WEBAJÁNLÓ
 

Az oldal utoljára frissítve: 2016. április 25. hétfő 15:17

Honlap HONLAPTÉRKÉP MAGAMRÓL WEBAJÁNLÓ VILÁGUNK KALEIDOSZKÓP KLUB TANFOLYAMOK TANÍTVÁNYOK FOTÓI MY TED DIAVETÍTÉSEK VIDEÓK ANIMÁLT GIFEK ÉRDEKES LEVELEK HANGFÁJLOK

 

Az oldal látogatottsága településenként

 

HÁTTÉRZENE:
ComradeF: Gwen
(Leállítható az oldal alján)

 

bullet

20 fontos honlap, amelyet mindenkinek ajánlok a figyelmébe

HAVI HONLAPAJÁNLATOK

bullet

2007. Augusztus

bullet

2007. Szeptember

bullet

2007. November

bullet

2007. December 

bullet

2008. Január

bullet

2008. Február

bullet

2008. Március - április

bullet

2008. Június

bullet

2008. Július

bullet

2008. Augusztus

bullet

2008. Szeptember

bullet

2008. Október 

bullet

2008. November  

bullet

2008. December 

bullet

2009. Január

bullet

2009. február

bullet

2009. április

bullet

2009. május
2009. július

bullet

2009. augusztus

bullet

2009. szeptember

bullet

2009. október

bullet

2009. november

bullet

2009. december

bullet

2010. január

bullet

2010. február

bullet

2010. március

bullet

2010. április

bullet

2010. május

bullet

2010. június

bullet

2010. július

bullet

2010. szeptember

bullet

2010. december

bullet

2011. január

bullet

2011. február

bullet

2011. március

bullet

2011. április

bullet

2011. június

bullet

2011. augusztus

 

 

  1.  Http://www.magyarorszag.hu    

Az országportál 


Országportálunk sokoldalú tájékozódást és különféle online hivatali ügyintézési lehetőséget kínál. Nagyon hasznos iratmintatára, jogszabálykeresője, ügyleírásai (tájékoztatás hivatalos ügyekben. Állami intézmények közvetlen elérése a portálról.)

   2.  Http://kormanyzat.lap.hu     

Államigazgatás, közhivatalok együtt       


Nemcsak a minisztériumok és a miniszterelnök, hanem minden létező államigazgatási intézmény, önkormányzatok, hazai nagykövetségek, külföldi képviseletek elérhetők innen.
 

  3.   http://www.doktor.info.hu/drinfo/

 Doktor Info

(2009. január 1-től új címen érhető el)


Minden, amit a betegségekről, gyógyszerekről, orvosi ügyeletről fontos tudni az egész országra kiterjedő adatokkal. Különösen hasznos, hogy ellenőrizhetjük, szedett gyógyszereink nincsenek-e káros interakcióban egymással, illetve  megtudhatjuk azt is, melyik gyógyszernek mennyi az ára, van e azonos hatóanyagban nála olcsóbb.
 


  4.   Http://www.menetrendek.hu

Menetrendek együtt

Mindenféle hazai menetrend együtt, egy oldalról elérhetően. (MÁV, Volán helyközi és helyi, BKV, HÉV, MALÉV, )

  5.  Http://www.origo.hu

Az egyik legnépszerűbb általános portál                  


Gazdag kínálatát érdemes felderíteni. A nyitólap ugyan egy vegyes válogatás bulvár és színvonalasabb hírekből, de már az egyes tematikus csatornái jobban alkalmazkodnak az egyéni érdeklődéshez, és bőséges információt adnak naponta többször frissítve. Szoftverbázisa kitűnő hely hasznos programok letöltéséhez.
 


  6.  Http://www.google.com

A legnépszerűbb keresőrobot

            

Előnye a többi keresővel szemben, hogy lehetséges szűkíteni keresési feltételünket pl. képekre, videókra, stb is, amellett hogy alaphelyzetben a teljes honlapokat tárja elénk.

  7.  Http://www.allyoucanread.com 

A nemzetközi sajtóportál


Öt földrész 200 országának 22.800 napi-, hetilapja és folyóirata. Angol nyelvű oldal, de a kiválasztott lap az illető ország nyelvén jelenik meg. Magyar újságok is vannak kínálatában. Lehetséges téma szerinti válogatást összeállítani, (pl. építészeti, tudományos vagy szórakoztató magazinok nemzetközi kínálata) vagy konkrét városok lapjaira rákeresni. (Pl. Ottawában, Párizsban megjelenő lapok, stb.)
 


  8.  Http://hu.wikipedia.org

Soknyelvű online lexikon magyar nyelven is              

 


Tanuláshoz és nyelvgyakorláshoz egyaránt kitűnően használható. Sok hivatkozást, egyéb online forrásmegjelölést találunk a szócikkek végén. Többnyire nagyon alapos meghatározások, de vannak hiányzó, még nem elkészült fontos szócikkek is.
 

  9.  http://mek.oszk.hu/

Digitális könyvtár


Magyar elektronikus könyvtár olvasható és szabadon letölthető irodalommal, olvasható újságokkal. A napokban készült el az 5000. digitalizált kötetük. Speciális szolgáltatás a könyvtárosok (LIBINFO) tájékoztató szolgálata azoknak, akik kitöltik a honlapon található űrlapot.
 

  10.  Http://www.lap.hu 

Tematikus  és betűrendes címtár            

 


A Startlap nagy vállalkozása, amely a honlapok dzsungelében megpróbál téma alapján rendszerezett gyűjteményeket létrehozni. Ezen az oldalon lehet betűrend alapján és téma szerint is válogatni az egyes kulcsszavak között. Minden kulcsszó megnyitásával egy címgyűjteményt találunk az adott témával kapcsolatban, amelyekből ezután kedvünkre böngészhetünk.
 

  11.  Http://www.youtube.com    

      Zenehallgatás és egyéb videók ingyen 


Ez a webhely angol nyelvű, de egyszerűen használható. Keresőjébe beírva kedvenc előadónkat, témánkat, elénk tárja a kínálatot. Vannak magyar nyelvű videói is egészen különleges műfajokban is, pl. tüntetésen készített felvételelek.
 

  12.  Http://www.kultura.hu

A kultúra minden válfaja együtt 


Hírek, programok, kulturális honlapok gazdag kínálata.
 

 
  13. Http://www.hung-art.hu

  14. http://www.wga.hu

  15.  http://www.festomuvesz.hu

  16. http://www.sculpturegallery.com

Magyar és egyetemes klasszikus és kortárs képzőművészet

 

   

   

A képzőművészet gazdagon reprezentált a világhálón. Sok olyan honlap van, amelynek látványos és részletes képarchívuma van, s az alkotókról minden fontos adat megismerhető. Ajánlom felkeresni e négy webhelyet, és további képzőművészeti honlapokra is felhívom a figyelmet még  másutt. 

  17.  Http://kulfoldimagyaroldalak.lap.hu

Külföldi magyar kolóniák honlapjai, online sajtójuk együtt 


Ez a címtár közel sem teljes, de azért nagyon jó áttekintést ad arról, a világban szétszóródott magyarság hol tudta megszervezni internetes tájékoztatását. A konkrét címeken keresztül megismerhetjük az egyes külhoni magyar csoportok életét, problémáikat, láthatjuk a különféle eseményeikről készített fotókat.
 

  18. Http://www.mindentudas.hu

A Mindentudás Egyeteme


Mindazoknak ajánlom, akik szeretnének néha a szakmájuk keretén túl is korszerű tudást szerezni, és nyitottak a mindannyiunkat körülvevő változó világ új tudományágainak megismerésére - és mindezt közérthető, könnyen emészthető formában, kötetlen időben kívánják megtenni.

Öt esztendő tíz szemeszterének minden előadása ma is meghallgatható, és írásos változatban elolvasható. S ami kevésbé közismert: minden előadásnak van egy online kitölthető tesztje, amelyben röviden számot adhatunk, megértettük-e az elhangzottakat/olvasottakat. A tesztek kitöltése folyamán ellenőrizhetjük pontjaink számát, és érdemes akkor elküldeni, amikor már teljesen hibátlan, vagy legfeljebb 2 hiba van benne. Ebben az esetben ugyanis a szemeszter összes tesztjének legalább 85 %-os megoldása esetén  oklevelet kapunk elért eredményünkről.  Az öt év során többször lehetett apróbb ajándékokat is átvenni, és sorsoltak ingyenes ADSL-vonal előfizetést is. Az ötödik évvel lezárult ez a folyamat, de a tesztek, előadások jelenleg is elérhetők, megoldhatók.
 

19. http://www.ted.com

Értékes és érdekes gondolatok, eszmék terjesztése

TED  előadásai, ajánlott események videóról magyar feliratozással is .  1984-ben kezdődött egy konferenciával, akkor még 3 témakörben, ma már jóval szélesebb témákat felölelve. A világban aktuálisan érdekes és újszerű nézetek képviselőit hívják meg a konferenciára. A TED előadói mind közérthetően és élvezetes stílusban osztják meg a hallgatósággal sajátos álláspontjukat bizonyos kérdésekről. Mostanra több mint 500 előadásról (Talks) készült videó gyűlt össze, amelyet szabadon letölthetünk és megoszthatunk másokkal. Kitűnően használható nyelvgyakorlásra is az ismeretszerzés mellett. Az angol nyelvű webhelyen beállíthatjuk a  videók magyar nyelvű feliratozását is 57 egyéb nyelv mellett.  Ennek módjáról illusztrált instrukciókat talál ide kattintva.
 

20. Http://www.mult-kor.hu

A történelmi portál


A történelem nem lezárt események históriája. Ma is találnak újabb és újabb adatokat, információkat az egykor volt eseményekkel kapcsolatban, és mindig születnek új régészeti felfedezések. Ezért is ajánlom ezt a honlapot minden érdeklődőnek, hiszen ezt a webhelyet neves történészek szerkesztik, ezért megbízható, ugyanakkor izgalmas hírforrás.
Adattára lehetővé teszi a konkrét évekre - s azon belül konkrét napok történéseire való keresést, de segít abban az esetben is, ha időpontot nem tudunk, de az esemény nevét igen - pl. Hatnapos háború, Szuezi válság. Megtudhatjuk erről az oldalról azt is, mi történt a nagyvilágban a születésnapunkon?
 

21. http://www.microsoft.com/hun/athome/security/default.mspx

A biztonságos internetezésért 


Ismeretek, tanácsok közérthető fogalmazásban a számítógépek biztonsága és a különféle lehetséges támadások témakörében. Letölthető védelmi eszközök.
 

 

A bab.la portál online szótárakat, nyelvi teszteket, játékokat, szókártyákat, valamint sok mást is kínál a számodra. Interaktív oldalukon új szavakra tehetsz javaslatot, saját nyelvi kvízt, sőt akár szókártyákat is készíthetsz.

 

www.habsburger.net

Ez a német és angol nyelvű webhely egyrészt a Habsburg dinasztia virtuális arcképcsarnoka, másrészt egy átfogó történelmi képet ad az osztrák uralkodó család 13. századtól kezdődő, és 1920-ig tartó időszakáról.  A szöveges (html) verzió mellett inkább a flash-t érdemes megnyitni, ez ugyanis sok ötletes meglepetéssel szolgál. Például mozgó arcképcsarnok és  interaktív térkép, amely uralkodónként mutatja be a birodalom változásait. Idővonal és családfa is segíti a kutatást, tájékozódást. Az udvar és a monarchia belügyei mellett megtudhatjuk azt is, mi minden történt a világban, a politikában, a művészetben és a gazdaságban.

http://virtualisszekelyfold.ro/

Ezen a magyar, román és angol nyelvű webhelyen 24 körpanoráma képet láthatunk Romániából, Erdélyből, a székelyföld épített örökségéből. A Székely Nemzeti Múzeum mellett unitárius, ortodox, római-katolikus, református és örmény-katolikus templomok, továbbá kápolnák, valamint nemesi kastélyok és kúriák láthatók nagyfelbontású képeken, amelyek nagyíthatók és mozgathatók. Mindeközben gregorián énekeket, vagy a Codex régi zene együttes felvételeit hallgathatjuk.

http://travel.nationalgeographic.com

http://travel.nationalgeographic.com/travel/travel-photos/?source=NavTravPhoto

A National Geographic angol nyelvű webhelyét ezúttal azok figyelmébe ajánlom, akik  a világot elsősorban képekről, videókról szeretnék felfedezni.  Az első linkre kattintva keressük meg a Place A-Z  feliratú legördíthető listát, amelyen belül betűrendben találhatunk fotósorozatokat; az egyes országok és tájegységek mellett nemzeti parkokat is. Ha a második linket választjuk böngészésre, több  tematikus fotógyűjteményből válogathatunk. Ez a webhely kitűnően felhasználható prezentációkészítéshez is.

 

 

Ablak a múltra - Budapest régen és most
http://www.flickr.com/photos/mrsultan/5561825953/in/set-72157626149118210

Egy fotósorozat Budapestről régi és mai fotók összemontírozásával, amely MrSultan munkája. A képek az összes indexképből egyenként is megtekinthetők, de diavetítés is beállítható az albumból. Ebben az esetben a pontos helymegjelölés a jobb felső sarokban jelenik meg, ha az egér a képernyő területén van. A régi fotók a Fortepan honlapjáról származnak.
www.fortepan.hu Ez utóbbi webhelyet már ajánlottam 2010. szeptembe
rében. 4870 digitalizált szürkeárnyalatos fotót tartalmaz a régi Magyarországról az 1900-as évtől 1990-ig. A  fotógyűjtemény bemutatja az egykori lakásokat, a viseletet, a családi eseményeket és a munkás hétköznapokat. Ez a kollekció nem egy rendszerezett gyűjtemény, viszont konkrét évekre kereshetünk adatbázisában. A kiválasztott év után megjelenik az első fotó, majd a jobb felső sarokban az auto-manual gombra kattintva tovább léptethetjük a fényképeket. 

Tatai fesztiválok - http://www.tataifesztival.hu/    és     http://www.tata.hu/

Megjött a nyár, a szép idő, és ezzel beköszöntött az idegenforgalmi szezon is sok városban. Mostanra Tata éppen túl van a Patarán, a Török Kori Történelmi Fesztiválon.  Az eseményekről információk megtekinthetők a rendezők honlapján: http://www.zo-fi.hu/tataipatara/ Ha azonban a képekre vagyunk kíváncsiak, ezt megtaláljuk itt: https://picasaweb.google.com/zofiec/TataiPatara2010#
Június közepén jön a Tatai Sokadalom, amelyet a Kenderke Néptáncegyesület szervez meg évről-évre, immár 12. alkalommal. Itt főként hagyományőrző népművészeti programokban lehet részünk a festői szépségű Cseke tó partján. Az idei programot megismerhetjük részletesen itt:
http://www.tata.hu/kalendarium/kiemeltrendezveny/sokadalom/8365 Ezt követően június végén következik a Víz Virág Zene Fesztivál, amelynek 3 napos gazdag programjáról, előző évi eseményeiről képeket és videókat találhatnak a fesztivál hivatalos honlapján és a YouTube-on.

Mozaikfreskók gyűjteménye
http://www.muralmosaic.com/index.html

Lewis Lavoie webhelyén olyan alkotásokból találunk egy gyűjteményt, amelyek apró mozaikképekből megfestett monumentális  freskók. Nem eleve digitális munkák, eredetijük a valóságban is megtekinthető. A mozaikok nemcsak egységesen, hanem  önállóan is képet alkotnak. Egyenként rákattintva kinagyítva is megfigyelhetjük őket. A freskók alatt megtalálható a művészek névsorának linkje, illetve információ, hogy hol látható eredetiben a műalkotás. Találunk még egy hipertextes listát is a hasonló témájú mozaikfreskókból.

Átverős levelek gyűjteménye
http://scammails.dk/

Ezen a dán honlapon (angol nyelven) egy rendszerezett gyűjteményt találunk azokból az hamis tartalmú levelekből, amelyeket rendszeresen küldözgetnek email-ben számunkra. Kategorizált a gyűjtemény, és van a legfrissebbekből is egy kiemelés. Az archívuma 2010. októbere óta épül, és konkrét hónap szerint is kereshetünk benne. Érdemes felkeresni az oldalt, ha egy bizonytalan megítélésű levél érkezik hozzánk.
Egy magyar nyelvű tájékoztató az adathalász levelekről az Invitel honlapján:
http://www.invitel.hu/helpdesk

Virtuális (majd valódi) séta a Budapesti Állat- és Növénykertben
http://zoomy.zoobudapest.com

Természetesen nem a valódi látogatás helyett ajánlom e virtuális sétát, hanem azt megelőzően! Egy térképmaketten keresztül az állatkert minden részét bejárhatjuk, megismerhetjük madártávlatból. A fotótérkép egyes részeire kattintva a kiválasztott terület nagyítható. A térkép alatt  kis diaképen megjelennek az állatkert lakói. Ide kattintva a program elvisz az állat pontos tartózkodási helyére, másrészt egy rövid, de alapos összefoglalót olvashatunk az élőlény biológiai tudnivalóiról. A helyszínek nagyíthatók, kicsinyíthetők tetszés szerint. E honlap segítségével szisztematikusan felkészülhetünk egy valódi állatkerti látogatásra, így az ott töltött idő bizonyára tartalmasabban telik majd.
www.zoobudapest.com Érdemes az állatkert főoldalát is rendszeresen megtekinteni, ha kíváncsiak vagyunk, mi történt az állatok között mostanában. Rendszeresen hírt adnak az új állat bébik születéséről, a kölykök cseperedéséről, vagy ha új jövevény érkezik közéjük. Április 16-tól a nyári szezon végéig naponta 23 különféle közönségprogramot szerveznek!

