó indítható a képre kattintva, előtte azonban kapcsoljuk ki a háttérzenét a lap alján.
Ugrás a lap aljára.

 

Oroszlántörténetek

 1. Egy oroszlánt meglátogatja az állatkertben egykori megmentője, gondozója.
  A columbiai televízió felvétele videóról.
  A videó indítható a képre kattintva, előtte azonban kapcsoljuk ki a háttérzenét a lap alján.
  Ugrás a lap aljára.


   

 2. 2. Két férfi egy oroszlánkölyköt nevelt angliai otthonában.
  A felcseperedett jószágtól később hatósági döntés alapján muszáj volt megválniuk.
  Védencük egy afrikai állatkertbe került. Egy év elteltével meglátogatták. A viszontlátás pillanatait örökítette meg ez a videó.

  Levél a történetről a kölyökkori fotóval                A videó

3. Kevin Richardson oroszlánszelídítőről és "barátairól" készült az alábbi prezentáció: 

 

Két videó a farkasokról
 Mindkettő zenés, ezért indítás előtt kapcsoljuk ki az oldal háttérzenéjét a lap alján!

       

 

Egy művészlélek elefánt

Láttak már elefántot, amint éppen ormányába fogott ecsettel festményt készít? És nem is akármilyent: egy portrét önmagáról - virággal az ormányában. Az alábbi videón ennek lehetünk tanúi. Ez az állat Mianmarból származik, és jelenleg Thaiföldön, Lampangban él. A The Asian Elephant Art and Conservation Project támogatásának keretében sajátította el tudományát.  Azt olvastam, az elefántok igényelnek egy kevés instrukciót a festéshez, és várják a vezérlést, mielőtt elkészítik az ismert formát vagy képet. Ez az állat azonban teljesen önállóan irányítja ormányával az ecsetet.  Szenzációs, amit és ahogyan alkot. Semmi bizonytalanság az ecsetkezelésben, és amikor visszatér az egyes vonalakhoz, akkor is képes az eredeti vonal mentén haladni.
Egyébként nemcsak festeni tanulnak a rezervátum állatai. Más tevékenységek mellett még zenélnek is. Erről sajnos egyelőre nem találtam videót az http://www.exoticworldgifts.com  oldalán. A legdrágább festő-elefánt egyébként, amit eladtak:  Ruby, egy nőstény ázsiai fajta, akit a Phoenixi Arizona állatkert vásárolt meg 25.000 dollárért.

 

Kolibrik

Abigail Alfano egy Luisana állambeli városban, Pine-ban él. Háza a kolibrik repülési útvonalában található. Az asszony gyakran figyelte a madarakat vonulás idején. Ilyenkor cukros vizet is tett ki számukra kis tálkákban. A madarak gyakran leszálltak kertjében, megszokták jelenlétét. Ilyenkor kb. 20 kolibri volt megfigyelhető itt. Az egyik reggel Abigail kivette az etetőből a cukros vizes tálkát. A pehelykönnyű madárkák átröpültek a kezére, hogy onnan folytassák az ivást s az ismerkedést. Az alábbi fotókat a férje készítette, és egy elektronikus levél útján jutott el hozzám.

Vízi világ
 - videó formátumú slide show   

A videó zenés, ezért mielőtt elndítjuk a képbe kattintva - állítsuk le a háttérzenét az oldal alján.

 

 Delfinek ügyes módszere halfogásra - videó
 

Egy delfin felkavarja a víz alját kör alakban, amitől zavaros és átláthatatlan lesz a víz a delfin nyomában. Ettől a halak a körön belül megzavarodnak, és felfelé ugrálnak, menekülnének - egyenesen a rájuk várakozó delfinek torkába.

