KLUB

Az oldal utoljára frissítve: 2018. május 06. vasárnap 21:52

Honlap HONLAPTÉRKÉP MAGAMRÓL WEBAJÁNLÓ VILÁGUNK KALEIDOSZKÓP KLUB TANFOLYAMOK TANÍTVÁNYOK FOTÓI MY TED DIAVETÍTÉSEK VIDEÓK ANIMÁLT GIFEK ÉRDEKES LEVELEK HANGFÁJLOK

 

Az oldal látogatottsága:
 

     Következő klubprogramunkra 2018. május 19-én, szombaton kerül sor a szokásos helyszínen. Részletek a plakáton. Minden klubtagot és érdeklődőt szívesen látunk.

bullet

Bemutatkozik a NetNagyi Klub

bullet

A tagságról

bullet

Tagjaink

bullet

Térkép a helyszínről

bullet

2018. május 19. Plakát

bullet

2018. március 24. Plakát, beszámoló és fotómontázs

bullet

2018. január 20. Plakát, beszámoló és fotómontázs

bullet

2017. november 11. Plakát , cikk,  előadásprezentáció

bullet

2017. szeptember 2. Plakát, képek és beszámoló

bullet

2017. június - Közös kirándulás Budapesten az EzüstNet Egyesülettel

bullet

2017. május 20. Plakát, fotómontázs és beszámoló a programról

bullet

2017. március 18. Klubrendezvény. Plakát, fotómontázs és beszámoló

bullet

2017. január 14. Klubrendezvény. Plakát, fotómontázs, beszámoló  és pár perces videó.

bullet

2016. november 12. Klubrendezvény. Plakát  Beszámoló és fotómontázs

bullet

2016. augusztus 13. Klubrendezvény. Beszámoló és fotómontázs

bullet

 2016. június 20-án Kirándulás az EzüstNet Egyesülettel Tatabányán. Beszámoló és fotómontázs.

bullet

2016. május 21. Klubrendezvény. Fotómontázs. beszámoló az eseményről

bullet

2016. március 19. Klubrendezvény. Fotómontázs. beszámoló az eseményről

bullet

2016. február 20. - Betegség miatt elmaradt.

bullet

bullet

Kapcsolatok testvérszervezeteinkkel - EzüstNet Egyesület, Budapest

bullet

Kapcsolatok testvérszervezeteinkkel - NET-Nagyi Egyesület, Pécs

bullet

Kapcsolatok testvérszervezeteinkkel  - Ajkai csoport

bullet

SeniorNet Clubok határainkon innen és túl

 Hét év képei a jelképben

NetNagyi Klubunk a Tatabányai Városi Könyvtárban indult 2007. augusztusától. A könyvtár 2013. januárjában integrálódott a József Attila Megyei Könyvtárba, azóta annak Népház Úti Fiókkönyvtárában folynak változatlanul a klubtalálkozók.  E forma keretében  lehetőséget biztosítunk rendszeres,  tanfolyam utáni "továbbképzésekre" az előadások, tapasztalatcserék segítségével. Másik fő célunk, hogy alkalmat teremtsünk közös találkozókra  tanfolyami hallgatóinknak a képzések utánra is. Tapasztaltuk, hogy a  tudáshoz vezető út, a közös felfedezések, csetlések-botlások összekovácsolják a csoportokat, ezért szívesen viszontlátnák egymást. Havi programjainkról fotómontázsokat láthat ezen az oldalon, illetve megismerheti a rendezvények tartalmát a plakátok és a beszámolók alapján. Néhány előadás prezentációja is letölthető innen. A témakörök az elmúlt nyolc évben egyre bővültek. Az internet világa mellett  immár az okostelefonok, tabletek, iPad-ek és applikációk világára is figyelemmel vagyunk..  A korábbi évek képei  lekerültek a webhelyről, de rendelkezésre állnak. Akit érdekel múltunk és történetünk, azoknak ajánlom figyelmükbe, hogy 2014-ben összefoglaltam egy tanulmányban tanfolyami oktatásunk és a klub, valamint e webhely születését, eseményeit, eredményeit. Ennek címe: Híd a digitális szakadékon át - Felhasználóképzés egy városi könyvtárban (és azon túl)  
A tatabányai helyi televízió az egyéves megalakulást követően meglátogatott bennünket, és felvételt készített rólunk. A képre vagy a linkre kattintva egy részletet láthatunk a műsorból, amelyen Békefi Györgyné elmondja, miért szánta rá magát a tanulásra 70 éves kora után a számítógépezés, internetezés elsajátítása érdekében.

http://www.netnagyiklub.hu/Videoklippek/TKTV-film_roviditve_0001.wmv  A tablókép Lődi Ferencné Franciska munkája, és 2010-ben készült.