Hét újabb online képszerkesztő, glitterező vagy képeket díszes keretekbe foglaló program. Avatarok készítésére is alkalmasak. Ezek az elsőt kivéve különböző idegen nyelvű oldalak, amelyhez angol nyelvű verzió mindenütt van. Automatikus webhelyfordítással is használható valószínűleg . A korábbiak megtalálhatók a Webajánló oldalán. Ha szeretné itt gyorsan megtalálni a régebbi címeket és ismertetőket, használja a CTRL  és F gombbal elindítható keresést az aktuális oldalon.

http://www.ladyj.hu/hasznos_programok_2.html
www.supermolduras.com     www.pixiz.com   www.scrapee.net
www.glitterfy.com/glitter-words.php   www.grafme.com    www.caption.it

Egy online kulturális televízió
www.kulturalis.tv

Műfajok szerint kategóriákba rendezve válogathatunk a videókból: Alkotóművészet, irodalom, kisfilm, színház, tánc, zene, kulturális híradó. Hosszabb, 30 perc körüli felvételek is megtekinthetők, és részletes kommentár, mindenféle pontos információ is elolvasható a műsorokról.

 

www.archive.org

Az Internet Archive a világháló kulturális tartalmait próbálja összegyűjteni és digitálisan dokumentálni, s a látogatók számára ingyen hozzáférhetővé tenni. Egyik kiemelt céljuk, hogy az információrobbanás korában ne tűnjenek el a digitális világ  kulturális emlékei, értékes tartalmai. A szervezetet 1996-ban alapították San Francisco-ban, kezdetben kutatók, történészek, tudósok számára. Ma azonban már minden érdeklődő számára elérhető. Kollekciója hang- és filmfelvételeket, digitális olvasmányokat, továbbá szoftvereket és weboldalakat  is tartalmaz. Az egyes médiatípusokat tartalom szerint is kategorizálja. Angol nyelvű webhely.

http://www.archive.org/browse.php?field=subject&mediatype=audio&collection=audio_music

Az Internet Archive zenei gyűjteménye,  ahonnan egyebek mellett új és régi, 78-as fordulatszámú gramofon- és mikrobarázdás lemezek felvételeit is megtaláljuk és meghallgathatjuk szabadon, regisztráció nélkül. 859.654 audio record található itt az 1900-as évek kezdetétől. A fenti link egy hipertextes tartalomjegyzékhez vezet, amely előadókat és műfajokat egyaránt tartalmaz egy-egy hozzárendelt számmal, ahány felvétel található az adatbázisban az adott kategóriában.

http://filmhiradok.nava.hu

Magyar filmhíradók online a Nemzeti AudioVizuális Archívum digitális gyűjteményéből. A filmek korlátozás nélkül hozzáférhetők és szabadon megtekinthetők. Az adatbázisban kereshetünk konkrét szavakra, vagy időrend alapján évek, hónapok kiválasztásával az 1914-es esztendőtől 1949-ig. Böngészhetünk ugyanakkor cimkék - tárgyszavak között is.

http://3dtour.eu/pecs2

Tegyünk egy virtuális sétát a  Pécsi Főszékesegyházban! A háromdimenziósnak tűnő körpanoráma-képek mellett  feliratok és rövid, szöveges tájékoztatók olvashatók. Megismerhetjük a katedrális történetét is a honlap menüjéből. Láthatunk archív felvételeket is a régi székesegyházról. A látványt egyházzenei kórusművek teszik még hangulatosabbá. A weboldal a magyar mellett további 6 nyelvi verzióban is elérhető.

http://www.artrussian.com/pravila/

Orosz kortárs képzőművészet - Ezen az orosz webhelyen keresztül igen sokféle művészeti ág és alkotás ismerhető meg képek, és a művek legfontosabb adatai alapján. Grafikák, akvarellek, olajfestmények, szobrok, iparművészeti alkotások, antikvitás, régi bútorok, ékszerek, de például ruházat, lábbelik, ajándéktárgyak is találhatók itt. A fenti link a művészindexhez vezet, amely nem cirill, hanem latin betűs szöveget ad -  habár a webhely eredetileg orosz nyelvű. A képek címei is eleve angol nyelven vannak megadva, nem oroszul.  A Google Translate-tel azonban lefordíttathatjuk a webhelyet magyarra.

www.onlinenewspapers.com és www.allyoucanread.com

Két online sajtógyűjtemény, amely a világ minden tájáról tartalmaz sok-sok hetilapot és folyóiratot.

www.anglodutchland.com/Powerpoints

Egy angol-holland házaspár diavetítés gyűjteménye tematikus, majd betűrendes tartalomjegyzékbe foglalva.

 

 

http://www.googleartproject.com/

A Google új, nagyszabású projektje a világ műkincseinek megosztására irányul. 17 híres múzeum járható be virtuálisan Washington, New York, London, Berlin, Szentpétervár, Moszkva, Prága, Versailles, Firenze, Madrid és Amsterdam városából.  486 művész alkotása tekinthető meg eredeti környezetében, miközben lehetőség nyílik alapos tanulmányozásukra. El Greco, Goya, Rembrandt, Vermeer, Renoir, Gaugin és Manet - csupán néhány a nagy festőművészek elérhető listájából. A látogatók számára mód nyílik a látottak kommentálására, tapasztalataik megosztására. E hatalmas munkát a Google finanszírozta. A képtárak panorámaképek segítségével láthatók, amelyeket szabadon mozgathat, nagyíthat a látogató.

http://www.youtube.com/symphony

A You Tube mindössze 6 éves, ugyanakkor szinte minden számítógépező életének egyik állandó résztvevőjévé vált. Tudták, hogy létezik a nagy videómegosztó csatornának egy saját szimfonikus zenekara is? Immár 3 éve működik a You Tube Symphony Orchestra. Ezekben a napokban a Sidney Operaházban vendégszerepelnek március 14-től 20-ig. A fenti linkre kattintva részleteket hallhatunk az előadásokból, valamint többet is megtudhatunk a zenekar életéről, céljairól.

http://www.opencreative.hu/galeria.html?cimke=budapesti

Budapesti háromdimenziós panorámaképek a fenti linkre kattintva. Láthatjuk a budai várnegyedet, a füvészkertet, a millenniumi földalattit, a parlamentet, a Kossuth teret, a Hősök terét, a Széchenyi fürdőt, a Gellért-hegyet, Vajdahunyad várát, a Szent István Bazilikát és még más nevezetes látnivalókat.

http://www.opencreative.hu/galeria.html?cimke=videki

Magyar városokról készült háromdimenziós panorámaképek ugyanarról a webhelyről. Megtekinthetjük a gödöllői királyi kastélyt, a váci Fő teret, a váci Duna partját, a váci székesegyházat és a diadalívet, Dunakeszin a Szent Mihály templomot és a Városházát, Pécsett sokféle látnivalót és még tucatnyi magyar város látnivalóit.

Még két újdonság a Google műhelyéből:

http://www.google.com/transliterate/

Ez a webhely a különleges nyelvek tanulóinak, használóinak nyújt hasznos szolgáltatást. Az angol abc betűivel bevitt szöveget automatikusan transzliterálja, vagyis átírja egy másik, általunk kiválasztott nyelvre, amely speciális karaktereket igényel. Az így kapott szöveg lemásolható, és levélbe, szövegszerkesztőbe beilleszthető. Az online program képes hatféle indiai nyelvre, valamint arab, kínai, görög, héber, japán, perzsa, orosz, szerb, urdu és még további 9 nyelvre transzliterálni.

http://www.google.co.in/music

Google Music India - Az indiai kortárs könnyűzene legfrissebb és közelmúltbeli, több ezernyi dala hallgatható meg a fenti oldalon.  Minden dal hindi nyelven szól.

 

Tegyen egy virtuális túrát a magyar Zeneakadémián! http://lisztakademia.hu/virttura/hun/index.html A zenepalota 1707-ben készült el szecessziós stílusban Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján. Rendkívül gazdag iparművészeti és képzőművészeti alkotásokban. Többek között Stróbl Alajos, Telcs Ede és Maróti Géza munkái díszítik a belső tereket. Sajátos hangulatot teremtenek a Zsolnay porcelángyár pirogránit és eozinmázas burkolatai, Róth Miksa mozaikjai és színes üvegablakai, valamint Körösfői-Kriesch Aladár freskói. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemhez tartozó Zeneakadémia virtuálisan megismerhető nagyfelbontású panorámaképeken.  Láthatjuk az épületet kívülről, az aulákat, a nagytermet és a páholyát külön is, a könyvtárat, a L. F. emlékmúzeumot, a Bartók termet, a kamaratermet stb.

Híres tanárok és tanítvánok a Zeneakadémián - betűrendes adatbázis: http://www.lfze.hu/nagy_tanarok-hires_regi_tanitvanyok

Diplomakoncertek - videó válogatás a Zeneakadémián elhangzott vizsgakoncertekből
http://www.lfze.hu/galeria/2

Újra indult a Mindentudás Egyeteme, ezúttal 2.0 típusúnak titulálva. www.mindentudas.hu  Bár már lezajlottak az első előadások, kerekasztal-beszélgetések, készülnek a riportfilmek, megtalálhatók a Facebookon, és egyre több tartalom jelenik meg a portálon, mégis, egyelőre hiányoznak az online megtekinthető videók. Csupán 5 perces előadásrészletek vannak. A szerkesztők szerint azonban rövidesen letölthetők lesznek az előadások, amint a köztévé is elkezdi sugározni adásában.

Hasonló jellegű, szintén magyar tájékoztató portál a videotórium honlapja. Ez egy olyan videógyűjtemény, amely elsősorban a felsőoktatás szereplőit, illetve a közgyűjtemények látogatóit szeretné kiszolgálni. Jelenleg 2483 db videófelvétel tölthető le innen 6 általános tudományágba sorolva, összesen 29 témakörben. Ugyanígy ingyenes a lehetőség oktatási célú videók feltöltésére és megosztására a portálra, visszakereshetővé téve az anyagot.

Izgalmas látnivalók a földről  gyönyörű zenére (kisfilm) http://www.wimp.com/amazingsights/ A www.wimp.com egy videó megosztó csatorna, amely a legjobbnak tartott videókból kínál egy válogatást kortól függetlenül mindenkinek. A nyitólapon dátum szerinti lista olvasható a kisfilmekről, de használhatjuk saját keresőjét is (lap alján van). E csatorna kínálatából ajánlom szíves figyelmükbe a földünkről készült Amazing Sights - Izgalmas látnivalók  című videót. Egy csodálatos kisfilmet láthatunk a magasból felvéve hegycsúcsokról, völgyekről, szorosokról, sivatagi dűnékről, vízesésekről, folyótorkolatokról, tengerek mélyéről, tűzhányók fortyogó lávájáról és egy iszapvulkánról stb.. Mindezt Loreena McKennitt izgalmas és gyönyörű zenéje kíséri, amelynek címe: Night ride across the Caucasus.

Jesse egy kedves, 5 éves Jack Russel Terrier. Kettős életet él, időnként négylábú szobainassá válik, amivel sok örömet és vidám percet szerzett már eddig is gazdáinak. Saját honlapja van : http://justjessethejack.com/ Amikor megjentek videói a YouTube-on egy önálló csatornán http://www.youtube.com/user/JustJesse197  - egész komoly rajongótábora kerekedett a kutyusnak. 45 feltöltött videót láthatunk itt Jesse-ről, de szintén érdemes megnézni a Kedvencnek bejelölt, más kutyákról készült 75 videót. Olvashatunk róla ugyanitt egy életrajzot is, de gazdái egy blogot is vezetnek a kutya napi életéről.

 www.viruskommando.hu/blog/ A vírusok, kémprogramok világa még a haladó számítógép használók számára is gyakran zavaros és homályos. Telepítünk gépeinkre jónak mondott védelmi programokat, tűzfalat, és rájuk bízzuk komputereinket. A dolgok mögé azonban ettől még láthatunk bele! Vidi Rita egyik honlapján az internetezők számára kínál hasznos információkat a számítógép védelmével kapcsolatban. Ingyenes tanácsadást ad egy e-mail tanfolyam útján. A weboldal kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt kínál hasznos és értékes  információkat.


 Két virtuális kiállítás könyvjelzőkből a Miragebookmark webhelyén. Az első helyen témájuk alapján 20 csoportba rendezve találunk 200 db könyvjelzőt  a XIX. századtól korunkig a világ minden tájáról. Néhány különleges példány falevélre festve vagy hímzéssel készített, mások pedig bőrből, bambuszból, fémből vagy papírból készültek. A legkülönlegesebbek talán az etnikai elemeket tükröző darabok a világ öt földrészéről, de ugyancsak érdekesek a történelmi korokat idéző példányok is, amelyeken rövid idézeteket is olvashatunk.  Napjaink könyvjelzőit mozisztárok fémjelzik. A kollekció egy része vallási, vagy propaganda célokat szolgált, illetve reklámhordozónak készült. Ennek a  kiállításnak a linkje: http://www.miragebookmark.ch/be_0_exhibition.htm  A  másik virtuális kiállítás linkje : http://www.miragebookmark.ch/amazing-bookmarks.htm Ha szeretnénk bővebb információt olvasni a könyvjelzők történetéről, ide kattintva részleteket  találunk angol nyelven.

 

Két, kommentárral ellátott fotógaléria a világ legszebbnek tartott könyvtáraiból és könyvesboltjaiból ugyancsak a svájci Miragebookmark webhelyről. A sok impozáns épület mellett láthatunk néhány olyat is, amelyek nem szépségükkel, hanem egyedi megoldásaikkal váltak különlegessé. Láthatunk például Hollandiából egy templomból kialakított könyvesboltot, ahol az oltár előtti rész kávézóként szolgál. Egy francia könyvesbolt bejáratának boltíve pedig  könyvekből lett kialakítva. A képek alatt angol nyelvű leírás olvasható.
The Most Interesting Bookstores of the World           
The Most Interesting Libraries of the World
Ugyancsak gyönyörű és modern könyvtárépítészeti megoldásokat láthatunk e webhely anyagából itt:
Új utak a könyvtárépítészet világában

 

A Google innovációs műhelyének egyik újdonsága az emberi test megismerését szolgálja. Neve: Google Body, amely háromdimenziós látványt ad testünk belsejéről. Bejárhatjuk testünket tetőtől talpig virtuálisan, megismerhetjük és kinagyíthatjuk az egyes testrészeket, szöveteket, izmokat, csontokat. A látottak megoszthatók másokkal is elektronikus levél útján: lemásolható a pontos URL-cím. Ez az online térhatású szoftver azonban csak speciális böngésző programokkal működik, amelyek mindegyike ún. Béta verzió, tehát még fejlesztés alatt állnak. Ezek közül jelenleg csupán a Mozilla Firefox 4 Beta és a WebKit Nightly , amelyek valóban letölthetők. A Google Chrome Beta még várat magára. Egy demó videó a YouTube-ról, amely bemutatja a böngésző használatát: http://www.youtube.com/watch?v=BIckuRRR-DE

Egyre több magyar levéltári dokumentum digitalizálása készült el napjainkra. Egyik közelmúltban elérhetővé vált érdekesség egy korabeli katonai felmérés térképgyűjteménye a Google Maps térképeivel összehangolva. 1806-ban még I. Ferenc császár rendelte el az Osztrák-Magyar Monarchia, és benne hazánk felmérését. A monumentális munka 1819-től 1869-ig valósult meg. A térképeket az Országos Levéltárban digitalizálták, és egy kereshető adatbázist készíttettek belőle. Az egyes településnevek mellett konkrét címek is lekérdezhetők, s a kapott kép nagyítható is. Párhuzamosan látható a Google Maps által készített jelenlegi helyszínrajz is.

Tata idegenforgalmi vonzereje köztudomású. Az talán kevésbé, hogy a vándormadarak számára is kiemelt  jelentőséggel bír.  Az első csapatok szeptember végén, október elején érkeznek meg, majd november végére már 40-50 ezer különféle vízimadár gyűlik itt össze. Az Öreg-tó vizét késő ősszel részben leengedik és lehalásszák. Az így felszabaduló területet és az összeszűkült tavat szinte teljesen ellepik ilyenkor estére a vendég szárnyasok, amely szállásul szolgál nekik. Minden reggel hangosan rajzanak ki a környező naszályi tavakhoz élelemforrásért, majd esteledést követően megtérnek az Öreg-tóhoz.  Tatán 10. alkalommal került sor az ún. Vadlúdsokadalomra, amelyről szöveges és videós élménybeszámolót olvashatunk több helyen, például a Magyar Madártani Egyesület  beszámolójában Ez a tó egyébként a nemzetközi vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik, és része az Európai Unió Natura 2000 hálózatának.

A Kanadahun.com egy remek magyar nyelvű webhely - nemcsak az észak-amerikai országban élőknek. Az ottani magyarság életét bemutató beszámolók, képek, videók mellett sokféle bárki számára hasznos tájékoztató tartalom is olvasható itt. Emellett hasznos és érdekes szolgáltatásokat is nyújt regisztrált tagjai számára. Fórumot működtet, hirdetéseket ad közre és bőséges elektronikus olvasmány és zene található itt , tölthető le szerveréről. Az olvasmányok jelentős része kurrens sikerkönyv. A Fórum rovatban sok számítógépes program használatára vonatkozó tájékoztató, segítség is olvasható.
Egy aktuális cikk a webhelyről: Furcsa szokások szilvesztertől újévre virradóra - különböző népeknél.