Videó indítása

 

Delfinek és bálnák az Azori-szigeteken
honlapajánlat 

A honlap megnyitásához kattinson a címre vagy a képbe.

http://www.azoreswhales.com/swiming_dolphin.html?gclid=CPryq4GbjZUCFQsdugod3B0egQ
 

 

 Great Barrier Reef - A Nagy Korallzátony

A világ legnagyobb korallzátonya Ausztrália partjainál található. Neve Great Barrier Reef. A világ legnagyobb egységes szerkezete, 1200 mérföldre, 2000 km-re nyúlik bele a Csendes óceánba. 1981. óta a világörökség része. A CNN  a világ hét természeti csodája egyikének jelölte. Két 15 perces kisfilmet láthatunk erről, és egy 50 perces hosszabb filmet.

Andrej Belic gyönyörű tengeralatti felvételei

 

 

Prezentációk, diavetítések tenger alatti felvételekkel,
vízesésekkel, tavakkal, tengerekről készült felvételekkel
 

A képekre kattintva elindul a prezentáció.

1. Vízi világ      2. Eliat, a Vörös tenger     3. A hawaii tenger kincsei   4. A Viktória vízesés     5. Az Iguazu-vízesés Brazília és Argentína határán

6. A Maggiore tó Olaszországban     7. A Balaton     8.  Velence     9. Tahiti szigete     10. Capri szigete    

11. A plitvicei tavak      12. Ezer sziget      13. Amazonas   14.  Tiszavirágzás

1.       2.    3.     4.     5.

6.     7.     8.    9. 

10.     11.    12.
 

13.   14.

 

 

Változatos jéghegyek, megfagyott hullámok az Antarktiszon
videó  
 

 

Egy jéghegy tetőtől talpig

Ezt a felvételt a Global Marine Drilling egyik olajfúró tornyának munkatársa készítette St. Johnsban, Newfoundlandon. Neki és társainak az a feladatuk, hogy ilyen jéghegyeket térítsenek el a fúrótorony közeléből hajók vontatásával. Ebben a különleges pillanatban a víz éppen nyugodt volt és tiszta,  a Nap  pedig merőlegesen sütött, ezért a búvárok képesek voltak a vízben ilyen tökéletes fotót készíteni. Becslések szerint a jéghegy tömege 300 000 000 tonna lehet.

 

Szokatlan barátság egy halász és egy cápa között
(forrás: internetes levél)

Arnold, egy ausztrál halász egyszer kiszabadított egy nagy fehér cápát, amelyik belegabalyodott a hálójába és így az állat biztos halálra volt ítélve. Ezzel komoly problémát szabadított magára - ahogy mondja. "Már két éve történt és nem tudok szabadulni tőle. Követ mindenhová és jelenlétével elrémít minden egyéb halat. Fogalmam sincs, mit tehetnék ellene.  Nehéz megtalálni a módját egy 4 méteres cápa elriasztásának, annál inkább, mert védett fajnak minősül. "
Lassan azonban valamiféle vonzalom kezdett kialakulni közöttük: Arnold meséli: "Amikor megállok a hajómmal, közel jön hozzám, a hátára fordul, hagyja, hogy vakargassam, elégedett hangokat hallat, a szemeit forgatja és a vizet paskolja úszóival elégedettségében.  Lenyűgöző!" Nézzük csak:

 

Néhány  természettel kapcsolatos videó, diavetítés

A képekbe kattintva elindítható a vetítés.

Évszakok :       Színek és fények:                 Csobogás:           Madarak:       

 

1. Énekes madarak   2. Tavasz     3. Tavasz2     4. A sas újjászületése       5. Harmónia    6. Áprily Lajos verse tavaszi képekre      8. Íriszek

1.             2.           3.            4.   

5.         6.         7.           8.   

 

        .

Elpusztult Alex, Irene Pepperberg híres afrikai szürkepapagája   

 

Könyvet adnak ki a zseniális szürkepapagájról. Alex, a zseniális afrikai szürkepapagáj fantasztikus képességekkel bírt: bőséges szókincse mellett fogalmi gondolkodásra is képes volt, tudott hatig számolni, és meg tudta mondani, mit szeretne enni.

