MY TED

Az oldal utoljára frissítve: 2016. február 15. hétfő 18:21

Honlap HONLAPTÉRKÉP MAGAMRÓL WEBAJÁNLÓ VILÁGUNK KALEIDOSZKÓP KLUB TANFOLYAMOK TANÍTVÁNYOK FOTÓI MY TED DIAVETÍTÉSEK VIDEÓK ANIMÁLT GIFEK ÉRDEKES LEVELEK HANGFÁJLOK

Az oldal látogatottsága településenként:  A tájékozódás módjáról illusztrált útmutatót olvashat ide kattintva 

bullet

Mi a TED?

bullet

Robert Waldinger: A boldogság leghosszabb kutatásának története

bullet

Haas és Hahn: Közösségeket átalakító művészet

bullet

James Lyne: Mindennapi kiberbűnözés - tehetünk ellene!

bullet

Andrew Bastawrous: Szemvizsgálat okostelefonnal

bullet

Toby Shapshak: Nem kell hozzá app

bullet

Andrew Solomon: Életünk legnehezebb pillanatai tesznek minket azzá, akik vagyunk

bullet

Zak Ebrahim: Terrorista fia vagyok. Így választottam a békét

bullet

Michael Green: Mit mutat országainkról a Social Progress Index?

bullet

Bruno Torturra: Van okostelefonod? Indítsd az adást!

bullet

Ron Gutman: A mosolygás titokzatos ereje

bullet

Dan Phillips: Kreatív házak újrahasznosított anyagokból

bullet

Mike Matas: A legújabb generációs digitális könyv

bullet

Wael Ghonim: Az egyiptomi forradalom belülről

bullet

Liza Donnelly: Hogyan változtasson egy nő az élet nem kívánatos szabályain - a humorra támaszkodva?

bullet

Martin Jacques: Kína elképesztő gazdasági sikerének megértése

bullet

Geert Chatrou, a fütyülés holland világbajnoka

bullet

Vik Muniz sajátos művészete

bullet

Hans Rosling: Az évtized jó híre

bullet

Mechai Viravaidya: Hogyan tette óvszer úr jobb hellyé Thaiföldet?

 

bullet Miért szükséges a világnak a Wikileaks? Beszélgetés Julian Assange-dzsel a titkos információkat közreadó webhely szerkesztőjével
bullet

Matt Ridley az ötletek szexuális életéről beszél

bullet

Lewis Pugh a hideg, jeges vízek gyakori úszója előadásában egy szemléletváltozásról beszél

bullet

Grafikai művészet Marian Bantjes sajátos megközelítésében

bullet

Sharmeen Obaid Chinoy a tálibok öngyilkos robbantókat nevelő iskolájában forgatott

bullet

Sir Ken Robinson: Kezdődjék a tanulás forradalma!

bullet

Jamie Oliver: Tanítsunk meg mindent gyermekeinknek az ételekről!

bullet

Nicholas Christakis: A társadalmi kapcsolathálók rejtett befolyása

bullet

Janine Benyus: Akcióban a biomimikri

bullet

Dr. Jill Bolte Taylor agykutató: Egy erős agyvérzés saját tapasztalatok alapján

bullet

A Teresa Carreno Fiatal Szimfonikus Zenekar és Gustavo Dudamel karmester - Egy zenei tehetségkutató projekt eredménye Venezuelából

bullet

Emmanuel Jal, az egykori gyermekkatonából  lett  zenész és emberi jogi aktivista története

bullet

Aimee Mullins 12 pár lába

bullet

Misha Glenny újságíró a világméretű szervezett bűnözői hálózatokról

bullet

Nancy Etcoff kutató a boldogság meglepő tudományáról

bullet

Jane Chen: Egy forró ölelés, amely újszülött-életeket menthet

bullet

Ryan Lobo a világ szemétől rejtett emberi történeteket fényképez

bullet

Michael Pritchard és a Lifesaving víztisztító szerkezet

bullet

Joshua Klein a hollók fejlett intelligenciájáról

 

Mi az a TED?

A TED ( Technology, Entertanment, Design ) célja az értékes, érdekes és merőben új gondolatok, eszmék terjesztése a világban. Előadásai, ajánlott eseményei videóról megtekinthetők magyar feliratozással is - bár nem a teljes gyűjtemény.   1984-ben kezdődött egy konferenciával, akkor még 3 témakörben, ma már jóval szélesebb témákat felölelve. A világban aktuálisan érdekes és újszerű nézetek képviselőit hívják meg a konferenciára. A TED előadói mindannyian közérthetően és élvezetes stílusban osztják meg a hallgatósággal sajátos álláspontjukat bizonyos kérdésekről. Vannak meghallgatható művészprodukciók is, például koncertek.  2015 év elején közel 2000 előadásról ( Talks ) készült videó gyűlt össze, amelyet szabadon letölthetünk és megoszthatunk másokkal URL-cím elküldése útján, vagy honlapra, blogba való beágyazás révén. ( Share gomb a videók alatt, majd Copy gombra kattintás ) Magyar fordítás nincs minden videóhoz, de általában valamennyi idő elteltével elkészül a magyar szinkron felirat is a legtöbbhöz. Kitűnően használható idegennyelv-gyakorlásra is az előadások megtekintése a feliratozásokkal! Aki jobban kedveli az olvasott szöveget, az talál interaktív transzkriptet is az elhangzottakhoz - szintén lefordítva. Megjegyzem, ezek a fordítások hivatásos tolmácsok által készülnek, ezért valóban jó színvonalúak.