 

A Magyar Televízió karácsonyi ajándékműsora egy flash animációban.
Kattintsunk a hópelyhekre! Ezt követően megjelennek ajándékcsomagok, amelyek mindegyike több műsort kínál fel. A képekre kattintva elindíthatjuk a műsor lejátszását. Az oldal jobb alsó sarkában található nyílra az üdvözlő sorokat olvashatjuk. Ebből a menüből a bal alsó sarokban található nyílra kattintva léphetünk vissza. A megtekintéshez Adobe Flash lejátszó szükséges.  www.mtv.hu/karacsony/

Készítsünk saját karácsonyi, újévi képeslapot online képszerkesztő programok segítségével! Többféle webhely ingyenes szolgáltatásából válogathatunk. Regisztrálni sehol sem szükséges. A kész képek megoszthatók linkek segítségével a közösségi oldalakon, és elmenthetők saját gépünkre, elküldhető mail-ben, beilleszthető prezentációba. www.loonapix.com       www.wishafriend.com      www.funny.pho.to

Jacquie Lawson karácsonyi animációis filmjei. Angol nyelvű webhely. 29 téli és karácsonyi és újévi témájú animáció közül választhatunk, amely karácsonyi üdvözlettel illetve újévi jókívánsággal végződik. A kiválasztott animációk letöltése és a lejátszáshoz szükséges URL-cím elküldése ingyenes, és az év bármely időszakában lehetséges. A  levélben kapott és eltárolt cím később is bármikor megnyitható marad. Az animációs képeslap személyre szabása (saját szöveg feltöltése) már fizetős szolgáltatása a honlapnak. Az alábbi linkre kattintva válasszuk  bal oldali oszlopból a Special Dates C  Christmas - Winter menüt. www.jacquielawson.com

Karácsonyi zenés animációs képeslapok az ICQ-tól. Angol nyelvű oldal.
A kiválasztott animációra kattintva megtekinthetjük tartalmát. A zenés képeslap elküldéséhez kattintsunk az Edit - Send postcard linkre. A megnyíló ablakban keressük meg a Write your personal message here blokkot, és fogalmazzuk meg üzenetünket. Alább a Send to blokkon belül jobbra megadhatjuk, kinek küldjük a képeslapot  (By email, to) max. 5 személynek, továbbá meg kell adnunk saját elektronikus címünket. (By email, from). Befejezésül írjuk be az oldal alján látható számsort ellenőrzőkódnak a megfelelő helyre. Két választási lehetőség maradt: Prewev (megtekintés) és Send (Elküldés). http://www.icq.com/greetings/

Egy karácsonyi oldal átfogó kínálattal: www.karacsony.eu

Szilveszteri tűzijáték a párizsi Eiffel-toronyból a Millennium évében. Ez a link az angol verzióhoz vezet, de van francia nyelvű változat is. 11 videó lejátszása indítható el. Amennyiben a Higlights szóval kezdődő videókat választjuk,  a legltványosabb részeket választjuk ki. http://www.tour-eiffel.fr/teiffel/uk/ludique/video/index.html

  

 A BBC Világszolgálata 1939-től 2005-ig magyar adást is sugárzott. Ennek az időszaknak az archívuma innen megismerhető képek és online hallgatható rádióadások segítségével. 66 év dióhéjban - A BBC magyar adásának története, eseményei: http://www.bbc.co.uk/hungarian/news/story/2006/02/060206_bbchung66_history.shtml
Válogatás műsoraikból: http://www.bbc.co.uk/hungarian/news/story/2006/02/060206_bbchung66_history.shtml
Angol nyelvlecke sorozat : www.bbc.co.uk/hungarian/learningenglish/ Ez a nyelvkurzus elsősorban azért értékes, mert helyettesíteni tudja valamelyest az élő nyelvi környezetet a rádióinterjúk során készült mindenféle valós élethelyzettel, kulturális és társasági beszédtémákkal. A nyelvleckék többféle téma köré lettek csoportosítva: pl. Focus on Europe (Európai Uniós szókincs 45 leckében) On this day (Életünk nevezetes napjai, eseményei) People of the Century (A XX. század legbefolyásosabb személyiségeivel készült interjúk) English Express (Az angol társalgás alapvető kifejezései kezdőknek) Get that job (Felkészülés az önéletrajzírásra, állásinterjúkra) és további három nyelvlecke sorozat más témákban. Az egyes leckék több részből állnak. Magyar nyelvű nyelvtani magyarázat, szójegyzék valamint az elhangzó hanganyag írott változata  is  hozzátartozik az egyes leckékhez.

 Ezen a webhelyen egy különleges fotógyűjteményt talál. Szergej Mihajlovics Prokugyin-Gorszkij ( Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii ) cári fotós fényképeit az egykori orosz birodalomról a washingtoni Kongresszusi Könyvtár digitalizálta, és e gyűjteményben a nyilvánosság elég tárta. A gyűjtemény több szempontból is unikális. Cári fotósként nyilván sok olyan eseményt örökített meg, amelyet akárki nem láthatott, másrészt különleges technikával dolgozott. Speciális fényképezőgépe 3 lencsével, 3 színszűrővel rendelkezett. Ennek köszönhetően kitűnő minőségű színes fényképek készülhettek már az 1900-as évek elejétől. A cár bukása után a fotós külföldre szökött különleges gépével együtt. A szocialista idők kezdetén már nem készült semmilyen színes fotó. A gyűjtemény csoportjai: Építészet, Etnikai diverzitás, Közlekedés, Emberek munkában. Egy keresőrobot is rendelkezésre áll a kutatáshoz. http://www.loc.gov/exhibits/empire/object.html A fenti cím a fényképek tételes listáját adja be, ahol tematikus csoportokba rendezve megtaláljuk az összes korabeli képet digitalizálva. www.loc.gov/exhibits/empire/making.html
Ezen a címen a fényképezőgép mechanizmusát ismerteti a honlap.

 Ez a webhely közel 4870 digitalizált szürkeárnyalatos fotót tartalmaz a régi Magyarországról az 1900-as évtől 1990-ig. A  fotógyűjtemény bemutatja az egykori lakásokat, a viseletet, a családi eseményeket és a munkás hétköznapokat. Ez a kollekció nem egy rendszerezett gyűjtemény, viszont konkrét évekre kereshetünk adatbázisában. A kiválasztott év után megjelenik az első fotó, majd a jobb felső sarokban az auto-manual gombra kattintva tovább léptethetjük a fényképeket.  www.fortepan.hu

www.magyarorszag-szep.hu A történelmi Magyarország településeiről (Felvidék, Délvidék, Őrség, Erdély, Kárpátalja, Kárpát-medence.) készült képek, diavetítések és videók gyűjteménye Horváth Ferenc webhelyén.

www.tothgeza.hu Légifotók Magyarországról Tóth Géza fotográfus webhelyén. A rendszerezett gyűjteményben kereshetünk betűrend és településnév alapján, valamint tematikus válogatásban: várak, kastélyok, kúriák, települések, tanyák, vizek, egyebek.

Képeffektusok készítése saját fotónk feltöltésével - www.wishafriend.com/photoeffects/ Különleges eseményekre készíthetünk szeretteinkről képeffektusokkal átalakított  fotókat. Például egy falevélre tett halványan látható arckép, vagy egy vízcseppben tükröződő arc, egy gyertya lángjában látható figura, egy virág belsejéből ránk tekintő kép. Ugyanitt bélyegképeket is készíthetünk, amelyek valódi postai bélyeghez lesznek hasonlóak. Mivel digitális formában letölthetjük őket, ezért bárkinek elküldhetjük emailben, vagy felhasználhatjuk a kapott képeket prezentáció vagy videó formátumú film készítéséhez. 

Tatán minden év júniusának utolsó hétvégéjén megrendezik a Víz, Zene és Virág Fesztivált. A három nap alatt rengeteg esemény várja a látogatókat. Szabadtéri koncertek, kiállítások, előadások, történelmi játékok, műrepülő bemutató, lóverseny, tűzijáték, regatta és sárkányhajók versenye a tavon - és még sorolhatnám. Nézzük meg inkább videóról! Ilyenkor megtelik a vár udvara és az Öreg tó környéke kikapcsolódni és szórakozni vágyó emberekkel. Az alábbi linkek betekintést adnak a 2010-es és a megelőző fesztiválok programjaiba. Aki ott volt, annak a kellemes emlékek felidézésére, aki nem vett részt még sosem ilyen eseményen, annak kedvcsináló gyanánt ajánlom a figyelmébe. A fesztivál fő honlapján www.tataifesztival.hu meghallgathatjuk az eseményre  írott dalt 8-féle zenei stílusban, és megtekinthetjük a fesztivál összefoglaló filmjét.    A fesztiválon készült képekből fotógaléria  2007-ig visszamenőleg. Veres Zoltán műrepülő légi bemutatója videóról   2009-ben  2010-ben   Tűzijáték az esemény zárásakor 1.  A tűzijáték folytatása 2. (Videók a YouTube-ról)
 

Sprok Antal  fából készült szobrait - helyesebben szavait idézve szoborbútorait láthatjuk az alábbi linkre kattintva. Fából faragott világának alkotásai élőben is megtekinthetők  Budapesten, a Sprok Galériában (Pesthidegkút, Kő u. 14.) Szobrainak sajátossága, hogy az afrikai kudu, a zsiráf, a nyuszi, a kaméleon és társainak ironikus megformálása mellett egyben tároló- vagy rakodóeszközt is kialakított belsejükben avagy felületükön. Láthatunk még  tevét, tatut, antilopot,  egy randevúra vágyó kismajmot és sokféle madarat. Megismerhetjük Dezsőkét, akiben egy ikerlakás bújt el elülső és hátsó bejárattal és Emilkét, akinek tálcájára odakészíthetnénk kedvenc italainkat, meg Fuszkó nénit fonott kosarával. Megtudhatjuk, hogyan képzelte el Picasso kecskéjét, avagy milyen is egy Sprok-féle bíbic lámpa, egy ibolyafa és egy bogaras szekrény? 

www.sprok.hu 
 

Világóra és aktuális hőmérséklet egyetlen oldalról megtekintve a világ nagyobb városaira vonatkozóan. Ez egy francia nyelvű oldal, de bizonyára nem okoz problémát felismerni a város- és országneveket. www.jabo-net.com/heure.html
 

A Père-Lachais temető Párizsban sok hírességet őriz. Vannak magyar származású elhunytak is itt. E francia és angol nyelvű webhely segítségével tehetünk egy virtuális túrát a síremlékek között. Térkép és betűrendes művészindex segíti a tájékozódást. 360 fokos panorámaképeken keresztül bejárhatjuk virtuálisan az egyes részeket. A képek nagyíthatók, kicsinyíthetők. http://www.pere-lachais.com
 

A YouTube júniusi újdonsága egy új szolgáltatás, a YouTube Editorvideószerkesztés online eszközökkel. http://www.youtube.com/editor?popart=681928 Elegendő csupán a nyers videót feltöltenünk, majd a szerkesztőműveleteket - vágások, effektusok és zenei hangsávok hozzáadása - ezt elvégezhetjük a felkínált eszközök segítségével. Magyar nyelvű a program felülete. Nem szükséges ezek után saját filmszerkesztő programmal rendelkezni, mert online kényelmesen elvégezhetőek a szükséges műveletek. A YouTube Editor igénybe vételének egyetlen feltétele csupán, hogy legyen élő regisztrációnk  a YouTube-nál. A következő cikk a Technline honlapjáról származik, és a szerkesztő program használatát mutatja be illusztrálva: http://techline.hu/hirek/20100621_youtube_videoszerkeszto.aspx
 

Kényelmes művelődés - tanulás a Magyar Elektronikus Könyvtár gyűjteményéből a Világhalló felolvasás-szoftverével

A Magyar Elektronikus Könyvtár http://mek.oszk.hu jelenleg 8402 digitalizált dokumentummal (ismeretterjesztő és szépirodalom, lexikonok, szótárak, enciklopédiák, hangos könyvek és folyóiratok) rendelkezik. A komoly olvasmányok mellett könnyed és humoros irodalomból is van bőven választék. Rejtő Jenő könyveiből például 45 található itt. (köztük idegen nyelvű és rovásírással készült verziók is.) Képernyőről olvasni  hosszabb szövegeket azonban csak kevesen szeretnek. Hangos könyvek esetén ez a gond kiküszöbölhető. 174  felolvasott olvasmányát tételesen kilistázza számunkra a webhely, ha  a keresőjében az mp3 linkre kattintunk, és semmi mást nem írunk a keresőmezőbe. A kapott címek letölthetők és meghallgathatók számítógépről vagy lemezre mentve. Ennél jóval szélesebb lehetőségeink lesznek azonban, ha alkalmazzuk a Világhalló felolvasás-szoftvert. Ebben az esetben ugyanis mind a 8402 dokumentum kényelmesen megismerhetővé válik számunkra.
 

A Világhalló  egy magyar online felolvasás-szoftver, amelyet ingyen letölthet bárki erről a címről http://www.vilaghallo.hu/letolt.htm  Ez a beszédszintetizátor többszöri fejlesztésen ment keresztül, és jelenlegi változata a valódi beszédhanghoz, hanghordozáshoz nagyon hasonló, ezért hallgatása egyáltalán nem zavaró az igényes embereknek sem. Létezik  női hang (Kriszta) és férfi hang változatban (Miklós). Jelentősége abban áll, hogy bármilyen szöveget felolvastathatunk vele, ezért bizonyos elfoglaltságok  idején is élvezhetjük a szépirodalmat és más olvasmányokat. A letöltés előtt a webhelyről ellenőrzi egy program, hogy rendelkezik-e gépünk a nélkülözhetetlen Java futtatási környezettel és a Web Start programmal. Amennyiben nem, lehetőséget kínál ennek letöltésére. Az idegen eredetű kifejezések magyartól eltérő kiejtésére tanítható a program.

 

 http://nol.hu/tud-tech/infovilag/20100508-az_internet_soha_nem_felejt - Az internet  nem felejt!

Megdöbbentő, mi mindent megtudhatnak illetéktelenek rólunk, ha a legnépszerűbb oldalakat, a Google-t, a YouTube-ot, a Facebookot, IWIW-et vagy a Gmailt és társait használjuk. Szabályos személyiségrajzot alkothatnak rólunk online tevékenységünk alapján, milyen oldalakat nézünk, és hirdetési, fejlesztési, spamszűrési, vagy akár helyesírás-ellenőrzési célra hivatkozva. A Google őrzi évekre visszamenőleg fórumos megjegyzéseinket, a különböző ártalmatlannak gondolt írásainkat, képeinket. Az IWIW rögzíti és hozzáférhetővé teszi kapcsolati hálónkat évtizedekre visszamenőleg - ha szófogadóan megválaszoljuk az erre irányuló kérdéseket.  És hányan tárolják teljes bizalmas levelezésüket a Gmail, Freemail, Windows Live Mail szerverein! A Livemocha nyelvoktató közösség webhelye szintén többmilliós felhasználótáborral rendelkezik. Tagjai a nyelvtanulás mellett saját levelezési fiókot is használhatnak, amellett, hogy küldemény érkezésekor értesítést kapnak a regisztrációkor megadott külső email címükre is. Nos, a Livemocha-n belüli üzenetek törlésével még továbbra is elolvashatók a már letörölt, nekünk érkezett leveleink, ha a külső címünkre küldött levél linkjébe kattintunk. Ebből nyilvánvaló, hogy valójában nem a saját belső fiókunkban tárolódnak a levelek, hanem a szerveren másutt, csupán nekünk (is?) van egy hozzáférésünk a leveleinkhez... A Google Map például szeretné az online térképeit használók számára saját pozíciónkat, tartózkodásunk helyét is tudni, (az enyémet legalábbis igen gyakran firtatja) illetve megosztani másokkal - ha ehhez hozzájárulnánk. Ha egyszer, kétszer elutasítjuk a hozzájárulást, attól még sokszor megkérdezi ezután is...
Szóval figyeljünk oda nagyon, mit írunk és hová, milyen képeket, információkat osztunk meg magunkról, és mire kattintunk elfogadóan. 

 www.minalunk.hu - Egy magyar portál a magyar települések helyi híreiről, eseményeiről.
Egy közös lekérdezési felületen keresztül betekintést kaphatunk saját lakóhelyünk vagy bármilyen más, általunk kiválasztott település történetébe, híreibe, aktuális eseményeibe, közelgő programjaiba. Minden magyar településről kaphatunk innen információt!

 www.konyv-e.hu  - Péli Zoltán Gábor  elektronikus könyvtára 4301 olvasnivalóval.
Ezek zöme pdf típusú dokumentum. 2611 könyv, 597 tanulmány, 245 szótár, lexikon és adatbázis, továbbá 92-féle folyóirat olvasható közvetlenül innen.

 http://video.nationalgeographic.com/video/index.html  - A National Geographic videó gyűjteménye tematikus válogatásban

... állatokról, szép tájakról, barlangokról, hegyekről, sivatagokról, tengerpartokról, szigetekről, erdőkről és környezeti problémákról.  Van kifejezetten gyermekeknek készített sorozat (Kids Video). Találunk egy csoportosítást zenés videókra is. Láthatunk néhány perces videókat és kisfilmeket az All Roads Filmfesztiválról is. A filmek kitűnő kép- és hangminőségűek, és teljes képernyősen is lejátszhatók. Miután elindítottunk egyet, a felvétel végén automatikusan indul a csoportjában következő videó, vagyis kényelmes szórakozást nyújthat ez a webhely. Ajánlom szíves figyelmükbe a Travel & Culture, (Utazás és különböző ku1305ltúrák) továbbá az Ocean Now (Ócánok világa) blokkokat 40 illetve 22 videóval. Linket nem tudok beágyazni, a bal oldali menüoszlopból kell megkeresni a számunkra érdekes témákat.

 www.muziic.com/download  - Egy kitűnő zenei adatbázis, amely teljesen ingyenes és legális használatú.

Ez a webhely más zenei csatornák és internetes rádiók gyűjteményét szolgáltatja úgy, hogy pontosan katalogizálta azokat, ezért keresőjével olyan zenéket is képes azonosítani, ahol az eredeti helyen nem szerepelnek a dal előadójának és címének pontos adatai. És mindezt nemcsak az angol nyelvterületre specializálva, hanem sokféle nyelven, köztük magyarul is. Az adatbázis régi felvételeket is tartalmaz, pl. a Doktor úr, a maga szíve sose fáj? c. dallam is megtalálható. Ahol csak lehet, ott videó felvételt is láthatunk a zenéhez. Létezik többféle típusú letölthető program és csupán webes lejátszás. Én a Desktop Playert ajánlom letöltésre. Ez is igényel internetes kapcsolathoz a működtetéshez, mert kapcsolódni kell a webhely szerveréhez.

http://skydrive.live.com Windows Live Skydrive

 - a Microsoft béta verziójú, bárki számára ingyen elérhető komplex tárhelye 25 GB mérettel, irodai programcsomaggal.
Hasonlóan a Gmail Docs / Dokumentumok szolgáltatásához a Microsoft szervereiről vehetők igénybe a különféle iroda szoftverek, és elkészült anyagaink is ott tárolódnak, habár le is tölthetjük őket. (Ezt a szolgáltatást június 10-én jelentette be a Microsoft azzal, hogy rövidesen használható lesz. Jelenleg azonban még nem látom, hogy elérhető lenne. Neve Office Web Apps lesz.) Vannak látványos és különleges elemei is, de ezek csupán az Internet Explorer böngészővel működnek egyelőre, bár a Microsoft ígérete szerint később a Macintosh és Firefox használók is tudják használni majd. Akiknek már van Hotmail-es vagy Windows Live Mail azonosítója, azok a már ismert mail címükkel és jelszavukkal léphetnek be az online szolgáltatásba. Ugyanitt megtaláljuk a Messenger csevegőprogramot, a Bing keresőt és egy fényképgyűjteményt is, amelynek tartalmát mi állíthatjuk össze. Súgóközpontja magyar nyelven ismertet minden fontos tudnivalót a tárhely használatáról: http://explore.live.com/windows-live-skydrive-help-center

 www.gif-mania.net Vidám és egyedi aláírás készítése bohókás figurákkal.