Alex, "aki" élete 30 évét a tudományos kutatásnak szentelte, s tavaly ősszel múlt ki, halála után is a tudományt szolgálja: gazdája, Irene Pepperberg magatartáskutató könyvet ír róla, s a tudományos establishment előítéletei elleni közös harcukról - közölte az amerikai Collins kiadó.

Alex azonosítani tudott mintegy 50 különböző tárgyat, hét színt, s meg is mondta, milyen színt lát, különbséget tudott tenni kicsi és nagy, kisebb és nagyobb között, meg tudta mondani, hogy a csőrébe fogott tárgyak milyen anyagból készültek - például fémből, vagy fából -, kért enni, s azt is megmondta, mire van gusztusa, mérges tudott lenni, ha túl sokszor ismétlődtek a kísérletek és bosszúságát kifejezésre is juttatta.

Nemrég járta be a világsajtót a hír, hogy Alex megalkotta a maga számára a nulla fogalmát, amelyre soha nem tanították. Pepperberg Alex számolási tudományát figyelembe véve rendszerint 1-6 tárgyat mutatott, hogy a papagáj megmondja, hányat lát, s amikor egyszer a tálcán egyetlen tárgy sem volt, Alex a vonatkozó kérdésre határozottan kijelentette: "non", vagyis semennyi.

Pepperberg és Alex az utóbbi években a Boston melletti Brandeis egyetemen dolgozott, s az értékelések szerint közösen sikerült részben áthidalniuk a fajok közötti korlátokat. Pepperberg folyamatosan harcban állt a tudományos közvélemény előítéleteivel, amelyek szerint az emberen kívül más faj nem képes az emberi beszéd elsajátítására és a tudatos gondolkodásra. A kiadó közleménye szerint Alex fantasztikus nyelvi és kognitív képességei forradalmasították az állati, és különösen a madáragy működésének megértését.

A papagájok gyakran megtanulnak néhány szót, és úgy tartják, hogy a szürke tollazatú, vörös farkú afrikai szürkepapagáj tud a legjobban beszélni. Alex képességei azonban minden eddigi ismeretet felülmúltak, bár az is igaz, hogy kevés papagájjal foglalkozik két ember napi 8-10 órán keresztül.

Irene Pepperberg fiatal lányként, 1973-ban vásárolta egy állatkereskedésben, s a papagáj indította el magatartáskutatói pályáján. Alexet 30 évi közös munka után ősszel találták holtan a kalitkájában, vagyis 20 évvel rövidebb ideig élt, mint a házi kedvencként tartott afrikai szürkék átlagos élettartama. Kimúltáról vezető helyen számolt be a világsajtó és nagyon sok tévéállomás híradója. Irene Pepperberg Alexet és tudományos teljesítményét megörökítő könyve ősszel jelenik meg.

Forrás: MTI

Kedves történeteket olvashatunk Alexről Csányi Vilmos etológus  könyvében , amelynek címe: Bukfenc és Jeromos. Egyik ilyen történet  arról szól,  hogy Iréne nem tudott 3 napnál hosszabb időre elutazni otthonától, mert Alex ilyenkor megtépte tollazatát, nem evett és így követelte gazdáját  egész nap hangosan: Where is Irene? (Hol van Irene?)

Részletek olvashatók még Alex képességeiről a következő pdf állományban: Molnár Csaba - Tóth Lilla: Madarak, vadak, etológusok.
http://molcsa.web.elte.hu/irattar/Molnar_Toth_2007.pdf 

 

Egy másik afrikai szürkepapagáj videón
 

...a gazdájával a kisállatok ügyességi versenyén. Állathangokat utánoz, válaszolgat gazdája kérdéseire, és  felhívásra a viselkedését is utánozza amúgy "madár-módra". A videó indítható a képre kattintva,  előtte azonban kapcsoljuk ki az oldal alján a háttérzenét!