Robert Waldinger: A boldogság leghosszabb kutatásának története

Mi tesz bennünket elégedetté, kiegyensúlyozottá, hosszú életűvé? Robert Waldinger egy 75 éve tartó kutatás eredményeiről számol be, melynek során 724 ember életét kísérték fiatal koruktól fogva figyelemmel.  Ez a leghosszabb és legalaposabb kísérlet, amelyet valaha végeztek ilyen témában. Ha nem megy automatikusan a magyar feliratozás, akkor be kell állítani manuálisan a jobb alsó sarokban!

 

 Haas és Hahn: Közösségeket átalakító művészet

Két művész, Jeroen Koolhas és Dre Urhahn közösségi művészetet hoz létre teljes lakótelepek kifestésével, és az ott lakók bevonásával — Rió faveláitól Észak-Philadephia utcáiig. Mi a projektjeik sikerének titka? Ebben a humoros és inspiráló előadásban a művészek beszélnek művészi megközelítésükről — és a szomszédokkal való grillezés fontosságáról. Ha nem megy automatikusan a magyar feliratozás, akkor be kell állítani manuálisan a jobb alsó sarokban!

 

James Lyne: Mindennapi kiberbűnözés - tehetünk ellene!

Hogyan (ne) szedjük össze a számítógépes vírusokat, azt a fajta rosszindulatú szoftvert, amely ellopja az adatainkat és megcsapolja a bankszámlánkat? Gyakran egyszerű dolgokkal, amit gondolkodás nélkül teszünk meg naponta. James Lyne arra figyelmeztet, hogy nemcsak az NSA figyel bennünket, hanem az egyre rafináltabb kiberbűnözők is, akik egyaránt kihasználják a kódok gyengeségét és a hiszékeny emberi természetet. Ha nem megy automatikusan a magyar feliratozás, akkor be kell állítani manuálisan a jobb alsó sarokban!

 

Andrew Bastawrous: Szemvizsgálat okostelefonnal

Harminckilenc millió vak ember van a világon és a többségük gyógyitható és megelőzhető betegségek miatt vakult meg. De hogyan vizsgálod és kezeled az elszigetelt helyeken élő embereket, ahova a drága és nehézkes felszerelés nehezen jut el? Andrew Bastawrous TED Fellow bemutat egy mobil alkalmazást és olcsó hardvert amelyik segíthet. Ha nem megy automatikusan a magyar feliratozás, akkor be kell állítani manuálisan a jobb alsó sarokban!

 

 Toby Hapshak: Nem kell hozzá app

Talán a legegyszerűbb telefonok a legokosabbak? Miközben a világ többi része a státuszát frissíti vagy játszik az okostelefonján, addig Afrika hasznos SMS alapú megoldásokat dolgoz ki mindennapi problémák megoldására. Toby Shapshak újságíró ebben a meglepő előadásban bemutatja a mobil innováció frontvonalát Afrikában és arra kér minket, hogy értékeljük újra amit az innovációról gondolunk. Ha nem megy automatikusan a magyar feliratozás, akkor be kell állítani manuálisan a jobb alsó sarokban!

 

Andrew Solomon: Életünk legnehezebb pillanatai tesznek minket azzá, akik vagyunk

Andrew Solomon író egész pályája során mások életének küzdelmeiről számolt be történeteiben. Most saját gyermekkorának harcaiba ad betekintést, de szól azokról a bátor emberekeről is, akikkel az évek során találkozott.  Egy megindító, szívből áradó, és időnként kimondottan humoros előadásban arra biztatja hallgatóságát, hogy próbálják megkeresni életük legnagyobb próbatételeinek értelmét. Ha nem megy automatikusan a magyar feliratozás, akkor be kell állítani manuálisan a jobb alsó sarokban!

 

 Zak Ebrahim: Egy terrorista fia vagyok. Így választottam a békét

Ha dogmán és gyűlöleten nevelkedsz, képes leszel másik utat választani? Zak Ebrahim csupán 7 éves volt mikor apja a World Trade Center 1993-as lebombázásának kitervelésében segédkezett. A története sokkoló, erőteljes, és teljes mértékben, inspiráló. Ha nem megy automatikusan a magyar feliratozás, akkor be kell állítani manuálisan a jobb alsó sarokban!