Ez egy francia nyelvű webhely online szolgáltatása, amely angol és kétféle portugál nyelvű verzióban is olvasható. Olyan szemléletes és jól szerkesztett azonban, hogy úgy vélem, idegennyelv-tudás nélkül is lehet alkalmazni. A végeredmény egy animált gif kép lesz, amelyet az elmentést követően beilleszthetünk leveleinkbe, vagy akár egy prezentációba. Választhatunk betűtípust és tollszínt (ilyen színűek lesznek a szöveg betűi), majd figurát a szolídabb vagy mulatságosabb lehetőségek közül. A sokféle figura témacsoportokba van rendezve, pl. ABC, művészi ábrázolású tollak, ceruzák, (Artists - pencils) állatok, személyek, virágok, állatövi jegyek, gyümölcsök és különféle ünnepekhez kapcsolódó képek. Végül be kell írnunk a szöveget.  A szolgáltatás nem igényel regisztrációt.

Popper Péter online hozzáférhető írásai és a Belső utak könyve
Meghalt Popper Péter, pszichológus, terapeuta, egyetemi tanár. Sokunk tanító mestere volt. Elment közülünk, de itt hagyta nekünk életművét, több tucatnyi könyvet. Ajánlom mindannyiuk szíves figyelmébe számomra legfontosabb művét, a A belső utak könyvét.  Ezt életünk során többször is érdemes kézbe venni, ugyanis mindig felfedezünk benne új bölcsességet, tanácsot aszerint, hogy éppen milyen problémák foglalkoztatnak bennünket. Ez a könyv hozzájárulhat életünk jobbá tételéhez, kapcsolataink  harmonikusabb kezeléséhez. Segít abban is, hogyan  fedezzük fel rejtett képességeinket, hogyan gondozzuk szellemi adottságainkat. Ezeknek a dolgoknak és az általa is ajánlott jógának köszönhetem én is képességeim kibontakoztatását. Olvasható művei és interjúk vele a Terebess Ázsia Elektronikus Könyvtárban:
http://www.terebess.hu/keletkultinfo/popper.html

 Dél-Izland, 2010. április 17-19. az Eyjafjallajokull vulkán kitörése és hatása
Az április 17-én kezdődött izlandi vulkánkitörésről és a környezeti hatásokról a Boston.com összeválogatott 35 különleges fotót  három nap eseményeiből. Minden kép alatt rövid kommentár is olvasható az adott felvételhez.
www.boston.com/bigpicture/2010/04/more_from_eyjafjallajokull.html

 A látható Föld - a NASA felvételeiről
Egy hatalmas fotógyűjtemény légi felvételekből, amelyek egy részét az űrhajósok, más részét műholdakkal, vagy földi obszervatóriumokban készítették. Ezen az angol nyelvű vwebhelyen többféle szempontú keresésre is lehetőség van. Találhatunk itt fotókat bolygónkról az év különböző hónapjaiban, vagy országonként, régiónként és földtudományi kulcsszavak alapján. Láthatjuk például a föld növényzetét, jégtakaróját, vízfelületeit különféle tájakon, továbbá a légkör és a naptevékenység egyes jelenségeit. Megfigyelhetünk távolból erdőtüzeket, hurrikánokat, tornádókat. http://visible.earth.nasa.gov A következő címen földünk egy rácsos térképként látható. Itt a térkép minden négyzete megtekinthető légi felvételként pontos térképészeti adatokkal. Ezeket a fotókat kizárólag űrhajósok készítették. http://eol.jsc.nasa.gov Használhatjuk a keresőjét, vagy tallózzunk a Collections menüből.

Janine Benyus: Akcióban a biomimikri - Előadás a TED-ről
Janine Benyus természeti erőforrások kezeléséből és angol irodalomból szerzett diplomát.  A montanai egyetemen tanít és innovációs konzultáns. Előadásának fő gondolata a feltalálóknak szól: "Ha meg akartok oldani egy feladatot, először nézzetek körül a természetben! Ihletet találhattok arra, hogyan készítsetek vízhatlan, aerodinamikus, napenergiával táplált dolgokat és más hasonlókat." Egy tucatnyi új terméket mutat be előadása során, amelyekhez a természet adta az ötletet, és az eredmények bámulatosak. Előadása angol nyelvű, beállított magyar feliratozással.
www.ted.com/talks/lang/hun/janine_benyus_biomimicry_in_action.html

 Letölthető virtuális állatok a képernyőnkre
Felix, a macska, Cottonelle Puppy, a kutya és még pár képernyőtárs letölthető a www.screenmates.com webhelyről. Ezek a programocskák a letöltést és telepítést követően már offline kapcsolatban (internet nélkül) is velünk maradnak. Alapértelmezésben a számítógép indítását követően magától megjelennek a képernyő alsó részében a tálca fölött az éppen megnyitott program felett, de el is rejthetők a futtatott program alá. A kutyus 15 féle dolgot csinál - magától is, ha nem foglalkozunk vele, de egy jobb egeres kattintást követően akár választhatunk is a felkínált tevékenységekből. Lehet őt simogatni, etetni, fésülni, csiklandozni, ágyba küldeni. Egy lenyomva tartott kattintással és húzással megragadhatjuk a grabancánál fogva, és a felemelést követően visszapottyan a kosarába. De láthatjuk azt is, amint ás a talajon, léggömböket kerget a partin, és játszik különféle helyzetekben. Puppy egy jól nevelt jószág. Amennyiben elmélyült munkát végzünk a gépen, egy jobb egeres kattintást követően beállíthatjuk, hogy maradjon tartósan ágyban (Stay in bed). Ilyenkor végtelen alvásba kezd mindaddig, amíg ugyanolyan módon ki nem vesszük a pipát a megfelelő parancs mellől (Stay in bed). www.screenmates.com

Két nagyszerű webhely idegen nyelvet tanulóknak: Igeragozás program. Több száz nyelv igeragozásának és egyéb módosult alakjának rendszerezett táblázatait találhatjuk meg a www.verbix.com angol nyelvű webhelyen. Ez a honlap valójában 3 lehetőséget is kínál számunkra.
1. Van egy online alkalmazható szolgáltatása: http://www.verbix.com/languages/ Az előző címre kattintva előbb választanunk kell egyet a 66 rendelkezésre álló nyelvből. Ezt követően megjelenik a Conjugate a verb kifejezéshez kapcsolódóan egy sor, amelybe beírhatjuk a megfelelő kifejezést. Próbálkozhatunk nyelvválasztás nélkül is az Online Service menüpontból az Is it a verb? linkre kattintva. Ez az okos program akkor is eredményes lehet, ha nem szótári alakot adunk meg számára, hanem eleve egy toldalékoltat. Ilyenkor elmondja, hogy nincs ilyen ige, de utánanézhet az adatbázisában. Ezt követően kilistázza számunkra, hogy hány nyelvben fordul elő az általunk megadott ragozott szóalak, és azokhoz milyen szótő tartozik. Kiválasztjuk a megfelelő nyelv megfelelő szóalakját és ezt követően már elénk tárja a szó minden toldalékolt változatát a különféle idők figyelembe vételével.
2. Van egy letölthető, Windows operációs rendszerre kifejlesztett offline program itt, amely 312 nyelv igeragozás táblázatát tartalmazza. Ez azonban időkorlátos próbaverzió, megvásárlás nélkül nem használhatjuk tartósan. http://www.verbix.com/windowsverbix/index.html
3. A harmadik lehetőség mindazok számára készült, akik saját honlappal vagy bloggal rendelkeznek. Ez egy ún. gadget, amelynek a html kódja beilleszthető webhelyünkre, és innentől kezdve a saját webhelyünkről is elérhető lesz ez az online szolgáltatás. http://www.verbix.com/wizard/ Ezt 8 nyelvre fejlesztették ki: spanyol, portugál, francia, olasz, román, latin, finn és német nyelvekre. Ezt megelőzően testreszabhatjuk, hogyan nézzen ki, és milyen feliratot szeretnénk látni a gombokon. Példát láthatunk egy ilyen gadgetre ezen az oldalon alul a bal oldali oszlopban. (Portugál igeragozás)

 Virtuális billentyűzet különféle idegen nyelvekre, speciális betűkkel
Ez a honlap azoknak lehet fontos, akik bár képesek beállítani saját billentyűzetükön egy idegen nyelv karakterkészletét, de mégsem szívesen használják ezt a megoldást, mivel nem tudják, mely betűt hol lehet megtalálni. (Hiszen a valódi billentyűnkön a felirat nem változik meg, csak a leütést követően látunk más betűt.) Számukra optimális megoldást jelenthet a www.typeit.org webhely 20 féle virtuális billentyűje, vagy a LangtoLang virtuális billentyűzetei 131 nyelvre kifejlesztve. http://www.langtolang.com/virtual-keyboard.php Ez utóbbinál a nyelvválasztás a billentyűzet alján történik. Alapértelmezésben AL Alban látható a képernyőn. Így könnyű az írás, ugyanis azt látjuk a billentyűn, amely betűt jelképezi.

A passaici Amerikai Magyar Múzeum  hímes tojás kiállítása  Hasbrouck Heights Városi Könyvtárában  négy évvel ez előtt volt, de a közelgő húsvét miatt ezúttal is aktuális. A szebbnél szebb tojások Kerkai Emese és László gyűjteményéből származnak. A közel 700 darabos kollekció a magyar húsvéti festett, kiszúrt tojások mellett az egész világról felvonultat különféle méretű és motívumú darabokat.
http://www.gimagine.com/gimagine/Passaic/2006/2006-04-Tojaskiallitas/default.htm

Virtuális utazás a Transzszibériai vasút útvonalán. A Google egyik új projektje, hogy az orosz vasúttársasággal együttműködve filmre vették a világ leghosszabb és talán leghíresebb vasútvonalán a környező tájat. A vonat moszkvai indulásától a vlagyivosztoki megérkezéséig 7 nap és 6 éjszaka telik el, melynek során áthaladnak 7 időzónán, 12 régión és 87 városon. A vonat útvonala Oroszország festői tájain át vezet. Az Ural hegység, valamint 10 folyó és két  tó mellett robog tova minden alkalommal. Mindeközben 150 órányi videófelvétel készült. A következő linkre kattintva megnyílik a virtuális utazás oldala. Itt a videók mellett találunk még térképet, amelyen követhetjük az éppen látható vidék pontos helyét műholdas vagy térkép nézetben. Ezalatt pedig beállíthatjuk azt is, mit halljunk. Választhatjuk az utazás zajait, a zörgő vonatkerekeket, vagy híres orosz írók regényeinek felolvasását (Tolsztoj, Gogol, Petrov). Választhatunk  autentikus orosz zenét is, Valerij Scsherzhin balalajkán játszik több felvételen át.
http://www.google.ru/intl/ru/landing/transsib/en.html

Virtuális hajózás magyar tájakon a MAHART járatain.  Budapesti indulással a Dunakanyar látnivalóit, Szentendrét, Vácot, Visegrádot, Nagymarost tekinthetjük meg egy hajóútról videó kamera segítségével kellemes aláfestő zenével. Találunk térképet is az oldalon  a kiválasztható helyszínekről. Olvashatunk információkat is az adott település érdekességeiről. A webhely angol és magyar nyelven olvasható. www.3dvirtualistura.hu/mahart/mahart_virtualistura.html

Gramofon online - a Neumann-ház dalgyűjteménye. A gramofonlemez a filmhíradókkal együtt a rádió előtti korszak internete. Modern és sikkes médium volt, ízlésformáló és közösségszervező eszköz.  Katonadalok,  tánczenék, kuplék, humoros magánszámok, melankolikus versek, vallási énekek és népies műdalok festenek képet arról, hogyan múlatták idejüket és mulattak az Osztrák-Magyar Monarchia idején az iparoslegények, a katonák, a polgárok és a szépasszonyok. Könnyek, pajzánság, tánc és áhítat, történelmi tragédiák és csacska szerelmek elevenednek meg a felcsendülő dallamokon. Az adatbázis lekérdezhető előadók, kiadók, szerzők, műfajok és évek szerint is. A nyitólap alján egy toplistát is láthatunk a legnépszerűbb és a legfrissebb hangfelvételekből. http://www.gramofononline.hu/

Tanácsok a Gmail levelezőfiókot használók számára - Kéner Eszter honlapja. A 11 éves Google mostanra számtalan olyan szolgáltatást fejlesztett ki, amelyet ingyen igénybe vehetnek a világháló használói, így a Gmail postafiókkal rendelkezők is. De vajon ismerjük mind ezeket? És tudjuk-e használni minden szolgáltatását? Habár Kéner Eszter Gmail Suli tanfolyama fizetős, a honlapján találunk sok hasznos információt a Gmail alkalmazásával kapcsolatban. Egyebek mellett bemutatja videón azt is, hogyan tudjuk Freemail-es leveleinket a Gmail-be importálni? Regisztráció után 7 tucat (88) tippet kaphatunk tőle emailben ingyen.  www.guglisagok.hu

Az Ashampoo eszköztár, amely beépülve az internetes böngésző eszköztárába -  számtalan hasznos és szórakoztató alkalmazást kínál könnyedén és gyorsan elérhetően.  Az Internet Explorer, Safari és Firefox böngészővel képes együttműködni. Eszköztárában a keresője mellett legördíthető gombokat találunk, amely seregnyi elérést kínál azonos témakörben. Letölthető játékok, online  rádióadók (9 műfajban),  ingyenesen nézhető televíziók a világ minden részéről 37 országból (Egyrészt országonkénti csoportosításban, másrészt műfajonként) Ugyancsak innen két legördíthető  gombjára kattintva népszerű internetes közösségi oldalakra léphetünk be közvetlenül innen. De találunk itt saját igényünkre szabható időjárásjelzést. 21 darabos gadget-gyűjteménye sok hasznos alkalmazást kínál anélkül, hogy egyesével telepítenünk kellene őket. Az Ashampoo webhelyének erről az oldaláról magyar nyelven tájékozódhatunk részletesen, mire képes ez az internetes bővítmény, és hogyan kell letölteni, telepíteni. Vannak olyan részei az oldalnak, amelyek csak angolul olvashatók. Letöltés: http://ashampoohu.ourtoolbar.com/

Látogatás a Herendi Porcelánmanufaktúrában

Három  videó a magyar herendi porcelánról. Az első kettő egy kisfilm két részletben, amely bemutatja, hogyan dolgoznak a manufaktúra munkatársai, illetve hogyan születnek a szemünk láttára aprólékos kézi munkával a szebbnél szebb darabok. A harmadik videó egy összeállítás a herendi kollekció darabjaiból az asztali tárgyaktól a figurákig.  A Herendi Porcelánmanufaktúra I. rész: http://www.youtube.com/watch?v=AWRkhEMnR7Q  A Herendi Porcelánmanufaktúra II. rész (közvetlen folytatás) http://www.youtube.com/watch?v=HTp0JrVu_2g  Összeállítás a műtárgyakból: http://www.youtube.com/watch?v=50u5uI77Yds&feature=related

 Oscar, Oscar ....

Az Oscar-díj hivatalos honlapját angol nyelven ezen a címen találjuk meg: http://www.oscars.org/ Magyar forrásnak ajánlom az Origo filmklubját: http://cimkezes.origo.hu/cimkek/oscar-dij/index.html?tag=Oscar-d%EDj illetve a TV24 honlapját.  http://tv24.hu/oscar

Virtuális túra a romániai, sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban

A Székely Nemzeti Múzeum 1875 óta látogatható. Webhelyéről virtuálisan is megtekinthetjük: http://www.sznm.ro/ Ez a jelentős tudományos intézmény a székelység és a székelyföldi regionális örökség kutatását, bemutatását végzi. A pecsétjében szereplő 1879-es évszám annak az emlékét őrzi, hogy ekkor került a székelység közös tulajdonába. Jelenleg a legnagyobb határon túli magyar közgyűjtemény, egyben Kovászna megye és a Székelyföld egyik fontos turisztikai látványossága. A Kós Károly által tervezett épületegyüttesben jelenleg könyvtár, természettudományi, régészet-történelem és néprajzi osztály működik. A következő linkre kattintva egy virtuális túrát tehetünk az épületegyüttesen belül és kívül: http://www.sznm.ro/tour/  A megjelenő körpanorámaképek lassan mozognak maguktól, de általunk is irányítható a navigáció. Az oldal teljes letöltése után minden képen láthatunk egy kört, amelyre kattintva egy újabb épületrész tekinthető meg. A jobb felső sarokban találhatunk egy hipertextes alaprajzot is, amelyről közvetlenül is választhatunk látnivalót. A webhely román, magyar és angol nyelvű verzióban létezik.