Megadta a címét egy papagáj


Bediktálta nevét és címét egy elveszett papagáj Japánban - közölte a japán rendőrség 2008. májusában. Az afrikai szürkepapagájt két hete fogták be Tokió közelében. A rendőrök egy helyi állatorvosra bízták a madarat, aki néhány nap után ismételgetni kezdte saját nevét és gazdái lakcímét. A rendőrök ellenőrizték a megadott címet, ahol megtalálták a papagáj gazdáját. Az afrikai szürkepapagáj a rendőröknek nem mondott egy szót sem. Az állatorvosnál is csak köszönt az embereknek, és népszerű gyerekdalokat énekelt eleinte - mondta egy rendőrtiszt. Csak néhány nappal később kezdett egy nevet és címet ismételgetni - tette hozzá a rendőr. A madár az utcát és a házszámot is bediktálta, a megadott címen pedig rátaláltak az állat gazdáira. A család azt mondta, már két éve tanítgatták a papagájnak az adatokat.
Az afrikai szürkepapagáj az egyik legokosabb fajta. Szakértők szerint egy hatéves gyerek értelmi képességeivel rendelkezik.

Forrás: www.hoxa.hu

 


E témában a National Geographic egyik honlapját ajánlom: http://www.ngcwild.com  Kiváló képminőség - sztereó hangzás. Minden héten van egy speciális ajánlat, hosszabb filmek is láthatók, nemcsak néhány perces klippek.
Amikor először járunk ezen az oldalon, egy rövid űrlap (3 válaszlehetőség) kitöltését kéri a honlap tőlünk. Két kommunikációs csatornát kell választanunk a felkínáltak közül. Harmadikként megkérdezi az email címünket, ezt azonban nem kötelező megadni. Aki mégis megteszi, rendszeres értesítéseket kap új National Geographic videókról, letölthető képernyővédőkről, fotókról. Miután a három sorból kettőhöz választottunk választ, aktívvá válik a Get video link, s erre kattintva rövidesen betöltődik a videók nyitólapja.

 

Különböző TV csatornák természetfilmjeit is megnézhetjük ezen a honlapon keresztül, akár 60 perces műsorokat is. Kezdetnek válasszuk az All Videos menüpontot, ahol a teljes kínálat látható, kiválasztható. A baloldalon megjelenő filmek ablaka kinagyítható. Kiváló hang- és képminőség, viszont angol nyelvű a honlap és a filmeket kísérő kommentár.

Érdemes megismerni a Google videókeresőjét: http://video.google.com Amennyiben ezen az oldalon keresztül keresünk kedvenc témákra, címekre vagy személyekre, nemcsak egy, hanem az összes videós honlap kínálatában utánanéz, hol található az adott tárgyban videó, és elénk tárja mind.

A legismertebb videós honlap, amelyről szabadon, regisztráció és díj fizetése nélkül is tölthetünk le felvételeket, a http://www.youtube.com A Zenehallgatás menüpontban megismerhetjük részletesebben is ezt a honlapot, illetve nézhetünk-hallgathatunk néhány felvételt a kínálatából.

 

Jegesmedvék megfigyelése az Északi-Sarkon

 

A jegesmedvék fennmaradásáért folytatott kutatást, oktatást és ismeretközvetítést követhetünk figyelemmel angol nyelven a következő címen: http://www.polarbearsinternational.org Videó és fotótárát ajánlom mindenkinek a figyelmébe, akit érdekel, hogyan élnek, játszanak, csatáznak egymással e kedves jószágok. Megismerhetjük azt is képekről, interjúkból, milyen kapcsolatot sikerült kialakítaniuk a kutatóknak az állatokkal.