 

Michael Green: Mit mutat országainkról a Social Progress Index?

Gyakran úgy beszélünk a bruttó hazai termékről, azaz a GDP-ről, mintha azt "Isten adta volna kőtáblán". De a fogalmat az 1920-as években egy közgazdász alkotta meg. Hatékonyabb mérőeszközre van szükségünk a XXI. század igényeinek kielégítésére - mondja Michael Green -, ez pedig a Social Progress Index (Társadalmi Fejlődés Mutató). Kedvesen és szellemesen ismerteti, hogyan méri ez a mutató a társadalmakat három, igazán jellemző paraméter alapján. Bemutatja, mennyire gyökeresen rendeződik át az országok rangsora a mutató alkalmazásának hatására. Ha nem megy automatikusan a magyar feliratozás, akkor be kell állítani manuálisan a jobb alsó sarokban!

 

Bruno Torturra: Van okostelefonod? Indítsd az adást!

2011-ben Bruno Torturra újságíró egy São Paulo-i tüntetésről tudósított, amely idővel eldurvult. Könnygázzal fújták le, s ez a tapasztalata mélyrehatóan megváltoztatta a munkájáról vallott fölfogását. Kilépett a munkahelyéről, hogy online, szerkesztetlen módon sugározhasson nyers élményeket. Lebilincselő előadásában közöl néhány módszert, amit a világhálóra történő sugárzással kapcsolatban kísérletezett ki. Szól arról is, hogy eközben hogyan hozott létre egy nagyon korszerű médiahálózatot. Ha nem megy automatikusan a magyar feliratozás, akkor be kell állítani manuálisan a jobb alsó sarokban!

 

 Ron Gutman: A mosolygás titokzatos ereje

Ron Gutman elemez egy sor, a mosolygásról szóló kutatást, és megoszt velünk néhány meglepő eredményt. Tudtad, hogy a mosolyod megmutathatja, meddig fogsz élni -- és hogy egy egyszerű mosolynak mérhető hatása lehet az általános jólétedre? Készülj fel az arcizmaid megmozgatására, miközben többet tudsz meg erről az evolucionálisan fertőző viselkedésről. Részlet előadásából, melyet magyar feliratozásra állítottam be: "Kaliforniában kezdtem ezt az utat a Berkeley Egyetemen egy 30 éven átívelő kutatással, ami diákok képeit vizsgálta egy régi évkönyvben, és megpróbálta felmérni a sikerüket az életükön keresztül. A mosolyuk megmérésével a kutatók meg tudták jósolni, hogy milyen sikeres és hosszú életű lesz egy alany házassága, milyen pontszámot érne el egy szabványosított jóléti teszten, és hogy mennyire fog inspirálóan hatni másokra. Egy másik évkönyvben megtaláltam Barry Obama képét. Amikor először láttam a képét, azt hittem, a szuperképességei a szuper gallérjából származnak. De most már tudom, hogy minden a mosolyában volt."

 

 

Dan Phillips: Kreatív házak újrahasznosított anyagból

Dan Philips építési vállalkozó több, saját maga által épített texasi házon vezet végig minket, ahol újrahasznosított anyagokat használt fel szokatlan módokon. Előadásában beszél minderről, és képekkel illusztrálja is mondanivalóját. A videó magyar nyelvű feliratozásra van beállítva. Részlet előadásából:

"Ezen házak mindegyike 70-80 %-ban újra feldolgozott anyagból épült, amiből mulcs lett volna, vagy egy lerakóban, vagy égetőben landolt volna. Amit mások már kidobtak volna. Ez az első ház, amit építettem. Ez a bejárati ajtó ezzel a háromosztatú felső elemmel együtt a szemétlerakóba ment volna. Egy aranyos kupola... Vagy ezek a gombok itt a konzolokon - ezek itt - ezek dióhéjból vannak. Ezek a félgömb alakú díszelemek meg - valójában tojáshéjak. Nos tehát, akkor tehát egy kis villásreggeli, aztán pedig megtöltjük a tojáshéjat egy kis műgyantával, felszögezzük, és már kész is a díszítőelem az idő törtrésze alatt. Ez a kép belső felvétel. Íme a háromosztatú panel a félköríves fix ablakkal - ez bizony már antik darabnak számít. A szemétlerakóba tartott. Csak a zár rajta körülbelül 200 dollárt ér. A konyhában minden ilyen 'megmentett" dolog. Itt egy 1952-es O'Keefe & Merrit tűzhely, ha szeret az ember főzni - elég komoly darab. Ez a feljárat a toronyba. Ez a lépcső 20 dollár volt, házhoz szállítással együtt. Aztán ha felnézünk a toronyba, akkor látják itt, ugye, ezeket a kiálló részeket? Nos, ha az ilyenektől idegösszeomlást kapnak, akkor valóban ne így építkezzenek. Ez itt egy szennyesledobó akna, ez meg itt egy sámfa. Emezek meg ilyen öntöttvas darabok, amiket az antik boltokban lehet látni. Na szóval, volt nekem egy ilyenem, úgyhogy gyártottam hozzá egy egyszerű szerkezetet, és ha az ember rálép a sámfára, kinyílik az ajtó, és le lehet dobni a szennyest! És ha jól csináljuk, akkor a mosógép tetején lévő kosárba esik. Ha meg nem, akkor a WC-be. Ezt a fürdőkádat én csináltam, hulladék 5 X 10 centis deszkákból. A peremével kezdtem, aztán síkba ragasztottam meg szögeltem, konzolra szereltem és felállítottam, és két profilt is csináltam hozzá ezen az oldalon. Kétszemélyes kád. Az ember nem mindig csak a tisztaságért fürdik ugye, és jól jön néha egy kis rekreációs lehetőség is. Ez a csap itt, ez a narancseperfa fájából készült. Kicsit fallikus azért, de hát végül is, a fürdőszobában vagyunk..."