 Michael Pritchard felfedezésével ihatóvá változtat bármilyen szennyezett vizet

A TED 2009. júliusi előadásában egy angol mérnök bemutatta nagy horderejű találmányát, amelyet az alábbi linkre kattintva magyar feliratozással megtekinthetünk. A Lifesavert két közelmúltbeli természeti katasztrófa ihlette. A találmány egy olyan szűrővel ellátott palack, amely nem vegyi szűrést végez, ezért tud olcsó és könnyen alkalmazható lenni. Üvegszálas membrán szűrőjének pórusai olyan kicsinyek, hogy a legkisebb vírus és baktérium sem képes áthatolni rajta (15 nanométeres) A szűrő / patron másodpercek alatt ihatóvá teszi a vizet, és egy patron 6000 liter tisztítására alkalmas. Új patron behelyezésével tovább működik a palack. E változat mellett létezik egy nagyobb, kannás kiszerelés is, amely családok vízellátása érdekében készült.
http://www.ted.com/talks/lang/hun/michael_pritchard_invents_a_water_filter.html

 Ryan Lobo a világ szemétől rejtett emberi történeteket fényképez

R. Lobo egy indiai fiatalember, aki kíváncsiságtól vezérelve járja a világot fényképezőgépével. 2007-ben három háborús övezetben is járt, ahol megrendítő és elgondolkodtató emberi történetekkel találkozott. Fotói és történetei felhasználásával  dokumentumfilm is készült a National Geographic gondozásában. 2009. novemberi előadásában 3 különleges történetről beszél, amelyet fotóival illusztrál.  A libériai háború tömeggyilkos vezetőjének, Jushua tábornoknak a tetteibe, pálfordulásának fogadtatásába láthatunk bele az első eset kapcsán. Mostanra Joshua keresztény hittérítőként járja be azokat a vidékeket, ahol egykor oly sok emberi tragédiát okozott. Két másik történetében a tűzoltók munkájáról, ellentmondásos fogadtatásáról szól. Előadásában egy vegyi üzemben és egy indiai nyomortelepen keletkezett tűz során szerzett tapasztalatairól is beszél. Az odaérkező delhi tűzoltóságot a nyomortelepen élők nem éppen megmentő seregként fogadták. Rájuk támadtak, és a tűzoltóknak nemcsak a tűz okozott halálos veszedelmet. Történetei több kérdést is felvetnek: A bűnöket kompenzálhatja-e a megbocsátás és a bűnbánat? Milyen körülmények vezetnek tömeges személyiségzavarokhoz,  az emberek helyzetértékelésének torzulásához ? Milyen egyéb veszélyeket  hordoz ez az állapot magában?
http://www.ted.com/talks/lang/hun/ryan_lobo_through_the_lens_of_compassion.html

 Nonstop zenehallgatás a YouTube-ról

A következő webhely azoknak kínál folyamatos zenehallgatási lehetőséget, akik kedvenc YouTube-on fellelhető videóikat szeretnék újra és újra meghallgatni. A következő címre kattintva eljutunk egy új webhelyre. Ennek a keresőjébe beírjuk az általunk kívánt videó valamilyen adatát. Minden YouTube-os videó elérhető innen is. Amennyiben e webhelyen keresztül indítjuk el a lejátszást, a videó a végén nem hallgat el, hanem önmagától újraindul. Címe: www.youtuberepeater.com

gTranslate 0.7 - A Google fordító szolgáltatása a Firefox böngészőt használóknak

Ez az ingyenes program egy internetes bővítményként működve nagyon kényelmes fordítási lehetőséget kínál a Firefox használóinak. Letöltése és telepítése után bármikor könnyedén alkalmazható. Kijelöljük a fordítandó szöveget, majd egy jobb egeres kattintással a megjelenő speciális menüből kiválasztjuk bal egérrel a Translate / Fordítás parancsot. Automatikus nyelvfelismeréssel rendelkezik, így csak a fordítás nyelvét kell kiválasztanunk a listából. Ez egy automatikus fordítás, amely helyenként furcsa szószerkezeteket eredményez, de azért nagyjából megérthető, mi is lehet az eredeti szöveg jelentése. https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/918

Műszaki tanácsadás vásárlás előtt - Műszaki mi micsoda?

Egy műszaki eszköz vásárlása évekre szóló, komoly döntés. Sokan mégis teljesen tanácstalanok a vásárlás során. Nem tudják, mit jelentenek a szórólapokban, hirdetéseken szereplő kifejezések. Gyakran csak utólag jönnek rá, hogy nem olyan terméket vásároltak, mint amire igazából szükségük lenne. Arra is jó ez a webhely, hogy képet kapjunk olyan új eszközökről, amelyeket eddig nem ismertünk, és a nevét hallva fogalmunk sincs arról, mire lehetne használni. Az EON és a Media Markt egy speciális honlapja segít  eligazodni a műszaki eszközök világában. Tematikus csoportosításból kiválaszthatja és megismerheti az egyes termékeket. Fontos, hogy ez nem egy egy márkaorientált tájékoztatás! A termékek rendeltetésük alapján szerepelnek, tehát pl. légtisztítók, csatlakozók, navigációk stb. Megismerhet fontos funkciókat és szolgáltatásokat, amelyeket érdemes figyelembe venni egy készülék kiválasztása előtt.  http://www.mumimi.hu/

 

A következő tajwani webhelyen egy monumentális kínai festményt láthatunk mozgatható panorámaképként. Az egér mozgatása következtében balra vagy jobbra indul, és a képtovábbítás sebességét is változtathatjuk, ha kicsit ellenkező irányba húzzuk az egeret. Ha lehúzzuk a kurzort a kép területéről, megáll a kép. Lesznek olyan bekeretezett részletek a panorámaképen belül, amelyekre kattintva egy beágyazott videó indul el a képben. Ezeken a régi kínai emberek életébe pillanthatunk bele  néhány percen keresztül. 3 ilyen zenés animációs filmet rejt a panorámakép. Ezeket egyébként a képernyő alján kiemelve külön is megtalálhatjuk, elindítani a filmet azonban csak a panorámaképen keresztül lehet.
 http://www.npm.gov.tw/exh96/orientation/flash_4/index.html

Ezúttal is ajánlok két előadást a TED-ről:
 Egy forró ölelés, amely életeket menthet. Jane Chen egy találmányt mutat be és ismertet a TED előadásán, amely újszülöttek millióin képes lenne segíteni. Melegen tartja őket egy olyan kivitelezéssel, amely biztonságos, hordozható, alacsony költségű és életmentő. A fejlődő világban az inkubátorokhoz való hozzáférés korlátozott a költségek és a távolság miatt, és milliónyi koraszülött hal meg minden évben. Fontos ez a felfedezés az egész világ számára. Az előadás meghallgatható magyar feliratozással az alábbi linkre kattintva: http://www.ted.com/talks/lang/hun/jane_chen_a_warm_embrace_that_saves_lives.html

 Elgondolkodtató, mennyi közérzetjavító gyógyszer, drog és a boldogság elérését célzó könyv van forgalomban. Ez arra utal, hogy bár mindannyian keressük, de csak kevesek találják meg életükben a harmóniát, örömöt. Nancy Etcoff kutató a boldogság meglepő tudományáról beszél előadásában. Kutatásai során azt vizsgálta, hogyan próbáljuk elérni és növelni, mennyire független a valós körülményeinktől, és hogy milyen meglepő hatással van a testünkre. Tapasztalatait mi is megismerhetjük:
http://www.ted.com/talks/lang/hun/nancy_etcoff_on_happiness_and_why_we_want_it.html

 Madarász Tibor Tatabányán élő festőművész honlapja a kortárs magyar képzőművészek webhelyén. Az oldalon tematikus válogatásban megnézhetik 96 festményét. http://www.festomuvesz.hu/madarasz_tibor/index.htm

 Ezekben a napokban (február 13-16-ig) zajlik Rio de Janeiroban a nevezetes karnevál koncertekkel, a különféle szamba iskolák látványos felvonulásával, szamba király választásával stb. Az alábbi linkre kattintva egy angol nyelvű oldalon az idei karnevál eseményeiről olvashatnak korábbi eseményeik képeivel illusztrálva. Később az aktuális programról találunk itt részletes, képes beszámolót. Ugyanitt megtaláljuk a korábbi évek parádéiról készült képes - zenés összefoglalókat is.
http://www.rio-carnival.net/rio_carnival/rio_carnival_programs.php

 Még egyszer a Livemocha nyelvoktató webhelyről.
Előző havi ajánlatomban bővebben írtam róla, de a visszajelzések alapján nem eleget. Az ingyen kurzusok ára, hogy a webhely mindenütt kínálja a fizetős nyelvtanfolyamokat és szaktanár rendelkezésre állását is - látványosan. Ezek reklámok, amelyekért más hasonló szervezetek fizetnek a Livemocha üzemeltetőinek. Ettől azonban még  ott van a felvehető ingyenes nyelvtanfolyam is, (Free 101, 102, 201, 202) megjelöléssel, csak lejjebb kell görgetni az oldal tartalmát. Minden fontos tudnivalót csak nagyobb terjedelemben és sok képernyőábrával illusztrálva lehetne megosztani az érdeklődőkkel. Ezért - és mert ez egy kitűnő nyelvoktató webhely - arra az elhatározásra jutottam, hogy igény esetén egy speciális tanfolyamot is indítunk a Tatabányai Városi Könyvtárban azok számára, akik szeretnének idegen nyelvet tanulni, és képesek a számítógépet kezelni. Nem a nyelv oktatásában veszünk részt, hanem a nyelvoktató webhely használatát,  feladatainak alkalmazását, illetve az egyéb nyelvtanulást segítő internetes eszközöket fogjuk bemutatni és gyakoroltatni a jelentkezőkkel. Akár többféle nyelvet párhuzamosan tanuló résztvevővel együtt. (A fogalmazásokat és a kiejtés színvonalát mérő feladatokat a Livemocha közösségéből fogják értékelni azok közül, akik anyanyelvi szinten beszélik a számunkra idegen nyelvet.) Mivel az Livemocha ingyenes kurzusainak   az alapszókincse, alkalmazott nyelvtani gyakorlatai, a feladattípusok, a közösség segítő közreműködésének módjai, az egymás közti kommunikáció formái a kiválasztott nyelvektől és a webhely különböző nyelvű verziójától függetlenül azonosak, ezért ez megoldható lesz különböző nyelvek esetén is. A résztvevők nemcsak "elméletben" tanulják a webhely használatát majd, hanem mindenki felvesz egy nyelvi kurzust, és a négy hetes tanfolyam alatt az eszköztudása mellett nyelvi kompetenciái is folyamatosan fejlődnek majd. www.livemocha.com

Egy ingyen letölthető sokoldalú képszerkesztő program a FotoMix 5.5. Angol nyelvi környezetből tölthető le. Használata egyszerű és gyors. Alkalmazásával képeket rakhatunk egymásra, montázst készíthetünk egyebek mellett. Forgatás, tükrözés, színkeverés és különféle képeffektusok is rendelkezésre állnak. Sajátos eszköze a deformáló, amellyel humoros képeket készíthetünk. A program letölthető a fejlesztők honlapjáról a Free download gombra kattintva: http://www.diphso.com/

 A FotoMix használatáról illusztrált magyarázatot olvashatunk a PC World január számának 64-65. oldalán és ide kattintva.

 A Real Player medialejátszó ingyenes változatának letöltését eddig is ajánlottam már többször. Ezúttal azonban a legfrissebb Real Player SP verzió letöltése  nemcsak a flash és egyéb típusú videók tartós letöltésére, elmentésére alkalmas. A zenés videót letöltése után egyszerűen és villámgyorsan átkonvertálhatjuk zenei fájltípussá. A program az mp3-as formátum mellett többféle típusra is képes átalakítani kedvenc zenés videóinkat. Elővehetjük a Real Player videók mappájában található korábban letöltött videóinkat, és azokból is készíthetünk csak zenei fájlokat. Választhatunk a különféle technikai eszközöknek megfelelő fájlformátumokból. Az átkonvertálás nem jelenti azt, hogy a letöltött zenés videónk átalakul zenévé, habár a konvertálás átalakítást jelent. Egy másolat készül a videóról másféle fájltípusban. A program a fejlesztők honlapjáról (angol nyelvű környezetből) letölthető ingyen a zöld gombra kattintva. http://www.real.com/realplayer?src=null&pcode=rn

 

2010-ben Pécs lett Európa kulturális fővárosa. A megnyitót 2010. január 10-én 18 órától az MTV1 élőben közvetíti.
A következő linkre kattintva híreket, képeket, videókat láthatunk a tervezett és lezajlott eseményekről, a közeljövőben megvalósuló pécsi városfejlesztésekről.
www.pecs2010.hu

2010. január 10-én hivatalos nyitóünnepséggel (Helyszín: Pécs, Széchenyi tér) veszi kezdetét Magyarország eddigi legnagyobb kulturális eseménysorozata, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program. A megnyitó művészeti koncepciója, hogy bemutassa mindazt az értéket, eredményt és kétezer éves kulturális örökséget, amelyre büszkék vagyunk és amelyet Pécsen keresztül Magyarország mutatni kíván önmagának és a világnak. A megnyitó műsora nagyszabású produkció keretében jeleníti meg Pécs történetének egyes kiemelt eseményeit, korszakait, pécsi kötődésű művészek és hírességek, valamint több száz pécsi diák közreműködésével.
A nyitó rendezvény összefoglalója:
Nagy farsangi menet keretében a korokat jelmezbe öltözve hozzák el a pécsi iskolások, színészek, bábosok. Minden kort egy hatalmas (3-4 méter magas) bábu vezet. A menet a Zsolnay kúttól indul és a Belvárosi templom előtti színpadhoz érkezik. A műsor folyamán a város különböző történelmi korszakai mai átiratban elevenednek meg. A műsorszámokat főleg pécsi művészek adják elő, a záró képre meghívunk pécsi, illetve innen elszármazott, vagy valamikor itt alkotó emblematikus hazai sztárokat is. A műsorban fellép többek közt: Bab Társulat, Bóbita Bábszínház, PTE-ETK-FONTIFIVE Tánccsoport, Tanac Néptáncegyüttes, Somogy Táncegyüttes, Pécsi Balett, Pannon Filharmonikusok, Pécsi Vasutas Fúvószenekar, Szélkiáltó Együttes. A zenei összeállítást és a zeneszámok egy részét Erdész Róbert (a nemzetközi hírű Solaris együttes billentyűse) komponálja.  A fináléban "megénekeltetjük" a fellépőket néhány hazai sztárral közösen, így a művészek között köszönthetjük Demjén Ferencet, Lang Györgyit, Kandech Evelyne-t és Balikó Tamást, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatóját, valamint további meglepetés vendégeket.
Forrás: http://www.pecs2010.hu/program/693

 

Hozzáférhető az MTA Zenetudományi Intézetének 8 értékes gyűjteménye digitalizált formában egy IHM-pályázatnak köszönhetően. Néptánc adatbázis és -filmtár; néptánc motívumtár; Kallós Zoltán gyűjtései, amelyben nemcsak dalok, hanem konkrét szokások elbeszélése is meghallgatható; Bartók Béla: Magyar népdalok egyetemes gyűjteménye; Publikált népzenei hangfelvételek; Népzenei és néptánc fotóarchívum; a TáncFa táncfilm adatbázis. Elérhető innen még a CAO-ECE projekt adatbázisa, amely a közép-európai liturgikus zene kutatására, összehasonlítására jött létre.
http://db.zti.hu

Kártyikné Benke Etka neve és jóga módszere több mint egy évtizede ismert hazánkban. Jelenleg már egy nemzetközi egyesület keretei között folyik az oktatás, tanfolyama akkreditált képzés pedagógusoknak, és rendes OKJ-s szakmává vált.  A hagyományos jógagyakorlatokon túl speciális gyakorlatokat fejlesztett ki, amelyek alapja a velünk született légzéstechnika újra tanulása, amelynek révén mozgásszerveink kifogástalanul működnek, és fizikai, szellemi képességeink meghatványozódnak. Honlapjáról sok hasznos információt olvashatunk.
www.etkaanyo.hu

Egy kitűnő online nyelvoktató webhely a Livemocha.
A webhely  10 nyelvű verzióban létezik, és az üzeneteket is ezen a  kiválasztott nyelven kapjuk a későbbiek során. Magyar verziója nincs. 95-féle nyelvkurzus található itt többféle szinten. Ebből 36 ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött. Vannak innen elérhető további fizetős nyelvkurzusok is. A regisztráció során megadjuk anyanyelvünket, és a kiválasztott idegen nyelvnél a feladatokat tökéletes magyarsággal megfogalmazva kapjuk meg. A feladatok sokrétűek, jól összeállítottak. Az egyes szavakat, mondatokat nemcsak olvashatjuk, hanem hallhatjuk és lefordíttathatjuk is egy kattintásra. Saját kiejtésünk is csiszolódhat az olvasási feladatnál, ahol online hangfelvétel is készülhet. A fogalmazási és olvasási feladatunkat (nyelvtani, szórendi és kiejtési szempontból) azonnal értékelik a Livemocha 4 milliós közösségéből néhányan, akik anyanyelvi szinten beszélik a számunkra idegen nyelvet. Ezekről az ún. kommentárokról email címünkre értesítést kapunk. Hibáinkat kijavítják, javaslatokat adnak, és pontozhatják is teljesítményünket. Minden egyes kommentár mellett található egy link a magyar fordításra. Ezt a Google automatikus fordítása végzi, és bár nem olyan tökéletes, mint a feladatok megfogalmazásának magyar szövege, de érthető így is az üzenet. A Livemocha közösség alkalmat ad személyes kapcsolatépítésre is a kiválasztott nyelvek vonalán.
www.livemocha.com

Misha Glenny amerikai  újságíró 15 évet töltött a szervezett bűnözői hálózatok megismerésével.
Bejárta az egész világot, járt minden földrészen.  Hírszerzési és rendészeti forrásai mellett információkkal látták el bűnözők is a maffiától a nagy drogkartellekig. Kutatta a kelet-közép-európai országokat is, így a rendszerváltó átalakulásokat is. 20 perces érdekes előadását meghallgathatjuk és magyar felirattal elolvashatjuk a TED webhelyéről. Magyar feliratozás beállítható a következő módon. (2009. novemberi ajánlatnál megfogalmazva illusztrált képernyőábrákkal)
http://www.ted.com/talks/lang/hun/misha_glenny_investigates_global_crime_networks.html

 

A Magyar Televízió karácsonyi ajándékműsora egy flash animációban.
Kattintsunk az ajándékokra és a fa gyertyáira. Ezt követően megjelenik egy televíziós ablak, és a Krém műsorából hallhatunk részleteket. Ismert művészek adnak elő közkedvelt slágereket. www.mtv.hu/karacsony/

Jacquie Lawson karácsonyi animációis filmjei. Angol nyelvű webhely. 29 téli és karácsonyi és újévi témájú animáció közül választhatunk, amely karácsonyi üdvözlettel illetve újévi jókívánsággal végződik. A kiválasztott animációk letöltése és a lejátszáshoz szükséges URL-cím elküldése ingyenes, és az év bármely időszakában lehetséges. A  levélben kapott és eltárolt cím később is bármikor megnyitható marad. Az animációs képeslap személyre szabása (saját szöveg feltöltése) már fizetős szolgáltatása a honlapnak. Az alábbi linkre kattintva válasszuk  bal oldali oszlopból a Special Dates C  Christmas - Winter menüt. www.jacquielawson.com

Karácsonyi zenés animációs képeslapok az ICQ-tól. Angol nyelvű oldal.
A kiválasztott animációra kattintva megtekinthetjük tartalmát. A zenés képeslap elküldéséhez kattintsunk az Edit - Send postcard linkre. A megnyíló ablakban keressük meg a Write your personal message here blokkot, és fogalmazzuk meg üzenetünket. Alább a Send to blokkon belül jobbra megadhatjuk, kinek küldjük a képeslapot  (By email, to) max. 5 személynek, továbbá meg kell adnunk saját elektronikus címünket. (By email, from). Befejezésül írjuk be az oldal alján látható számsort ellenőrzőkódnak a megfelelő helyre. Két választási lehetőség maradt: Prewev (megtekintés) és Send (Elküldés). http://www.icq.com/greetings/

Egy karácsonyi oldal átfogó kínálattal: www.karácsony.net (nem elírás, ékezetes betűvel!)