A videók lejátszásához QuickTime médialejátszó szükséges, amely letölthető közvetlenül a honlapról is. A legjobb videófelvételek megtekinthetők a következő linkbe vagy a képre kattintva: Az egyes videók letöltéséhez idő kell, a megismételt megtekintés viszont már gyorsan megy, és az egyes felvételek egymás után könnyen válthatók.

http://www.polarbearsinternational.org/photo-and-video-gallery/2005-polar-bear-cam-highlights/

 

Gerald Durrell honlapja:

http://www.durrellwildlife.org/ 

 

Édenkert

 

Egy magyar online folyóirat életmódról, szobanövényekről, konykakertről, gyümölcsökről, díszkertekről, kertápolásról, állatokról. Profi kertész növényekkel kapcsolatos tanácsadása. Képeslap küldés lehetősége az oldalról. A honlap elérhető a címre vagy a képbe kattintással.

http://www.edenkert.hu/?menu=rovat&rovatid=78

  

Erdély - zenés videó  

 

 

E témakörban a prezentációk között igen sok szép alkotást találhatnak, külön blokkban. Elérhetőek ide kattintva:

 http://www.netnagyiklub.hu/honlapok/prezentaciok.htm#szep_tajak


 

Három videógyűjteményt ajánlok:

 1. Európai és egyesült államokbeli szép épületek, tájak a http://www.arounder.com című honlapon. Angol nyelvű oldal, a belépéshez nem szükséges regisztráció. Többféle médialejátszás lehetséges, az interaktív videózáshoz a  QTVR panoramas módot válasszuk.
  (Ez az ábra csak egy kép, ne keressünk rajta linket. Rákattintva a fenti címet fogja beadni böngészőnk.)

(Ezek olyan interaktív videók, amelyek használatához aktív közreműködésünk is szükséges a felvétel megtekintéséhez. A videó ablakán belül lenyomva tartott balegeres kattintással húzzuk, navigáljuk a különböző irányokba a kurzort, és az egér mozgásának sebessége a videó mozgásának sebességét is befolyásolja. Ennek segítségével 360 fokos szöget leírva teljesen körbejárhatjuk az adott épületet, területet. Amikor felengedjük a kattintást, a videó megáll. Újabb lenyomással és elmozdulásra újra megindul.

 
 

Például a következő címbe kattintva megnézhetjük Velencét néhány videófelvételen:

http://venezia.arounder.com/gondola/

Ezt a kínálatot mutatja Velencére vonatkozólag: (A következő kép csak egy részlete az oldalnak.)

A választás során a Gondola látnivalót választottam.
Minden város esetében több videófelvételből választhatunk. Az alábbi képrészlet a Velence - Gondola menü kínálatát mutatja. A felvételek a képekre történő kattintással indulnak. Miután megjelent a médialejátszó, dönthetünk angol és olasz nyelv mellett, illetve a lejátszás ablakának méretét tekintve law és high között. Ez utóbbi mutatósabban, nagyobb ablakban játssza le a felvételt, viszont szélessávú kapcsolat szükséges hozzá. Kapcsolt vonalas (modemes) internetkapcsolattal végtelenül lassan töltődnek le az oldalak, ezért csak szélessávú internetezéshez ajánlom.

 

 

2.    Virtuális túrák Magyarországon      

- Budapest és vidék külön oldalon található. Magyar nyelvű oldal.
        Többféle médialejátszás lehetséges, az interaktív videóhoz a  QTVR panoramas módot válasszuk.

http://panoramas.hu/videk_panorama.php

http://panoramas.hu/budapest_panorama.php

Honlap HONLAPTÉRKÉP MAGAMRÓL WEBAJÁNLÓ VILÁGUNK KALEIDOSZKÓP KLUB TANFOLYAMOK TANÍTVÁNYOK FOTÓI MY TED DIAVETÍTÉSEK VIDEÓK ANIMÁLT GIFEK ÉRDEKES LEVELEK HANGFÁJLOK