 

Szurcsik Katka munkája, 2010-ben készült

 

 

Feliratkozás rendes tagságra 

 A klubhoz való csatlakozásnak nincsenek feltételei, pl. tagdíjfizetés és egyéb kötelezettség (különösen egy unoka). A rendes tagsággal vállalja, hogy időnként személyesen is részt vesz a rendezvényeken, még ha nem is minden alkalommal. Programokat jelenleg kéthavonta tartunk. Ha nem tudja elküldeni a linkre kattintva a feliratkozó levelet, akkor küldjön egy email-t szándékáról a következő címre: szilandi@mail.netnagyiklub.hu

Feliratkozás virtuális tagságra

Virtuális tagságon azt értjük, amikor egy érdeklődő személyesen nem tud részt venni havonta tartott programjainkon - akár a nagy földrajzi távolság miatt - mégis szívesen csatlakozna klubunkhoz. A honlap rendszeres böngészésével így is értesülhet eseményeinkről, friss híreinkről.
Ha nem tudja elküldeni a linkre kattintva a feliratkozó levelet, akkor küldjön egy email-t szándékáról a következő címre: szilandi@mail.netnagyiklub.hu

 


 A bal felső sarokban található + és - jelekre kattintva nagyítható és kicsinyíthető, a nyilakkal pedig mozgatható a térkép.


Városi Könyvtár központi könyvtára nagyobb térképen való megjelenítése

Tatabányai helyi közlekedéssel legegyszerűbben az 5-ös busszal közelíthető meg.

              

 

 2018. május 19.

 

 

2018. március 24.

Téma:  Dr. Nagy Testvér figyel - Érzékelők és okoskarkötők az idősek védelmében

Cikk az előadásról

 

 2018. január 20

Plakát pdf-ben

Téma: Okosodó háztartások: szenzorok, robotok és speciális üveg kijelzők

Cikk az előadásról

 

  2017. november 11.   

Szöveges beszámoló: SeniorNet klubok a világban és az előadás prezentációja

 

 

  2017. szeptember 2 

Részletes beszámoló az eseményről : 10 éves a NetNagyi klub - lemezbemutató

A plakáton látható téma ellenére ez a program elsősorban megalakulásunk 10. évfordulójának megünnepléséről szólt. Készítettem honlapszerkesztővel erre az alkalomra egy multimédiás DVD-t a 10 év emlékeiből, és bemutattam a megjelenteknek, akik mindannyian kaptak egy lemezt ajándékba. Sok beszélgetés, köszöntések és egy finom torta örökre emlékezetesebbé tette ezt a napot. Az okos városokról szóló előadás elmaradt, viszont ezúttal is megírom mondanivalómat e témáról, amelyet később feltöltünk ide.

 

 

2017. június 9.

Közös kirándulás Budapesten az EzüstNet Egyesülettel

A Budavári Palotában jártunk, ahol megtekintettük a Szépművészeti Múzeum ideiglenesen itt kiállított remekműveit. Jó néhányan felmentünk a kupolába is, hogy élvezhessük a gyönyörű kilátást a fővárosra. Ezt követően sétáltunk egyet, majd Kelenföldre utaztunk a Corner 35 étterembe, ahol megebédeltünk, és kellemesen elbeszélgettünk egymással.

 2017. május 20.

Beszámoló a programról: Okos városok intelligens közösségi szolgáltatásai (pdf)

 2017. március 18.

Kibertámadások és védekezés ellenük. A NetNagyi Klub márciusi programjáról (cikk)

Internet Fiesta - Virtuális barangolás a Föld körül (cikk)

 

2017. január 14.

Cikk az elhangzott előadásról pdf-ben: eBeutalóról, eReceptekről és egészségvédelmi appokról a NetNagyi Klubban


Programunkra ellátogatott az MTV 1 csatorna regionális stábja, és készített egy pár perces videót, melyet a Délután c. műsorban - élőben - leadtak.
 A felvétel megtekinthető ide kattintva.

 

2016. november 12.