Egy Kanadában élő magyar hölgy (Babi néni) honlapjai:  Hogyan ünneplik a karácsonyt a nagyvilágban? www.angelfire.com/ne/OtthonIskola/teliszoba.html   
Egyéb ajánlata gyermekeknek (és nagyszülőknek). http://www.angelfire.com/ne/OtthonIskola/gyerekszoba.html
 

Szilveszteri tűzijáték a párizsi Eiffel-toronyból a Millennium évében. Ez a link az angol verzióhoz vezet, de van francia nyelvű változat is. 11 videó lejátszása indítható el. Amennyiben a Higlights szóval kezdődő videókat választjuk,  a legltványosabb részeket választjuk ki. http://www.tour-eiffel.fr/teiffel/uk/ludique/video/index.html

Rövidesen elkészül két karácsonyi illetve téli prezentációm illetve diavetítésem. Ezek is felkerülnek a honlapra, illetve a www.youtube.com/szilandi csatornára.

Tegyen egy képzeletbeli kirándulást a San Giovanni bazilikában, Lateranoban! 13 körpanorámaképen megtekintheti a pápák római főszékesegyházát, mialatt a helyhez illő zenét hallhat. Ez a link az angol nyelvű verzióhoz vezet, de a címet csonkolva a .va kiterjesztésig - eljuthatunk a Vatikán olasz, francia, portugál és latin nyelvű honlapjáig. http://www.vatican.va/various/basiliche/san_giovanni/vr_tour/index-en.html

 Virtuális kirándulás a világ szakrális helyein, kultikus hagyományok színterein. Ez a webhely 60 ország mintegy 1250 szent helyét, vallási zarándokhelyét, továbbá a vallási és szakrális művészet csodálatos emlékeit mutatja be. A látnivalókat országonként, jellegük szerint, illetve nevük alapján is böngészhetjük. Válogathat a témában fotók, térképek vagy könyvek között is.
http://www.sacred-destinations.com/

Töltse fel, szerkessze online és ossza meg fotóit a világgal a Yahoo webhelyén keresztül!
Gyönyörködjön  több millió felhasználó több száz millió felvételében, amelyet akár le is tölthet innen. Angol nyelvű oldal,  német, francia, portugál, spanyol, japán és kínai verzióval. A  yahoo email címtulajdonosok automatikusan belépve nyithatnak saját oldalt, mások regisztráció után ingyen szintén megtehetik ezt.
http://www.flickr.com/

Ismerje meg földet, a világűrt és a  tengerek mélyét műholdfelvételekről a Google Earth magyar nyelvű programjával!
A legfrissebb 5. verzió segítségével már történelmi képeket is láthatunk a múlt nevezetes helyeiről. A tengerfenék és az óceánok adatai szakértőktől származnak. Készíthetünk egyszerűsített körutazást is hangalámondással. Kedvenc helyeink elmenthetők. A program magyar nyelvi környezetből ingyen letölthető.
http://earth.google.com/intl/hu/

TED előadásai, események videóról magyar feliratozással is  www.ted.com
 1984-ben kezdődtek, akkor még 3 témakörben, ma már jóval szélesebb témákat felölelve. A világban aktuálisan érdekes és újszerű nézetek képviselőit hívják meg a konferenciára. A TED előadói mind közérthetően és élvezetes stílusban osztják meg a hallgatósággal sajátos álláspontjukat bizonyos kérdésekről. Mostanra több mint 500 előadásról (Talks) készült videó gyűlt össze, amelyet szabadon letölthetünk és megoszthatunk másokkal. Kitűnően használható nyelvgyakorlásra is. Az angol nyelvű webhelyről a  videók magyar nyelvű feliratozását (és 57 egyéb nyelvet) két lépésben állíthatjuk be az alábbi ábrák szerint. Kattintsunk a jelölt  linkekre az eredeti webhelyen, Aztán a TED TALKS TRANSLATED! mezőben válasszuk ki a Hungarian nyelvet.
                                   
  

Ezúttal két ajánlat a TED-ről:
1. Aimee Mullins 12 pár lába:
http://www.ted.com/talks/lang/hun/aimee_mullins_prosthetic_aesthetics.html
A. Mullins szárkapocs-csont nélkül született, ezért még csecsemőkorában amputálták mindkét lábszárát. Megtanult protézissel járni. Sportolt (futott), és győzött a versenyeken. Modellkedett és színészként is játszik rendszeresen. 12 pár különféle célra készített lábáról is beszél előadásában. Számára valódi végtagjának hiánya nem fogyatékosságot, hanem plusz lehetőséget, gyorsaságot, szépséget és testének szabad alakítását jelenti. Szenvedélyes szószólója egy új gondolkodásnak a fogyatékossággal kapcsolatban.

2.  Venezuelai középiskolás zenészek kitűnő koncertje
http://www.ted.com/talks/lang/hun/astonishing_performance_by_a_venezuelan_youth_orchestra_1.html
 
A Teresa Carreño Youth Orchestra fiatal tehetséges venéz tanulókból áll. Az együttes és a zeneértő közönség az El Sistema projektnek köszönheti létüket. Karmesterük a világ legfiatalabb  dirigense, aki híres zenekar munkáját irányítja : Gustavo Dudamel (28), aki a Los Angeles Philharmonic Orchestra új zenei igazgatója. A linkre kattintva meghallgathatjuk egy caracasi koncertjüket, amelyet élőben közvetített a TED Los Angelesi konferenciája 2009. februárjában. 17 perces műsorukban előbb Sostakovics 10.  szimfóniájának 2. tételét, majd a mexikói Arthuro Marquez Dancon No 2 c. darabját játsszák. Ez utóbbit különösen ajánlom a figyelmükbe, mert ez a dél-amerikai zeneszerző bizonyára sokaknak ismeretlen.

Ezüstidő - Egy újabb idősebbeknek szerkesztett webhely videókkal, letölthető zenékkel és más érdekességekkel.


http://www.ezustido.hu/video.html

 


 

1.)  Egy 12 éves gyermek naplót írt 1956-ban a forradalom időszakáról.
Az 1956-os intézet könyv formájában megjelentette, filmet és DVD-t adott ki tartalmáról,
Edvy Boglárka egy rendhagyó animációs filmet készített a napló alapján.
http://www.vktatabanya.hu/Videoklippek/Gyula_naploja.wmv
 

2.)  Válogatás az 1956-os  sajtóból (Magyar Nemzet, Népszava, Népszabadság, Szabad Nép, Népakarat)
http://www.tit.oszk.hu/szer/ujsag.phtml
 

3.) dr. Jill Bolte Taylor egy amerikai agykutató. 37 évesen agyvérzést kapott, és alkalma volt belülről megfigyelni, milyen változásokat okoz a stroke egy ember belsőjében. Az alábbi linkre kattintva meghallgathatjuk  előadását, amely magyar feliratozással is olvasható. A videó jobb felső sarka felett bekapcsolhatjuk a teljes képernyős nézetet.
Gondolatai nem csupán a beavatottak, az orvos szakma számára különlegesek és érthetők, laikus érdeklődőknek szintén.
Előadása fantasztikus élményt jelent.
 http://www.ted.com/talks/lang/hun/jill_bolte_taylor_s_powerful_stroke_of_insight.html
 

4.) Hogyan lehet online intézni különféle hivatalos ügyeket?
Ezen az oldalon pdf típusú dokumentumok formájában  29 információs füzetet tölthetünk le. Gépjármű- és egyéb járművekkel kapcsolatos ügyintézés, e-bankolás, útlevél-, lakcímigazolvány, anyakönyvi  és egyéb személyes okiratok rendezése, elektronikus felvételi, nyelvvizsga, adózás, álláskeresés stb.
http://www.emagyarorszag.hu/object.1e03f53d-654b-4894-8237-b89399b166bd.ivy
 

5.) Újdonságok a You Tube-on a NetNagyi Klub csatornáján
Néhány videó, amelyek többsége eredetileg pps prezentáció volt:
A pekingi olimpiai megnyitó, Zajed sejk mecsete, Reményik Sándor verse Takashi Kako zenéjével, A NetNagyi Klub a világhír küszöbén :), Emlékezés elhunyt ajkai bányászokra, Családi emlékek egy születésnapra, Török-kori várak Veszprém megyében, Tatabánya régen és most stb.
Amennyiben nem találnánk valamelyiket, kattintsunk a See All hivatkozásra. Ezután rendezzük sorba a videókat a feltöltés ideje szerint, vagyis kattintsunk a Date Added linkre. A Most Viewed hivatkozásra kattintva a legtöbbet látottakat rendezi sorba.
http://www.youtube.com/szilandi#p/u
 

6. ) Készítsen a képernyőjén látható tartalomról fotót különféle célokra az Ashampoo-val!
Az Ashampoo Magical Snap 2 program a következő linkre kattintva magyar nyelvi környezetből tölthető le,
és a programnak van magyar verziója. Villámgyorsan alkalmazható különféle képernyőábrák, weboldalak teljes és részleges lefotózására avagy előhívására, majd a képek feliratozására, egyes részeinek megjelölésére.
Az Ashampoo képes egy weboldal képernyőn nem látható részének lefényképezésére is, vagy általunk kijelölt részletek négyszögletes, esetleg szabadkézzel rajzolt szabálytalan részleteiből png típusú képet készíteni. A programnak van ingyenes verziója, amelyhez a kódot regisztráció után egy elektronikus levélben megküldik számunkra.
http://www.ashampoo.com/frontend/products/php/product.php?session_langid=5&idstring=0224
 

7.)  Személyes költségvetést nyilvántartó program - Money manager ex
Ez az ingyen letölthető, magyar nyelvű verzióval is rendelkező program akár egy pendrive-on is tárolható, vagyis bármikor rendelkezésünkre állhat. Linux és Windows operációs rendszeren egyaránt futtatható. Titkosítható a hozzáférés, ebben az esetben az adatbázis mentésekor Encrypted formátumot válasszunk, és ezt követően jelszót kér az adatbázis megnyitásakor. A titkosítást utólag is kezdeményezhetjük. Ez a költségvetést kezelő program akár több bankszámla adatait is képes kezelni. Létrehozása lépésről-lépesre történhet egy "varázsló" segítségével. A letöltés helye angol nyelvi környezet, de a telepítés után magyar nyelvű felhasználói felület is beállítható. Letöltés az MMEX Download linkre kattintva.
www.codelathe.com/mmex/
 

8.)  Habár a Windows Vista megjelenését követő pár évvel is még mindig jelentős felhasználótáborral rendelkezik a  Windows XP,
 a Microsoft piacra dobta új operációs rendszerét, a Windows 7-et. Összefoglaló a sajátosságokról, újdonságokról.
http://pcworld.hu/windows7

 1.) Kérdezek - Online tanácsadó hálózat és szakértői rendszer
ingyenes tájékoztatással munkavállalási, hivatalos és egyéb általános ügyekben.
A feltett kérdések és válaszok a honlapon keresztül mindenki számára megtekinthetők, de a kérdező elektronikus levélben is választ kap.
http://www.kerdezek.hu/index.nof?o=0

2.) A NetNagyi Klub önálló csatornája a YouTube-on
http://www.youtube.com/szilandi
Ezen a csatornán megtalálhatják  a rendezvényeinkről készült videók egy részét,
továbbá olyan prezentációkból átkonvertált videók gyűjteményét, amelyeket a klubtagok és a két előadó készített. Helyet kaptak itt virtuális tagjaink munkái is.
Jelenleg 31 videó tekinthető meg a csatornán, amely ezt követően még bővül. Ha az összeset látni szeretné, kattintson a See all linkre. Minden videóhoz tartozik tartalomleírás is. Ahol  az alkotó  a csatorna gazdája, Szilandi volt, ott nem szerepel a címben név, mert máshol  úgyis feltüntetik.
Mások műveinél azonban a cím mellett is megtalálható a prezentáció készítőjének neve.

3.) Szekér Józsefné klubtag önálló csatornája a YouTube-on
saját prezentációiból készített videókkal. Jelenleg 39 feltöltött videó található itt különféle témákban.
http://www.youtube.com/gizimama

 4. ) A Skype legfrissebb verziója (4.1.0.141)
A legújabb verziójának vannak bizonyos extra szolgáltatásai. Ezek közül az Inner Pass Share and Collaborate extrát ajánlom a figyelmükbe. Itt egy csevegőszoba létrehozható online partnereink köréből, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy megoszthatunk könnyedén fájlokat, ismereteket partnereinkkel.
 Live Screen (Élő képernyő) szolgáltatásával lehetővé teszi, hogy a képernyőnkön kijelölt területen műveleteinket a csevegőszoba partnerei is láthassák, élőben figyelemmel kísérhessék, amellett, hogy magyarázatunkat is hallhatják. Nagyszerűen alkalmazható tehát informatikai problémák megoldására, programalkalmazások távoli kezelésére.

Letöltése: az éppen használatos Skype verzió Súgójában válasszuk ki a Programfrissítés keresése almenüt. Internetes kapcsolatban ezután azonnal indul a legfrissebb verzió letöltése, majd telepítése. Azután az Eszközök menüből keressük meg az Extrák letöltése almenüt. Választhatunk a különféle kiegészítő programokból.
A későbbiek során az Extrák kezelése almenüt válasszuk, amikor alkalmazni szeretnénk valamelyik programot.


5.) Pino Daeni olasz festő honlapja, műveinek kollekciója:
http://www.pino-artist.com/pino-art-collections.html
 

6. Magyar filmtörténet képes adatbázissal, elemzésekkel stáblistákkal
http://www.filmtortenet.hu

 1.) EURES - Az EU és Svájc magyar nyelvű állásközvetítő portálja 

http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=hu
29 ország állás- és tanulmányi ajánlata. Jelenleg 805.638 állásajánlat munkavállalóknak, 330.404 önéletrajz  munkaadók számára,
és  19.850 regisztrált munkaadó szerepel adatbázisában.

2.) A Beatles együttes 214 dala együtt, amely szabadon meghallgatható:
http://www.beatlestube.net/video-links/
Ez a webhely a YouTube Beatles videóiból válogatta gyűjteményét. Vannak olyan videók is, ahol csupán a dalszöveg olvasható, vagy diaképek váltakoznak.
A dalcímek abc szerint rendezve találhatók.

3.) Egy kanadai SeniorNet klub angol nyelvű honlapja illusztrált elektronikus tananyaggal 
(e-learning), az eseményekről készült képekkel, videókkal
http://www.seniornet.org/jsnet/

4.) A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár NetNagyi Klubjának honlapja: 
http://netnagyi.wordpress.com/ 

5.) Az amsterdami Van Gogh Múzeum hét nyelvű honlapja 
http://www3.vangoghmuseum.nl/vgm/index.jsp
Az állandó kiállítás online is megtekinthető darabjai kategóriákba rendezve:
http://www3.vangoghmuseum.nl/vgm/index.jsp?page=425&lang=en

6.)  A párizsi Monet Webmúzeum - Életrajz, munkásság, festmények. 
http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/monet/

7.) Online tárlatvezetés a budapesti Magyar Nemzeti Galéria honlapján. 
Történelmi festészet a XIX. században,  művészportrék,  önarcképek, életképek, tájképek irodalmi ábrázolások a XIX. századból
http://www.mng.hu/tarlatvezetes

8.) RapidShare - SpeakBoard konvertáló és felolvasó program - szövegek beszéddé, hangfájlokká alakításához
http://rapidshare.com/files/238981379/A_besz_l__sz_m_t_g_p__Ha_lusta_vagy_olvasni.rar


Kitűnő megoldás elfoglalt embereknek arra, hogy főzés, mosogatás, utazás közben elektronikus szövegeket, olvasmányokat, tanulmányokat olvashassanak. A honlap angol nyelvű. Az ingyenes verzió (free) egy share ware változat,  amelynél lassúbb a program letöltése és alkalmazása, mint a fizetős változatnál. Maximálisan 2 megabájt méretig képes szövegfájlokat (doc, rtf, pdf, email, txt) wav vagy mp3 hangfájllá alakítani úgy, hogy vagy felolvas, vagy hangfelvételt készít a szövegről.  (A wav ajánlott, az mp3-as nem tökéletes. Az elkészült wav fájlt pedig más ismert programokkal könnyen mp3-as formátumúvá alakíthatjuk, ha tömöríteni szeretnénk a méretet.)  Választható a felolvasásra női (Kriszta) illetve férfi (Miklós) hang egyaránt. A hasonló gépi beszédet alkalmazó programokhoz képest elég jó a mondatok hanglejtése, a hangsúlyozás, kiejtés. A letöltés során egy rar típusú csomagolt fájlt kapunk. Ennek kibontása (extract) után lehet a programot telepíteni. A jobb alsó sarokba letelepülő ikonra jobb egérrel kattintva a Felvétel menüre kattintva indítható a program: a konvertálandó szöveget kijelölve, lemásolva beillesztjük a "Felvétel" üres mezőjébe, és türelmesen várjuk a művelet végét. Meghallgatni a hangfájlt egy médialejátszó program segítségével tudjuk. Érdekes dolog, hogy bár ingyenes verzióként említi a honlap, a kicsomagoláshoz  jelszót kér, amelyet nem lehet a letöltés helyén megtudni, habár más oldalakon megtalálható.