 

Mike Matas: A legújabb generációs digitális könyv

Mike Matas szoftverfejlesztő bemutatja a legújabb generációs e-bookot. Az első valóban teljes értékű interaktív könyv iPadre készült -- ügyes, mozgatható videókkal és grafikákkal, továbbá menő adatvizualizációkkal játszhatunk rajta. A könyv címe, amelyet mellesleg tartalmaz az e-book: "Our Choice" (A mi döntésünk). Szerzője Al Gore , és a tartalom  a "Kellemetlen igazság" című filmjének folytatása. Az angol nyelvű előadás eleve magyar feliratozásra lett beállítva.

 

Wael Ghonim: Az egyiptomi forradalom belülről

Wael Ghonim egy  informatikai mérnök és internetes aktivista, valamint a Google marketing menedzsere a közel-keleti és észak-afrikai területen.  A Facebookon kezdett hangot adni az egyiptomiak tiltakozásának - eleinte El Shaheed álnéven. 11 napot letartóztatásban töltött, de nemzetközi nyomásra szabadlábra helyezték. Szabadulása után felfedte inkognitóját, és egyik vezérévé vált az egyiptomi fiatalok forradalmának. A felkelés célja február végén teljesült,  Hoszni Mubarak távozott az ország éléről. Ghonim szerint az egyiptomi forradalom egy 2.0-ás típusú volt, amelynek sikeréhez az internet és a közösségi hálózatok is hozzájárultak. Megtapasztalhatták az egyiptomiak, hogy nincsenek egyedül félelmeikkel, kétségbeesésükkel, frusztrációjukkal és ez erőt adott számukra a kitartáshoz. Tapasztalatait megosztja a hallgatósággal.
Angol nyelvű előadás, amelyhez öt nyelven állítható be szinkron felirat, magyar azonban nincs ezek között.

 

Liza Donnelly:
Hogyan változtasson egy nő az élet nem kívánatos szabályain - a humorra támaszkodva?

Liza Donnelly a New Yorker lap karikatúristája. Előadásában és rajzaiban bölcs humorral közvetíti tapasztalatait a női szerep tanulásának folyamatáról. Hogyan tudja a humor képessé tenni a nőket a nem kívánatos szabályok megváltoztatására? Angol nyelvű előadásához magyar nyelvű szinkron felirat is választható a View Subtitles gombra kattintva, a Hungarian nyelv kiválasztásával.

 

Martin Jacques: Kína elképesztő gazdasági sikerének megértése

Martin Jacques közgazdász könyvet írt Kínáról, amelynek címe:  Amikor Kína uralja a világot . Ajánlom mindazok figyelmébe ezt az előadást, akit érdekel e több ezer éves civilizáció legutóbbi megújulása, amely immáron három évtizede töretlenül, hatalmas iramban fejlődik. Jacques érdekes jellegzetességekre világít rá, amelyek Kínát a nyugati társadalmaktól erősen megkülönböztetik. Felhívja a figyelmet arra is, hogy a kínai fejlődés nem vethető össze a fejlett nyugati országok fejlődésével, mert más történelmi, társadalmi  viszonyok mentén jött létre, és más erők mozgatják. Figyelemre méltó megállapítása, hogy Kína rövidesen meg fogja változtatni az egész világot, többféle vonatkozásban egyaránt. Az angol nyelvű előadás videójához választható magyar nyelvű feliratozás is a View Subtitles linkre kattintva, amelyre megnyílik a választható nyelvek listája a szinkron felirathoz.

 

Geert Chatrou, a fütyülés holland világbajnoka

Geert Chatrou fütyül, amióta csak az eszét tudja. Bár fuvolán is játszik  és készült e hangszerrel is hanglemeze, de legkedvesebb instrumentumának a torkát és ajkait tekinti.  2004-ben, 2005-ben és 2008-ban a fütyörészés világbajnokságán győzött. Két CD albuma jelent meg eddig Chatroubadur és Ornithology címmel, amelyen különféle dallamokat fütyül. Ezen a videón két melódiát hallhatunk tőle, közöttük pedig beszél önmagáról, gyermekkoráról, a Japánban megrendezett világbajnokságról. A felvétel 2010. júniusában készült Rotterdamban. Sajnos ezúttal nem készült kiválasztható magyar feliratozás.