Digitális kisokosok készítéséről a NetNagyi Klubban - Beszámoló a programról pdf-ben

 

2016. augusztus 13.

 

Beszámoló a programról (pdf-ben):
 Applikáció-ajánlatok nyárra barkácsoláshoz, kertészkedéshez és filmezéshez

 

2016. június 20.

Kulturális program a budapesti EzüstNet Egyesülettel

Szilassi Andrea

2012. óta minden évben szervezünk egy közös kirándulást, egyben kulturális programot a tatabányai NetNagyi Klub tagjainak és testvérszervezetünknek, a budapesti EzüstNet Egyesületnek. Egyik évben Budapesten, majd a rákövetkező évben Tatán vagy Tatabányán kerül sor az egész napos eseményre. A program összeállításakor természetesen figyelembe vesszük, hogy időskorúak számára nem tanácsos hosszabb gyaloglással, álldogálással járó időtöltést szervezni. A közös program célja, hogy kellemesen eltölthessünk egy napot közösen – kulturális élményeket gyűjtve, megismerve egymás lakóhelyét. A könyvtárban töltött idő az előttünk álló közös projekt egyeztetésével telt kávé, üditő és sütemények fogyasztása mellett. Ezután átsétáltunk a Tatabányai Múzeumba, hogy megtekintsük Eugene Y. C. Zhou, tajvani képzőművész képeit, továbbá a szlovákiai csilyejkárok népművészetét bemutató vándorkiállítást, amely Léváról érkezett. Ezt követően a Turul Café és Étteremben ebédeltünk, majd fagyizással összekötve elsétáltunk a Vértes Centerig. Innen Dottó kisvasúttal utaztunk a Kő-hegyre, a Turul-emlékműhöz. Szerencsére az időjárás éppen megfelelő volt. A Turulnál a csoport egy része helyet foglalt a pihenőparkban, a többiekkel pedig elindultunk felderíteni a Szelim-barlangot. 15 órakor ismét összegyűltünk, majd a kisvasút visszavitt bennünket a vasútállomásig.

Tajvani képek és szlovákiai népművészet a Tatabányai Múzeumban

Fotó: Vágó-Lévai KatalinJúniusban két különleges időszaki kiállítással örvendeztette meg az érdeklődőket a Tatabányai Múzeum. Eugene Y. C Zhou (Chou Yu-Chen)  tajvani kortárs képzőművész kiállítása hazánkban elsőként Tatabányán volt látható, majd július 7-től Budapesten, az Ateliers Pro Arts galériában tekinthető meg 2016. augusztus 28-ig. A 24 éves művész leginkább gipsznyomatokat készít. Művei monoprint technikával készülnek, ezért méretük korlátlan lehet – szemben a hagyományos nyomatokéval. Művészként így lehetősége van arra, hogy képeket, formákat rögzítsen rizspapíron, bármekkora méretekkel is szeretne dolgozni. A tájképfestészet kelet-ázsiai hagyománya folytatójának tekinti önmagát, ugyanakkor esztétikai újításokat is alkalmaz. A finom ecsetvonásokat például tűhegy-karcolta vonalakkal helyettesíti. Ezekkel a vonalakkal hozza létre a kínai tájképfestészet legfontosabb elemét, a „cun”-t. E vonalak összességükben háromdimenziós vizuális hatást keltenek. Alkotásainak több darabja is a Human Forest (Embererdő) címet viseli, amely a kiállítás címét is adta. Ezeken a műveken apró figurák alkotják a kép bizonyos részeit. A képek színvilága harmonikus, a látvány szemet gyönyörködtető. ( Fotó: Vágó-Lévai Katalin)

De hogyan juthatott el Tatabányára a messzi Tajvanról egy ilyen különleges gyűjtemény? A kiállítás kurátora, Tóth Enikő művészettörténész elmondta, hogy ez legfőképpen a tatabányai születésű Lois Viktor szobrászművésznek köszönhető, aki a The Quarry Contemporary Arts International művészeti vezetője.

A kép forrása: www.tbmuzeum.huA szlovákiai csilyejkárokat bemutató gyűjtemény Léváról érkezett, és az ún. Szlovák Kapu kilenc községének népművészetét mutatta be. A lévai Barsi Múzeum (Tekovské múzeum v Leviciach)  több mint 120.000 műtárggyal rendelkezik, melyek természetrajzi, történelmi, régészeti, numizmatikai, művészettörténeti és népművészeti vonatkozásúak. A gyűjtemény 1927-ben jött létre a verebélyi Nécsey József postamester adományának alapjain.