A Magyar Elektronikus Könyvtár honlapját már többször, több helyen ajánlottam.
Jelenleg 7214 elektronikus dokumentumot kínál mindenféle műfajban, ezért akinek tetszik a SpeakBoard beszédszintetizátor, annak érdemes felkeresnie, és olvasmányokat válogatnia:
http://www.mek.oszk.hu/

 

Erdélyi vonatkozású honlapok gyűjteménye, adattárak 
http://www.transylvania.info/indexhu.php

31 diavetítés sablon hozzáadott zenével, előre beállított háttérrel, áttűnésekkel, időzítéssel, de üres képkockákkal.
Csupán a képek feltöltése a teendőnk, bár minden jelenlegi beállítás módosítható.
http://www.vktatabanya.hu/Honlapok/tanfolyamok.htm#diasablonok

AVAST ingyenes és hatásos magyar nyelvű vírusirtó egyéni felhasználóknak,
amely minden nap frissíthető, és használata tartósan engedélyezik a fejlesztők. 
A letöltés is magyar nyelvi környezetből történik.

http://www.szoftverbazis.hu/kereses/index.html?search=Avast&hol=szoftverbazis
Ha már van számítógépünkön egy másik vírusirtó program, amely lejárt, és ezért nem engedi frissíteni magát - érdemes vírusirtót cserélni.
Előtte azonban le kell menteni az Avast programot, anélkül, hogy telepítenénk. (Jobb egér gombbal kattintva a Letöltés linkre, választhatjuk a cél mentése parancsot is.)
A régi mellé nem lehet párhuzamosan még egy hasonló célú programot telepíteni. Figyeljük meg, hová történik a mentés.
Ezután letöröljük az elavult vírusirtót a Vezérlőpult - Programok telepítése és törlése ikon megnyitásával, majd újraindítjuk a gépet.
Ezt követően megkeressük az elmentett Avastot, és a Setup.exe fájlra kattintva elindítjuk a program telepítését.

Mátyás király 53 corvinája és 36 kódexe digitalizálva
az interneten bárki számára elérhető innen: 

http://www.corvina.oszk.hu/

Nemrégiben készült el a magyar könyvtárak állományából létrehozott
Digitális Képkönyvtár, amely jelenleg 40.000 képet tartalmaz:
http://www.kepkonyvtar.hu/

Az 1950-1999. évek slágereiből hallhatunk egy válogatást a
a következő címen:
http://upchucky.com/
Ez egy angol nyelvű oldal, de egyszerűen alkalmazható a letöltés. Regisztrációt nem igényel a webhely.
Találunk még ugyanitt zenegyűjteményt neves együttesektől, előadóktól,
pl. a Pink Floydtól, Elvis Prestley-től, a Beatles-től, a Beach Boys-tól,
az ABBA-tól, Ray Charles-tól, Led Zeppelin-től
és más híres zenekaroktól, énekesektől.
Ugyanitt egy Vidám sarokban vicces flash videók,  a Játék szobában pedig online játékok sora várja még az érdeklődőket.

 


Kiefer Béla pécsi fotográfus képei
http://www.kiefer.hu/galeria/

Születésnapi újságcsomag az OSZK-tól
A Széchényi Könyvtárnak rendelkezésre áll minden hazánkban megjelent folyóirat visszamenőleg is.
Legújabb szolgáltatásukkal különleges ajándékot készíttethet egy kiválasztott nap újságcikkeinek válogatásával,
 kinyomtatásával fekete-fehérben vagy színesben, amelyet bekötnek különféle feliratozott  műbőr borítóval, vagy kartondossziéba helyeznek.
Részletek olvashatók itt: http://www.oszk.hu/szuletesnap/szines/sz_nyit.html

Egy egészen másféle születés- vagy névnapi meglepetés:
http://www.loonapix.com/
Ismerőseink képeit feltöltve a Loonapix webhelyre különféle képeffektusokat készíthetünk a fotókkal. Ez egy angol nyelvű oldal. Az elkészült képen nem látszik majd semmilyen beavatkozás, ezért is lehet nagy derültséget, meglepetést okozni vele, amikor ismerősünk képe egy hőlégballon oldalán díszeleg,  híres magazinok címlapján szerepel, festmény, illetve grafika készül portréjából, vagy tévéműsorban, utcai hirdetőtáblán látható fotója, és még sorolhatnám a különféle érdekes szituációkat.
Ez az oldal lehetővé tesz másféle dolgokat is, például képkeretezést is, vagy kész képbe illeszteni ismerősünk portréját. A honlap megnyitása előtt a megjelenő kérésre engedélyeznünk kell a cookie-k működését, különben nem sikerül végigvinni a saját képmódosítás készítését. A képek menthetők, és akár feltölthetők a webhely galériájába, de ez nem kötelező.
Letölthető prezentációba illesztett példa az alkalmazására
 

Interaktív videók (hangos körpanorámaképek) weboldala,
ahol szép épületeket, katedrálisokat és egyéb helyeket láthatunk:
http://photojpl.com/architecture-church-eglise-photojpl.html

.A montreáli Notre Dame katedrális:
http://photo.photojpl.com/tour/08ndamedefense/notre-dame-defense-montreal-photo.html

Jéghotel Kanadában, Quebecben:
http://photo.photojpl.com/tour/09hotelglace/09hotelglace.html

A montreáli botanikus kert egy kínai hagyomány alkalmából
kínai díszletbe öltözött 2008. szept.5 és nov.2. között. A Bűvös Lámpák ünnepét megnézhetjük mi is virtuálisan a következő link segítségével:
http://photo.photojpl.com/tour/08lanternes/08lanternes.html

A párizsi St. Étienne templom
http://photojpl.com/java/etienne/javaetienne.html

Kilátás a párizsi Eiffel-torony második szintjéről
http://photo.photojpl.com/tour/eiffel-tower-floor/eiffel-tower-tour-floor.html

 


 

1. Jacquie Lawson animációs képeslapjai.
A tagság fizetős, de az animációk ingyen is megtekinthetők és elküldhetők szöveges üzenet küldése nélkül.
Az url cím lemásolásával és levélbe illesztésével bárkinek továbbíthatók.

http://www.jacquielawson.com/

2. Ingyenes adatmentő program, amely képes helyreállítani azokat a fájlokat is, amelyeket már töröltünk a számítógépről és a lomtárból is:
http://www.50plusz.net/id-94-recuva_letoltheto_adatmento_program.html

3. Idegen szavak webszótára:
www.idegen-szavak.hu

4. Ares - egy angol nyelvű fájlmegosztó oldal,
 amelyenek programja ingyen letölthető
http://www.officialares.com/downloads/

5. Legeza Ilona könyvismertetői
2880 klasszikus és kortárs magyar és külföldi regényről
http://web.t-online.hu/ilegeza/

6. Digitális Irodalmi Akadémia
69 kortárs magyar író műve digitalizálva
http://www.pim.hu/object.d8f182da-fdfa-45ba-914f-2688ce822346.ivy

7. Háborúban elveszett emberek utáni kutatás:
www.haboruskeresoszolgalat.hu

  

1. A Google fordító szolgáltatása, amellyel komplett webhelyeket (a nyitólap alatti honlapokat is beleértve)
és összefüggő szövegeket is lefordíttathatunk 41-féle nyelvről 41-féle nyelvre. Magyar nyelvű oldal.
http://translate.google.com

2.   Negyvenhét nyelvű szótár (angol nyelvű honlapon)
http://www.langtolang.com

3. Állampolgároknak és vállalkozásoknak szóló információk a gazdasági válsággal kapcsolatban.
Lehetőségek ismertetése.
http://www.kormanyszovivo.hu/page/valsagkalauz/

4. Patchwork (foltvarrás) honlapajánlatok:
http://foltvarras.lap.hu/

5. Kreatív hobbi honlapcímtárak, technikai ötletek:
http://kreativ.lap.hu/         http://kreativkozpont.hu/

6. Sütés-főzés ötletek videókról neves hazai és külföldi szakácsoktól
http://www.gasztrostudio.hu/video/

7. Töltse le a Google eszköztárat az internernetezés kényelmesebbé tételéhez!
Bármikor rendelkezésére áll  Google keresője anélkül, hogy a böngészővel előbb megkerestetné.
Blokkolhatja (és igény szerint egy kattintásra engedélyezheti) a reklámokat terjesztő előreugró ablakokat,
közvetlenül az eszköztár gombjára kattintva megnézheti gmail-es leveleit,
soknyelvű szótárat vehet igénybe,
könyvjelzőket helyezhet el az érdekes oldalak megjelölésére,
és még számtalan új lehetőség, amely letölthető ingyen.
http://toolbar.google.com/T4/intl/hu/

8. Interaktív panorámakép az Élisée palotáról
http://www.elysee.fr/panoramic/index.php

 

1.) Interaktív fotó Párizsról. A képre kattintgatva egyre mélyebb nagyítást tudunk elérni, az egér mozgatásával pedig a kép elmozdul a kurzor irányába. Amikor az egér mozgatása közben piros négyzet villan fel, olyankor egészen közeli nagyítás is elérhető.
http://www.hyper-photo.com/grandes/paris.html

2.) Budapest panorámája éjjel egy interaktív fotón
http://www.gillesvidal.com/sziget2008/budapestchateau.htm

3.) Legyen állandóan frissülő meteorológiai előrejelzés lakóhelye időjárásáról a képernyőjén, 5 napos prognózissal.
A Yahoo Widget program letelepítésével nem szükséges meteorológiai honlapot fölkeresnie, mert a nyitóoldalon az internetkapcsolat létrejötte után megjelenik az alkalmazás, amelyet több városra is beállíthatunk, és ezeket egy kattintásra váltani tudjuk. A Yahoo Widget kicsi és részletes bontásban így néz ki: Figyelem, az ábrán látható apró nyilak nem mindig láthatók, csak ha az egeret arra a helyre mozgatjuk. A bal alsó sarokban látható apró nyílra kattintva kinyílik az öt napos előrejelzés, a városnév mellett kattintva pedig megnyílik a lehetősége más várost kiválasztani.

http://widgets.yahoo.com/tags/weather

Testreszabás:
Először is  Farenheit fok helyett állítsuk be Celsius fokra a hőmérsékletet: az F betűre kattintva átvált Celsius mértékegységre. Ezután a város beállításához kattintsunk Change Location almenüre, ugyanis eredetileg Sunnyvale város adatait láthatjuk.  Kapunk egy kétsoros kitöltendő ábrát. Első helyre beírjuk a település nevét, jellegzetes magyar ékezetes betűket nem alkalmazva. Egy enter, vagy a nagyító gombra kattintás után megjelenik automatikusan a település neve az alsó sorban. Amennyiben nincs kiválasztott városunkból adat, a No Locations Found feliratot láthatjuk. Ezután ismét egy enter, vagy egy kattintás az OK gombra következzen. Később a városnév mellett látható nyilacskára kattintva már felkínálja az összes általunk egyszer kiválasztott település meteorológiai adatait megismerhetjük egy kattintásra.

                              

4.) Legyen mindig kéznél egy online szótár úgy, hogy ne kelljen bezárnia az adott honlapot!
Ehhez két dologra van szükség: Egyrészt az Internet Explorer böngésző 7-es verzióját használjuk, amelyben beállítható a többcímes nyitólap. Ennek során állítsuk be kedvenc kezdőlapunk mellett egy másik nyitólapnak a kiválasztott szótár címét is.  Ez a szótár egyébként képes megszólaltatni is a kifejezéseket. Választható ugyanerről az oldalról  holland és lengyel nyelv is.
  A beállítás után a böngésző már a kezdetben betölti kijelölt nyitólapjainkat, és bármikor átválthatunk egyik oldalról a másikra szükség esetén egy szó lefordításahoz, aztán visszakattintunk az előző honlaphoz.

  http://szotar.sztaki.hu/angol-magyar     http://szotar.sztaki.hu/nemet-magyar   http://szotar.sztaki.hu/francia-magyar      http://szotar.sztaki.hu/olasz-magyar

5.) 2008. februárjában már ajánlottam ennek a honlapnak a letölthető háttérkép- és képernyővédő programját, és milliós nagyságrendű tematikus fotógyűjteményét. Ezúttal ugyanennek a programnak a naptár szolgáltatását ajánlom a figyelmükbe, amelyet számítógépünk képernyőjére jelenít meg (asztal) - akár az előző és a következő hónappal egyetemben. Mindez nem foglal túl nagy helyet. A program letöltéséhez kattintsunk a vízszintes menüből a Download  gombra. -  Beállíthatjuk azt is, hogy magyar szokások szerint hétfővel kezdődjön hetünk, és ne vasárnappal, mint ahogyan az angoloknál szokás. Mindez nem foglal túl nagy helyet.

www.webshots.com

6.) Készítsünk személyre szabott térképet bizonyos alkalmakra!
A megadott linkre kattintva írjuk be a pontos címet (Város, utca, házszám), majd kattintsunk a Keresés a térképen gombra. Ezután megjelenik a kiválasztott hely térképes környezetben. Útvonalterv is készíthető ide, vagy innen máshová. Amennyiben  jobb felső sarokban található Küldés vagy Link gombra kattintunk - elküldhetjük ismerőseinknek elektronikus levélben a megjelölt térképet. Ez a térkép a bal felső sarokban található +jelre kattintva nagyítható, a - jelre kattintva kicsinyíthető, és mozgatható is a képernyőn látható terület.

http://maps.google.com/

 

 


 

Lepje meg ismerősét egy személyre szabott híradóval! 
http://trl2.tv/Send/Default.aspx

A Magyar Televízió online karácsonyi műsora  
http://www.mtv.hu/karacsony/

Pingvin show - egy kedves flash animáció az oldalon:
A honlap letöltése után írjunk egy rövid üzenetet,
vagy nevet a Message (Üzenet) sorába, majd kattintsunk a Submit  gombra.
Akkor indul az animáció. (á, é, í, ő, ú, ű betűk nélkül)
http://www.star28.net/snow.html

Karácsonyi zenés-animációs képeslapok az ICQ-tól:  
http://www.icq.com/greetings/2/
Amelyik képeslap tetszik, annak az alján válasszuk ki az
 Edit and Send Card linket. Itt kitölthetjük a lapot, majd a program elküldi a címzettnek.

Advent - A Nők Lapja Café karácsonyi különszáma  

képeslapküldési lehetőséggel
http://www.advent.hu/adventi_kepeslap/

Karácsony - átfogó linkgyűjtemény 
http://www.karácsony.net/
 

 

 
 Webkamera-  és videófelvételek Afrika állatairól - Real Player lejátszóval

 Lector professzionális online fordítószolgálat az Observer honlapján -
23-féle nyelvről 23-féle nyelvre.

Egyszerűen feltölthetjük a gépünkről a fordítandó anyagot,
majd átutalással is fizethetünk. Sürgősség is kérhető.
Az oldalról megismerhetjük a fizetendő árakat is egy egyszerű program segítségével.

 Nézze meg otthonából a magyar film az 1941-81-es években készült
  106  válogatott alkotását
a NAVA különgyűjteményéből!

Várkonyi Zoltán,  Jancsó Miklós, Szabó István, Tímár Péter és más neves rendezőnk filmjének lejátszásához pusztán
 a Real Player programmal és internet kapcsolattal kell rendelkeznie.
A Real Player ingyenes letöltése egy link segítségével erről az oldalról is megtehető.
Egy technikai megjegyzés:
Amint kiválasztottuk a lejátszáshoz az internet kapcsolatának megfelelő letöltési sebességet,
az eszköztár alatt megjelenhet egy rendszerüzenet arról, hogy a böngésző blokkolta a fájl letöltését.
 Az üzenetre kattintva megnyílik a lehetőség a fájl letöltésének engedélyezéséhez.
Ezután azonban ismételten bele kell kattintani a kiválasztott film letöltésébe. Azután indul a lejátszás.

 Magyar világhíradók 1931-1943-ig letölthetők a NAVA különgyűjteményéből
Az oldalon szöveges tartalomjegyzéket is találunk az egyes műsorokról.
Szintén a Real Player program szükséges a híradók lejátszásához.

 Az országportál jogszabálykeresője, amely ingyen bárki számára hozzáférhető.
Néhány napos jogszabály is már megjelenik az oldalon. Nyomtathatók, másolhatók az egyes részei.
 http://www.magyarorszag.hu/kereses/jogszabalykereso

 

 


1.
 Egy 12 éves gyermek naplót írt 1956-ban a forradalom időszakától. Az 1956-os intézet könyv formájában megjelentette, filmet és DVD-t készített belőle
Edvy Boglárka készített egy 10 perces rendhagyó animációs filmet a napló alapján:
http://www.vktatabanya.hu/Videoklippek/Gyula_naploja.wmv

2.  Magyar kórházak minőségi összehasonlítása
az Egészségbiztosítási felügyelet 148 indikátora alapján:
http://drinfo.eum.hu/drinfo/pid/0/channelFormatter/oid/0/Channel.1803
A kórházi minőségi indikátorrendszer a következő témákra vonatkozóan tartalmaz összehasonlító adatokat:
alapadatok a kórházról, strukturális szerkezet,  várakozási idő, a kórház kihasználtsága, betegbiztonság, betegjogi helyzet,
kényelmi szolgáltatások, minőségirányítási rendszer, dolgozói munkakörülmények.