 

Vik Muniz sajátos művészete

Vik Muniz egy brazil származású, Egyesült Államokban élő művész. Alkotásait önmaga fényképezi, és többnyire ezekből a fotókból ad kiállításokat. Művészetének tárgya és eszköze egyaránt sokféle. Készít kisméretű tárgyakat,  szobrokat, csendéleteket, portrékat. Ez a videó a TED-en hét évvel ezelőtt készült, amelyben beszél önmagáról, motivációjáról és művészetéről. Néhány esetben láthatjuk, hogyan készül a műalkotás. Bár kilenc nyelven feliratozott az előadás, sajnos magyar nyelv nincs ezek között. Érdemes azonban nyelvtudás nélkül is végignézni. Láthatunk majd gyapotból készített, felhő hatású figurákat, fekete papírra kristálycukor segítségével kirajzolt portrékat, drótból, homokból és földből rajzolt ábrákat. Mókás ötlet például egy tányéron spagettiből ketchuppal megformázott portré, illetve Michelangelo: Az utolsó vacsora című műve olvasztott csokoládéból megrajzolva. Vannak még cérnából készített tájképei, és még sorolhatnánk kreatív ötleteit. Vik Muniz honlapja: http://www.vikmuniz.net/

 

 

 

Hans Rosling: Az évtized jó híre

Hans Rosling az ENSZ munkatársa. A 2000. év első évtizedének végén érdemes meghallgatni előadását, amelyet sok látványos illusztrációval tett szemléletesebbé, és amelyben 10 évnyi ENSZ adatot dolgozott fel. Ezek nem csupán statisztikai adatok. A világ nagy társadalmi problémái közül főként a gyermekhalandóságot és a születéskor várható élettartamot állítja fókuszba, és hasonlítja össze a világ különböző régióinak statisztikai adataival. Vajon sikerült-e változtatni a kedvezőtlen tendenciákon? Erre kaphatunk választ tőle a videón keresztül. A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

 

 Mechai Viravaidya: Hogyan tette óvszer úr jobb hellyé Thaiföldet?

Mielőtt még bárki legyintene és ezt mondaná: El tudom képzelni, miről szólhat ez a videó! - javaslom, tekintse meg! Viravaidya célja az ország fenyegető túlnépesedésének megállítása, a nemi betegségek csökkentése és az életszínvonal növelése volt. Ezek nagyon komoly társadalmi problémát jelentettek Thaiföldnek. Ennek megvalósításához sajátosan eredeti ötleteket talált ki, amelyeket egyre többen támogattak, mígnem össznépi mozgalommá nőtte ki magát. Bár a katolikus egyház nem, de a buddhista egyház szintén teljes odaadással támogatja törekvéseit. Előadása humoros és eredeti ötletekkel szolgál, és különösen tanulságos nekünk európai embereknek, hogy lehet más módon is közelíteni a társadalmi problémákhoz, mint ahogy erre felénk megszokhattuk. Mégpedig hatékonyan! A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

 

 Miért szükséges a világnak a WikiLeaks? Beszélgetés Julian Assange-dzsel

A Wikileaks egy sokat vitatott és támadott honlap, amely szigorúan titkos dokumentumokat és videókat publikál. A honlap alapítója, Julian Assange beszélget Chris Andersonnal (TED) a honlap belső működési szabályairól, hogy mit sikerült elérni és arról, hogy mi motiválja őt. Az interjú megrázó felvételeket tartalmaz egy újkeletű, az Egyesült Államok által végrehajtott bagdadi légitámadásról, de részleteket hallhatunk más nyilvánosságra hozott nagy horderejű ügyről is. A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

 

Matt Ridley az ötletek szexuális életéről beszél

Matt Ridley előadásában végigvezet bennünket a történelmen, és megmutatja, hogyan tudta az emberi faj növelni erőforrásait, mindamellett, hogy lényegesen bővült a népesség. Véleménye szerint az emberi fejlődés motorja az emberi ötletek szerencsés találkozása és kereszteződése. Viszont nem az egyéni agyak teljesítménye az igazán meghatározó, hanem a kollektív agyvelőé. Érdekes okfejtést hallhatunk még arról, hogy az ötleteknek szexuális élete van.
A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

 