A Csilyejkár mikrorégió Bars legjellegzetesebb részét képezi; nyelvük a délszlovák nyelvjárás része. A kilenc falu a Garam bal partján fekszik. Területén leginkább a szántóföldek dominánsak ma is, az itt élők földműveléssel, szőlőtermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak. Jellegzetes viseletükből és használati tárgyaikból állították össze a kiállítás kollekcióját. A férfiak, hajadonok, menyasszonyok és férjes asszonyok hajviselete jellegzetes és szigorúan szabályozott volt. Még a bajusz formája is elárulta, hogy tehetős, vagy szegényebb ember a gazdája.

 

 

 

 

2016. május 21.

Plakát pdf dokumentumban

 

Ismét a Windows 10-ről a NetNagyi Klubban

 

Amint azt márciusi beszámolómban is előre jeleztem, májusban ismét ezt a témát tűztük napirendre. Mivel a vendégek közül heten nem vettek részt az előző programon, ezért egy vázlatos ismétlésre is sor került néhány téma kiragadásával. E cikkben folytatom a témakör taglalását néhány fontosnak vélt gondolattal.

Tudnunk kell, hogy az ajánlott frissítési lehetőség nem jelenti azt, hogy a Microsoft most már ingyen adná bármelyik operációs rendszerét. Ez az upgrade csak azok számára díjtalan (korlátozott ideig), akik egyszer már fizettek a Microsoft valamely korábbi operációs rendszeréért. Az illegális szoftvert használók számára  nincs frissítési ajánlat. De a jogtiszta szoftvert használók közül is csak a Win.7, 8 és 8.1 rendszerek használói számára kínálták fel a Win.10-et − az XP és a Vista használói kör kimaradt. Nekik viszont volt már upgrade-re módjuk 2014-ben, amikor Win.8-ra válthattak (egy éven át), ha számítógépeik műszaki paraméterei ezt lehetővé tették.[1] Aki minden feltételnek megfelel, annak a gépére is csak akkor települhet le a frissítési segédprogram, ha be van kapcsolva a frissítések automatikus letöltődése. Egyébként egy évig tart az ingyenes akció időszaka, amely rövidesen, 2016. júliusában lezárul. ...  A teljes cikk elolvasható az alábbi pdf dokumentumban.


 

[1]  Részletesen írtam erről: Az XP és az Office 2003 közelgő alkonya, Kemlib 2014. 1. sz. p. 28-30.

 

 

 

 

2016. március 19.

A Windows 10-ről a NetNagyi Klubban

Szilassi Andrea

Ahogy februárban megjelent cikkemben előre jeleztem, márciusi találkozónkra iPhone és iPad applikációk ajánlásával, valamint a Windows 10 bemutatásával készültünk. Sajnos Niczinger Péter lebetegedése miatt az Apple alkalmazások bemutatását el kellett halasztanunk. Így viszont a Windows 10-es operációs rendszer bemutatására még több idő jutott. Az előadás és a feltett kérdések megválaszolása mellett egy rövid teszt kitöltésére is sort kerítettünk az Internet Fiesta alkalmából, hogy vendégeink számot adjanak a számítógépek, mobil eszközök és a digitális világ ismeretéről. Mivel a tudáspróba megoldásában mindenki jól szerepelt, jutalmul mindannyian kaphattak valamilyen ajándékot, amit az Informatikai és Könyvtári Szövetségnek és a Nemzeti Kulturális Alapnak köszönhetünk.

Az idei Fiesta logója és jelmondata

Az előadás a Windows 10 sajátosságainak bemutatására, valamint előnyeinek és hátrányainak ismertetésére épült. Ezúttal is készült egy digitális OneNote notesz, amelyet szokás szerint megosztottam az érdeklődő résztvevőkkel, hiszen a program ideje túlságosan rövid ekkora témakör teljes és alapos áttekintéséhez. Bevezetésként szeretném elmondani, hogy fél év telt el azóta, hogy először frissítettem az operációs rendszert egy gépen a legújabb Windowsra, majd valamivel később két másik számítógépen is megtettem ugyanezt. Ezek a gépek Windows 7 és 8.1-es operációs rendszerűek voltak, és mindhármat használom folyamatosan. Azt gondolom, hogy ennyi idő és tapasztalat kell ahhoz, hogy megalapozott véleményünk lehessen. Fél év elteltével tárgyilagosabbak lehetünk, mivel már nem terelik el figyelmünket az újdonságokkal érkező látványos elemek, ugyanakkor elmúlt azon bosszúságok emléke is, amikor nem sikerült valamit azonnal megtalálni vagy végrehajtani a megszokott módon. Megfigyeltem, mely probléma általános, és melyek azok, amelyek specifikusan csak egy adott gépen jelentkeznek a hardver, a szoftverek és a driverek együttműködése kapcsán.