3.  Fontos egészségügyi kézikönyvek digitalizálva:

dr. Mark H. Beers: MSD Orvosi kézikönyv a családban,

dr. Noll Judit - dr. Székely Gábor: Az egészség és betegség kisszótára

dr. Wolfgang Exel - dr. Karl Meyer: Az én leleteim

Szerzői munkaközösség: Orvosi szótár a családban
 

4.Tatabánya és környéke információs és szolgáltató portálja:
www.tatabanyainfo.hu/

5.   Virtuális lakberendezés - Milyen dizájn és színek illenek a szobához?
www.designmyroom.com

 

5.  A Real Player 11-es letölthető verziója,
http://uk.real.com/player/win/
Ezzel az ingyenes programmal minden flash videó (pl. a YouTube videói ) letölthetők automatikusan.
Ezután bekerülnek a videókönyvtárunkba, és internetes kapcsolat nélkül is megtekinthetők lesznek.
Angol nyelvű oldal. Letölthető a Free Dowload hivatkozásra kattintva.
 

6.  Videó és audio fájlok ingyenes konvertáló programja:
http://www.erightsoft.com/SUPER.html


Minden flash videó, amelyet pl. a YouTube-ról automatikusan letölt számunkra a Real Player 11-es verziója, (utasításra)- konvertálható pl. wmv fájltípussá. Ezt a különféle filmszerkesztő programokkal (pl. Windows Movie Maker) tömöríteni tudjuk annak érdekében, hogy elektronikus levélben is küldhető legyen a felvétel. Lehetőség van ezekből a videókból audio fájlok konvertálására is: tehát egy letöltött flash videóból Real Player 11-gyel kapunk egy internet nélkül is rendelkezésünkre álló szintén flash videót, amelynek .flv kiterjesztése lesz. Ezt átalakítva (konvertálva) készíthetünk mp3-as hangfelvételeket a Superrel, amely lemezre írható, és folyamatosan hallgatható állandó számítógép-használat nélkül is, vagy akár audio fájlokat és CD-t is készíthetünk.
 

 

 

 

Virtuális kalandozás az emberi testben - regisztráció után.
(angol nyelvű oldal)
http://www.visiblebody.com

Panorámakép-készítő szoftver ingyen letölthető demó verziója az ArcSofttól:
(angol nyelvű oldal)
www.snapfiles.com/get/arcpanorama.html

Virtuális Föld a Microsofttól - letölthető program.
Hasonló dolgokra képes, mint a Google Earth. 3 dimenziós béta verziójához  Silverlight programot is telepíteni kell,
amelyre ezen az oldalon ugyancsak lesz lehetőség.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=E9298080-50C4-4F2E-9FC4-4009074996BA&displaylang=en

Kortárs magyar festőművészek portálja, sok letölthető képpel.
Prezentációkészítéshez is kitűnő forrásgyűjtemény.
www.festomuvesz.hu

Erdélyi NetKatalógus.
 Társadalom, politika,  egyházak,  kultúra,  oktatás,  nyilvánosság (tömegkommunikáció), civil társadalom, tudomány témakörökben.

http://netkatalogus.adatbank.transindex.ro/

Izlandon az élet - magyarok tudósítása magyarul fotó- és linkgyűjteménnyel:
http://www.kosza.hu/iceland/index.izland.html

Dudás Jánosné webnagyi oldala:
www.webnagyi.com

Távmunka lehetőségek információs központja:
http://www.tavmunkas.hu/

Képek lekicsinyítése online (internetkapcsolatban):
http://www.meretezdat.hu/

Egy letölthető animált gif képkészítő program:
(angol nyelvű)

http://www.abacre.com/gifanimator/
 

 

 

Pályázat természetes személyeknek a lakások utólagos hőszigetelésére.
Idén áprilistól nyílt meg a lehetőség, és jelenleg is pályázható még.
http://www.khem.gov.hu/feladataink/energianyero/nep08_paly/nep_2008_3_eny.html

Pályázat természetes személyeknek a lakások fűtés- és melegvízellátás korszerűsítésére.
Idén áprilistól nyílt meg a lehetőség, és jelenleg is pályázható még.
http://www.khem.gov.hu/feladataink/energianyero/nep08_paly/nep_2008_2_eny.html

Pályázat nyílászárók cseréjére, utólagos hőszigetelésre:
http://www.khem.gov.hu/feladataink/energianyero/nep08_paly/nep_2008_1_eny.html

Pályázat a lakások fűtésének korszerűsítésére
http://www.khem.gov.hu/feladataink/energianyero/nep08_paly/nep_2008_2_eny.html

Olimpiai eredmények friss összefoglalója
http://olimpia.origo.hu/peking-2008/index.html

MTV Videótár - Megnyitóünnepség és a versenyek videóról, online adás:
http://www.mtv.hu/videotar/?id=27642

Nagy méretű fájlok küldése 1 GB méretig
regisztrált tagság nélkül:
http://www.mammutmail.com

A Virus Buster antivírusszoftver-fejlesztő cél honlapja.
Feliratkozhatunk olyan hírlevélre, amely folyamatosan tájékoztat az éppen aktuális vírus- és trójai támadásokról,
illetve informál rendszeresen az olyan lánclevelekről is, amelyben csak vakriasztás olvasható.
(Sajnos ilyen is gyakran előfordul.)
http://www.vbuster.hu/hu/

Golyós Toll törzsfőnök tanácsai a biztonságos internetezés érdekében - Alapvető tudnivalók közérthetően, közvetlen segítség különböző problémákra:
http://www.wigwam.info

A Nemzeti AudioVizuális Archívum különgyűjteményei: filmek,, híradók, amelyek bárki számára letölthetők.
http://kgy.nava.hu/nava/main.html

Animált gif képek gyűjteményeinek közös címtára
http://animaltgif.lap.hu/

 

 


 

152 meghallgatható vagy letölthető hangoskönyv a Magyar Elektronikus Könyvtárból:

http://mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/keresesf.phtml

Egy sütemény- és édesség receptverseny díjazott recepjei:

http://desszert.eu/a_nagy_receptverseny

Saját weboldal készítése gyorsan és ingyen (30 MB-ig) Kiválasztható online a webhely dizájnja.

http://www.eoldal.hu/

A Nationale Geographic Magyarország honlapja:

http://www.geographic.hu/index.php

A Tatabányai Szimfonikus Zenekar és az Évszakok Kamarazenekar honlapja:

http://tbszimfonikus.hu/

Mennyi lenne a nyugdíjam, ha most kezdeményezném a megállapítását?
Egy program segítségével kiszámíthatja a tisztán állami tb alapból és a vegyes rendszerű nyugdíjban részesülő egyaránt.

http://www.pszaf.hu/nyugdij/cgi/indul.plx

Egy új online történelmi magazin:

http://www.an-no.hu/

Sablonok, ClipArtok letöltése a Microsoft letöltőközpontból:

http://office.microsoft.com/hu-hu/templates/FX100595491038.aspx 

 Régi családi fotók online múzeuma:
http://www.skarabej.com
Ez egy horvát pár által szerkesztett oldal, angol nyelvű verzióval is.  Sok névtelen kép is található itt különböző országokból,
és bárki feltöltheti a saját régi családi fotóit. A kiválasztott kép letölthető, vagy online képeslapként elküldhető.
A következő csoportosításban találunk itt képeket:
Asztalnál - Arcok - Temetések - Csoportképek - Egyes és párképek - Esküvői fotók.
 

Emlékezés a Nagy Imre-per 50. évfordulóján.
http://www.osa.ceu.hu/galeria/catalogue/2008/per/hu_index.html
Hanganyagok, dokumentumok a Nyitott Társadalom Alapítvány honlapján.


Egészségügyi intézmények minőségi mutatói:
http://www.ebf.hu/index.php?m=8 


Virtuális kirándulás a budapesti Szépművészeti Múzeumban.

http://www.szepmuveszeti.hu/web/guest/virtualisseta


 A Szépművészeti Múzeum reneszánsz kiállításának honlapja:
 http://www.mediciek.hu
Habár már véget ért ez a nagysikerű tárlat, de a honlap változatlanul elérhető.
A történeti háttér mellett a műalkotások egy része is megtekinthető.Utazások tervezése:
http://www.hurra-nyaralunk.hu


Információk éttermekről és más vendéglátóhelyekről:
http://www.gastroexpress.hu/


Étlapszótár:
http://www.gastroexpress.hu/index.php?lang=hu&menu_id=35


ORKUT: http://www.orkut.com
a Gmail-hez kapcsolódó nemzetközi, de magyar nyelven is elérhető közösségi portál.

Mindazok, akiknek van gmail-es címe - azzal a felhasználónévvel és jelszóval beléphetnek az Orkutra.
 

Ingyenes zenei kívánságműsor a Deezer - Zenegéptől. 16 nyelven, köztük magyar nyelvű verzió is van.
http://www.deezer.com/hu

 

 


 

Hímes tojás kiállítás a passaici Amerikai Magyar Múzeumban
http://www.gimagine.com/gimagine/Passaic/2006/2006-04-Tojaskiallitas/default.htm

Csics Gyula tatabányai könyvtárigazgató gyermekkori 1956-os naplója a Magyar Elektronikus Könyvtárban:
http://mek.oszk.hu/05700/05775/

XX. századi történeti források, hangzóanyagok -
Hétköznapi élettörténetek, kuriózumok a művelődés történetéből levéltári források alapján

http://www.archivnet.hu/

A Microsoft magyar nyelvű honlapja számítógépeink védelme érdekében
http://www.microsoft.com/hun/athome/security/default.mspx

A Szépművészeti Múzeum reneszánsz kiállításának önálló honlapja
http://www.mediciek.hu/

Az egyiptomi civilizációt bemutató portál:
http://www.eternalegypt.org/EternalEgyptWebsiteWeb/HomeServlet?ee_website_action_key=action.display.home&language_id=1

- Virtuálisan látogatható egyiptomi múzeumok elérhetősége ugyaninnen (angol és más idegen nyelveken)
http://www.eternalegypt.org/EternalEgyptWebsiteWeb/HomeServlet?ee_website_action_key=action.display.sites&language_id=1

Egy japán honlap virtuális kirándulásai ősi civilizációk földjén (angol nyelvű) :
http://www.taisei.co.jp/kodaitoshi/civil_e/civilization.html

Az azték művészet bemutatása az angol  Azték Művészet Királyi Akadémiája honlapján
(angol és más idegen nyelveken)
http://www.aztecs.org.uk/en/index.html

 

 

Szabó István filmrendező 70 éves
http://www.stop.hu/articles/article.php?id=276867
 

Internetrádiók gyűjtőoldala. 365 online rádió 24 különféle zenei műfajban. Angol nyelvű oldal.
http://www.live365.com/index.live

Egy magyar nyelvű internetrádió többféle műfajjal:
http://www.divekyradio.hu/

A Real Player médialejátszó szoftver fejlesztőinek webhelye, ahonnan letölthetjük ingyen a 11-es verziót. ( A Free változat az ingyenes.)
Ezt a programot azért ajánlom figyelmükbe, mert telepítése után a program automatikusan felajánlja,
hogy az általunk megnyitott videókat letölti, elmenti a gépünkre
, amelyeket addig csak internetes kapcsolatban tudtuk megtekinteni.
A letöltés során egy képes bemutató szemléleti a program (roppant egyszerű) működését.
http://uk.real.com/player/

Online (internetes) nyelvtanulás önállóan és ingyen különféle nyelveken.
A világnyelvek mellett pl. portugál., svéd, arab, finn, holland, cseh, japán, orosz, horvát, magyar
interaktív nyelvoktató programok, szótárak, lexikonok (köztük kínai, japán is)
http://onlinenyelvtanar.lapozz.hu

Webshots - A legnépszerűbb háttérkép és képenyővédő-letöltő webhely, ahol a letöltéshez szükséges program is ingyen hozzáférhető.
Prezentációkészítőknek kincsesbánya, 561 millió kitűnő képfelbontású fotó található itt tematikus csoportokban. A regisztrálás ingyenes, amely után saját fotóinkat is feltölthetjük a közösségi oldalra.  Ezután bárki számára hozzáférhetővé, letölthetővé válik. Külön keresője segít a konkrét témájú képek, videók megtalálásában. Kedvenc képeinkről rendelhetők poszterek és különféle ajándékok is a kiválasztott képekkel díszítve. Angol nyelvű oldal.
http://www.webshots.com

Weöres Sándor: A teljesség felé című kötete hipertextes formában. Ahogyan a bevezetőben a szerző megfogalmazza:
"E könyv arra szolgál, hogy a lélek harmóniáját megismerhesd, és ha rád tartozik, te is birtokba vehesd."
http://wwwold.sztaki.hu/~smarton/vegtelen/weores.htm

 


Szilveszteri tűzijáték az Eiffel-toronyból a Millennium évéből:
http://www.tour-eiffel.fr/teiffel/uk/ludique/video/index.html

A személyes családtörténet  több generációra történő felkutatása előbb-utóbb minden ember életében bekövetkezik.  
Hasznos dolog, amikor gyermekeinkkel, unokáinkkal is megoszthatjuk azokat a családi információkat,
amelyek feltérképezéséhez hozzásegít az Oktatási Minisztérium megbízása alapjánl kifejlesztett -
 
ingyenesen letölthető családfakutató szoftver.
Mindössze regisztrálni szükséges (Új felhasználóként) a program letöltéséhez a következő oldalon

Nyitólap:
http://csaladfa.emlekezet.hu/ftree/main?rand=3143451373600741207
Regisztrációs oldal: http://csaladfa.emlekezet.hu/ftree/main?rand=381287857634124962
 

Tegye próbára memóriáját, olvasottságát, műveltségét, érdeklődési körét! Mindenféle témakörben kvízek sokaságát találja a következő címen:
Ahhoz, hogy az Ön eredménye is megjelenjen a napi, heti, és az abszolút ranglistán - előbb regisztrálnia kell magát - akár álnéven is.

http://www.kvizpart.hu/
 

A Magyar Elektronikus Könyvtár gyűjteményéből az Énekek éneke című verses kötet
a világirodalom legszebb szerelmes versei
ből letölthető többféle formátumban ingyen az alábbi linkre kattintva:
http://mek.oszk.hu/00300/00380/index.phtml

A Házsongárdi temető sírköveinek, kriptáinak fényképei:
http://www.proteo.hu/hazsongard

 


 

A Magyar Televízió karácsonyi ajándékműsora:
http://www.mtv.hu/karacsony

Babi néni (Kanadában élő magyar hölgy) honlapja
 Hogyan ünneplik a karácsonyt a nagyvilágban? Egyéb ajánlat gyerekeknek.
www.angelfire.com/ne/OtthonIskola/teliszoba.html
http://www.angelfire.com/ne/OtthonIskola/gyerekszoba.html

Meseország - Retro élmény: diafilmek online
http://meseorszag.extra.hu/Retro_diafilmek_mese/index.html

A történelmi Magyarország várai
http://mars.elte.hu/varak/terkep+lista2.php

Pingvin show - egy kedves flash animáció az oldalon:
A honlap letöltése után írjunk egy rövid üzenetet, vagy nevet a Message (Üzenet) sorába,
majd kattintsunk a Submit  gombra. Akkor indul az animáció.
http://www.star28.net/snow.html
 

Hongkong képe, ahogyan az éjszaka elmúltával felkel a Nap
- egyetlen felvételen egy különleges flash megoldással
Mozgassuk az egeret függőlegesen a képen, olyankor megmutatja, a napnak abban az órájában milyen látványt nyújt a város.
http://61226.com/share/hk.swf
 

 

 Nyugdíjasokat érintő címgyűjtemény Komárom-Esztergom megyei vonatkozású címekkel is:
http://nyugdijas.linkcenter.hu/

Egy gazdag műfajú képeslap- és diasorküldő oldal:
http://www.formentor96.hu/postcard

Idézetek tematikus gyűjteménye:
http://www.netorian.hu/

Letölthető hangoskönyvek kedvezményes áron. Mindegyikből meghallgatható néhány részlet - vásárlás nélkül is:
http://www.hangoskonyv.hu

Szoborgaléria, amely angol nyelvű. Képes menüből választhatunk műfajt:
http://www.sculpturegallery.com/

Egy digitális kalendárium jeles napokról, ünnepekről olvasható és elmondott, elénekelt versekkel, festményekkel, ismeretközlő információkkal, játékokkal (keresztrejtvény)
http://jelesnapok.neumann-haz.hu
 

 

 

 

Virtuális utazás Törökországban, Ephesusban
http://sailturkey.com/panoramas/ephesus/librfull.html

Online kiállítás a 90 éves Szabó Magda írónő életművéről
http://www.dbvk.hu/szabomagda/html/kiallitas.html

Doktor Info honlap - Gyógyszerek káros együtthatásának vizsgálata
http://www.drinfo.eszcsm.hu/drinfo/


Kutatás lehetősége II. világháborús hadifogoly adatbázisokban
http://www.hadifogoly.adatbanyaszat.hu/

Méder Áron honlapja, aki elindult megkerülni a földet hajójával egyedül
http://www.meder.hu

Házipatika -
http://www.hazipatika.com/

 

 


Andrej Belic gyönyörű víz alatti felvételei
http://www.abelic.net/

Európai és amerikai városok csodás épületei interaktív videókon - a nyitóoldal
http://www.arounder.com/

Ugyaninnen a bécsi Belvedere palota több videója
http://wien.arounder.com/belvedere/

Ugyaninnen egy gyönyörű madridi épület:
http://madrid.arounder.com/city_tour/ES000008963.html

Magyar városok látványosságai interaktív videókon
http://panoramas.hu/videk_panorama.php

Minimundus Klagenfurtban. A világ leghíresebb épületei kicsiben  együtt
http://galeria.organic.hu/2002_08/minimundus/index.php

Virtuális látogatás az Ermitázs múzeumban
http://www.hermitagemuseum.org/html_En/08/hm88_0.html


Honlap HONLAPTÉRKÉP MAGAMRÓL WEBAJÁNLÓ VILÁGUNK KALEIDOSZKÓP KLUB TANFOLYAMOK TANÍTVÁNYOK FOTÓI MY TED DIAVETÍTÉSEK VIDEÓK ANIMÁLT GIFEK ÉRDEKES LEVELEK HANGFÁJLOK