Lewis Pugh, a jeges vizek gyakori úszója szemléletváltozásáról beszél

Lewis Pugh leúszott 1 kilométert az Északi sark dermesztően hideg, jeges vízében, majd ezt mondta: Soha többé! Aztán mégis megszegte fogadalmát. A következő hideg vizes kalandja a Mt. Everesten, 5300 m magasan az Imja tó vizében volt, amely gleccserek olvadásából kapja vízét.  Lewis Pugh szemlélete  gyökeresen megváltozott ezt követően.  Előadásából egyebek mellett megtudhatjuk, hogy a modern technika már lehetővé teszi, hogy úszás közben zenét hallgathasson. Mondanivalójának a legérdekesebb része azonban az, hogy milyen változásokat hozott gondolkodásában az Imja tóbeli kaland.
A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

 

Grafikai művészet Marian Bantjes sajátos megközelítésében

Marian Bantjes korunk egyik híres grafikus művésze. Munkája során különleges eszközöket használ és különleges, személyre szóló dolgokat is készít. Előadásában hallhatunk arról, milyen dolgok inspirálják, motiválják ötleteit. Beszéde alatt mindvégig látható lesz egy válogatás különféle alkotásaiból, és megosztja a hallgatósággal néhány ide kapcsolódó humoros emlékét. A Bantjes-féle design egészen különleges alapanyagokat és technikákat takar és gyönyörű!  Előadása angol nyelvű, de beállítható a magyar feliratozás is. A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

 

 Sharmeen Obaid Chinoy a tálibok öngyilkos robbantókat nevelő iskolájában forgatott

Sharmeen Obaid Chinoy készített egy dokumentumfilmet Tálibok gyermekei címmel. A film előzménye, hogy 2009-ben 500 bombatámadás történt Pakisztánban, amelyeket nagyrészt gyermekkorú merénylők hajtottak végre. Sharmeen egy éven keresztül együtt dolgozott olyan gyermekekkel, akiket a tálibok által fenntartott iskolában, kiképző táborában kamikaze merényletekre készítenek fel. Találkozott és beszélt a tálib toborzókkal is. Próbálta megérteni, hogyan válnak élő töltényekké ezek a gyerekek, milyen folyamat vezethet idáig. Chinoy beszél arról is, hogy a tálibok a sokgyermekes szegény családokat környékezik meg, és miután ráveszik a szülőket, hogy egy gyermeküket e célra átadják nekik - ezt követően a gyermekeket teljesen kiszakítják a családból, régi életükből. Ez alapvetően fontos ugyanis a "nevelés eredményessége" érdekében. Előadásából  azért egy fontos dolog nem derült ki, hogyan kapott engedélyt bejutni és forgatni, interjút készíteni a gyermekekkel. Előadása angol nyelvű, de beállítható a magyar feliratozás is. A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

-->

 

 Sir Ken Robinson: Kezdődjék a tanulás forradalma!

Ken Robinson élvezetes előadása nem egy pedagógiai, módszertani előadás! Inkább elgondolkodtató a tekintetben, hogy milyen tévutakon jár a világ sok-sok országában az oktatásügy. Hallhatunk néhány szemléletes példát erre személyes tapasztalataiból. Véleménye szerint teljesen reménytelen valódi eredményeket várni a jelenlegi lineáris képzésmodelltől. Ő az organikus nevelési-oktatási modell mellett érvel, amelynek lényege a személyiség kibontakoztatása, és amelynek nem lehet egyetlen végcélja a felsőoktatásba való bejutás, a diplomázás. Javaslatot is ad, nemcsak bírál. Előadása angol nyelvű, de beállítható a magyar feliratozás is. A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

 

 Jamie Oliver: Tanítsunk meg mindent gyermekeinknek az ételekről!

Jamie Oliver előadása a TED-en: Tanítsunk meg mindent gyermekeinknek az ételekről! Beszél huntingtoni elhízás-ellenes projektjéről, és elmondja, miért olyan fontos támadást indítani az ételekkel, élelmiszerekkel kapcsolatos tudatlanság ellen. Jamie Oliver idén a TED díjában részesült. Előadása angol nyelvű, beállítható magyar feliratozással. A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

Nicholas Christakis: A társadalmi kapcsolathálók rejtett befolyása
- Előadás a TED-.ről

 Nicholas Christakis: A táradalmi kapcsolathálók rejtett befolyása - előadás a TED-ről, amelyben szemléletesen bemutatja, hogy saját hálózatunkban elfoglalt helyünk kihat életünk folyására. Környezetünkkel kölcsönhatásban vannak tulajdonságaink, szokásaink, boldogságunk, fájdalmunk - de még elhízásunk is. Előadása angol nyelvű, beállítható magyar feliratozással. A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

 

Janine Benyus: Akcióban a biomimikri - Előadás a TED-ről


Janine Benyus
természeti erőforrások kezeléséből és angol irodalomból szerzett diplomát.  A montanai egyetemen tanít és innovációs konzultáns. Előadásának fő gondolata a feltalálóknak szól: "Ha meg akartok oldani egy feladatot, először nézzetek körül a természetben! Ihletet találhattok arra, hogyan készítsetek vízhatlan, aerodinamikus, napenergiával táplált dolgokat és más hasonlókat." Egy tucatnyi új terméket mutat be előadása során, amelyekhez a természet adta az ötletet, és az eredmények bámulatosak. Előadása angol nyelvű, beállítható magyar feliratozással. A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

 

Jill Bolte Taylor a stroke-ról

Jill Bolte Taylor agykutató olyan kutatási lehetőséget kapott az élettől, melyet kevés tudós kívánna önmagának. Egy masszív agyvérzés érte, amelynek során megfigyelhette, amint agyfunkciói - mozgása, beszéde, és öntudata - egymás után mondták fel a szolgálatot.  Szerencsére felépült a betegségből, és így tudta a nyilvánossággal megosztani a krízis és a gyógyulás tapasztalatait. Egy megdöbbentő történetet hallhatnak és olvashatnak kitűnő előadásban. A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

 

Egy zenei tehetségkutató projekt eredménye Venezuelaból

A venezuelai Teresa Carreño Juvenal Orquesta Sinfónica (Teresa Carreño Youth Orchestra of Venezuela) fiatal tehetséges középiskolába járó zenészekbőll áll. Karmesterük ezúttal a világ legfiatalabb neves dirigense: Gustavo Dudamel, aki a Los Angeles Philharmonic Orchestra új zenei igazgatója is. Ez a felvétel Caracasban készült, és élőben közvetítette a TED Los Angelesi konferenciája 2009. februárjában. A koncertrészlet mellett Dudamel beszámol arról is, hogyan jött létre ez a zenekar egy nagyszabású állami projektnek köszönhetően. (Ennek a neve El Sistema, és amelyről részleteket olvashatunk angolul itt: http://elsistemausa.org/el-sistema/venezuela/ )17 perces műsorukban előbb Sostakovics 10.  szimfóniájának 2. tételét, majd a mexikói Arthuro Márquez Dancón No 2 c. darabját játsszák. Tehetségesek, érdemes meghallgatni őket. A zenekar megtalálható a YouTube-on saját csatornával: http://www.youtube.com/user/SinfonicaJuvenilTC A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

 

A háború gyermekének zenéje

Emmanuel Jal egyike a közelmúltbeli szudáni háború gyermekkatonáinak. Öt évig harcolt, amíg más gyermekek békésen élhettek, játszhattak. Sorsát a szerencse mellett egy angol szociális munkás asszony, Emma McCune mentette meg, aki más gyermekkatonák mellett őt is felkarolta, tanította, sorsát egyengette. Ma Emmanuel Jal egy neves hip-hop énekes, aki emlékeit versben, dalszövegekben adja közre. Emberi jogi aktivistává is vált. Mostani jólétében sem felejti, honnan jött. Szót emel a hasonló gondokkal küzdő gyermekek érdekében. Közel egy éve egy szudáni iskola építése érdekében takarékoskodik és adományokat gyűjt. Két versét / dalszövegét olvashatjuk el az alábbi linkekre kattintva:  Bűnre kényszerítve  Dal Emma emlékére  A videófelvételen szuggesztív előadásban beszél életéről, elmondja Bűnre kényszerítve c. versét és elénekli az Emma emlékére írott dalát. A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

 

Aimee Mullins  12 pár lába

Aimee szárkapocs-csont nélkül született, ezért még csecsemőkorában amputálták mindkét lábszárát. Megtanult protézissel járni. Sportolt (futott) és győzött a versenyeken. Modellként és színészként dolgozik. 12 pár különféle célra készített lábáról is beszél előadásában, sőt, be is mutatja őket. Számára a valódi végtagok hiánya nem fogyatékosságot, hanem további lehetőségeket, gyorsaságot, szépséget és testének szabad alakítását jelenti. Szenvedélyes szószólója egy új gondolkodásmódnak a fogyatékossággal kapcsolatban. A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

 

Misha Glenny amerikai  újságíró 15 évet töltött a szervezett bűnözői hálózatok megismerésével

Bejárta az egész világot, járt minden földrészen.  Hírszerzési és rendészeti forrásai mellett információkkal látták el bűnözők is a maffiától a nagy drogkartellekig. Kutatta a kelet-közép-európai országokat is, így a rendszerváltó átalakulásokat is. 20 perces érdekes előadását hallgathatjuk és olvashatjuk el a videón. A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

 

Egy forró ölelés, amely életeket menthet

Jane Chen egy találmányt mutat be és ismertet a TED plénumán, amely újszülöttek millióin képes lenne segíteni. Melegen tartja őket egy kulcsfontosságú életszakaszban egy olyan kivitelezéssel, amely biztonságos, hordozható és alacsony költségű. A fejlődő világban az inkubátorokhoz való hozzáférés korlátozott a költségek és a távolság miatt, és milliónyi koraszülött hal meg minden évben. Fontos ez a felfedezés az egész világ számára, jó lenne, ha minél többen ismernék a találmányt. A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

 

Nancy Etcoff kutató a boldogság meglepő tudományáról beszél előadásában

Elgondolkodtató, mennyi közérzetjavító gyógyszer, drog és a boldogság elérését célzó könyv van forgalomban. Ez arra utal, hogy bár mindannyian keressük, de csak kevesek találják meg életükben a harmóniát, örömöt.  Etkoff kognitív kutatásai során azt vizsgálta, hogyan próbáljuk elérni és növelni, mennyire független a valós körülményeinktől, és hogy milyen meglepő hatással van a testünkre. Tapasztalatait mi is megismerhetjük a videóról. A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

 

Ryan Lobo a világ szemétől rejtett emberi történeteket fényképez

Ryan Lobo egy indiai fiatalember, aki kíváncsiságtól vezérelve járja a világot fényképezőgépével. 2007-ben három háborús övezetben is járt, ahol megrendítő és elgondolkodtató emberi történetekkel találkozott. Fotói és történetei felhasználásával  dokumentumfilm is készült a National Geographic gondozásában. 2009. novemberi előadásában 3 különleges történetről beszél, amelyet fotóival illusztrál.  A libériai háború tömeggyilkos vezetőjének, Jushua tábornoknak a tetteibe, pálfordulásának fogadtatásába láthatunk bele az első eset kapcsán. Mostanra Joshua keresztény hittérítőként járja azokat a vidékeket, ahol egykor oly sok emberi tragédiát okozott. Két másik történetében a tűzoltók munkájáról, ellentmondásos fogadtatásáról szól. Előadásában egy vegyi üzemben és egy indiai nyomortelepen keletkezett tűz során szerzett tapasztalatairól is beszél. Az odaérkező delhi tűzoltóságot a nyomortelepen élők nem éppen megmentő seregként fogadták. Rájuk támadtak, és a tűzoltóknak nemcsak a tűz okozott halálos veszedelmet. Beszél még az ENSZ női békefenntartóinak csendes erejéről. Történetei több kérdést is felvetnek: A bűnöket kompenzálhatja-e a megbocsátás és a bűnbánat? Milyen körülmények vezetnek tömeges személyiségzavarokhoz,  az emberek helyzetértékelésének torzulásához? A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

 

Michael Pritchard felfedezésével ihatóvá változtat bármilyen szennyezett vizet

A TED 2009. júliusi előadásában egy angol mérnök bemutatta nagy horderejű felfedezését.  A Lifesavert két közelmúltbeli természeti katasztrófa ihlette. Találmánya egy olyan szűrővel ellátott palack, amely nem vegyi, hanem fizikai szűrést végez, ezért  olcsóbb és gyorsabban, egyszerűbben alkalmazható. Üvegszálas membrán szűrőjének pórusai olyan kicsinyek ( 15 nanométer ), hogy a legkisebb vírus és baktérium sem képes áthatolni rajta.  A filter / patron másodpercek alatt ihatóvá teszi a vizet, és egy patron 6000 liter szennyezett víz tisztítására alkalmas. Új patron behelyezésével tovább működik a palack. E kis kiszerelés mellett létezik egy nagyobb, kannás kivitel  is. A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.
 

 

Joshua Klein a hollók ( varjak ) fejlett intelligenciájáról

Joshua Klein egy hacker és író. Az utóbbi időben a figyelme a szünantróp állatfajok felé fordult. Azokra az állatokra, amelyek kihalása egyáltalán nincs napirenden, sőt kiválóan alkalmazkodtak az emberi ökológiákhoz, urbanizált környezetünkhöz. (pl. patkányok, csótányok, hollók) Ezúttal a hollók fejlett intelligenciájáról beszél, és bemutat néhány videót is ebben a témában. Ismerteti velünk a hollókkal végzett kísérletét, hogy milyen automatát készített a madarak számára annak érdekében, hogy tanulmányozni tudja viselkedésüket, illetve rávezesse őket a követendő megoldásokra. Véleménye szerint nem a kiirtásukra, ritkításukra kellene törekednünk pusztán azért, mert kárt is okozhatnak a vetéseken, hanem olyan kölcsönös együttműködésre kellene betanítani őket, amelyek mind a madarak, mind az emberek hasznára válhatnak. Példákat is hallhatunk, milyen kooperációra gondolt. A View Subtitles linkre kattintva a megjelenő nyelvek közül keressük meg a Hungariant, és ez után indítsuk el a videó lejátszását. A jobb felső sarokban lévő ikon segítségével egész képernyős nézetben is megjeleníthetjük az ablakot. Visszalépés ebből az Esc gombra kattintva lehetséges.

 

Honlap HONLAPTÉRKÉP MAGAMRÓL WEBAJÁNLÓ VILÁGUNK KALEIDOSZKÓP KLUB TANFOLYAMOK TANÍTVÁNYOK FOTÓI MY TED DIAVETÍTÉSEK VIDEÓK ANIMÁLT GIFEK ÉRDEKES LEVELEK HANGFÁJLOK