A Windows 10 üdvözlőképernyője

Általánosan megfigyelhető gondot csupán egyet találtam. Szerencsére ezt kijavította a Microsoft a 2016. februárjában küldött új Windows 10 verziónál. Ez a hiba a rendszerfrissítések letöltései, telepítései során mutatkozott meg. Ennél a verziónál ugyanis (sajnos) a frissítések értesítés nélkül,  kiszámíthatatlanul, automatikusan töltődnek le, nem lehet előrelátni és ütemezni a folyamatot. A probléma pedig úgy jelentkezett, hogy időnként programok leállása, vagy éppen internetkapcsolódási gondok voltak tapasztalhatók. Az újraindítás aztán megmutatta, hogy a frissítések telepítésére várt a rendszer – értesítés nélkül. Tapasztaltam még két hibát a mentésekkel és a Bluetooth (nem) működésével kapcsolatban, de ezek kizárólag egyetlen gépen voltak megfigyelhetők, és ezek megoldására sikerült rájönnöm.

Mindent egybevetve véleményem szerint megéri az upgrade. Gyors működés jellemzi a rendszert, sokféle telepített és letölthető alkalmazást kap a felhasználó, és ezek mind a Microsoft által ellenőrzött, megbízható applikációk. Nem utolsó sorban pedig vegyük figyelembe, hogy  a Windows 7-re 2015. január 13-án már lejárt a teljes körű terméktámogatás, habár egy lényegesen szűkebb körű, ún. kiterjesztett támogatás még érkezik 2020. január 14-ig. A Windows 8 és 8.1-es rendszerek életciklusának pedig 2018. január 9-én lesz vége, itt a kiterjesztett támogatás 2023-ig várható.

A Windows 10 mellett szól például az, hogy nem igényel komolyabb hardvert, mint ami az előző rendszer futtatásához elvárt volt. Például memórából attól függően, hogy 32 vagy 64 bites operációs rendszerről van szó, mindössze 1 ill. 2 GB elegendő egy számítógéphez.

Előny e rendszernél a kompatibilitás számítógép, tablet és okostelefon között – persze csak a Microsoft operációs rendszereit futtató eszközökön. Aki a rendszer sajátosságait az egyik eszközön megismerte, az a többin is könnyedén eligazodik. Sokféle program futhat egyszerre, habár ez nyilván a hardver teljesítményétől is függ.

Videotutoriálok az újdonságok bemutatásáról. https://www.microsoft.com/hu-hu/windows/emulator

A frissítés intelligens módon megtervezett folyamat volt. A frissítési segédprogram minden szoftvert, dokumentumot, beállítást automatikusan mentett, majd visszamásolt a helyére. Semmi sem veszett el, kivéve az a pár szoftver, amelyek nem kompatibilisek az új rendszerrel. Mindazonáltal minden szoftver működik Windows 10-zel, amely Windows 8.1 alatt is használható volt.

Jó tudni azonban, hogy szükséges egy Microsoft fiók a telepítéshez. Ugyanis egy létező email címhez / Microsoft fiókhoz kell kapcsolni operációs rendszerünket és Office szoftverünket. Ez a Microsoft fiók nemcsak Hotmail, Live, Outlook típusú email fiók lehet, hanem akár Gmail vagy Freemail fiókkal is létrehozhatunk egyet a www.live.com honlapon, ha nem szeretnénk újabb email fiókot nyitni.

Általánosságban elmondható, hogy a fejlesztők támaszkodtak a felhasználói visszajelzésekből nyert információkra, és a kedvelt tulajdonságokat (pl. régi típusú Start menü) próbálták ötvözni a korszerű, új elemekkel, funkciókkal.

Az új Start menü három az egyben. Lista, az abc betűi és ikonok alapján is kereshetünk benne.

A rendszer sajátosságainak sokféle szeletére hívtam fel a figyelmet az előadás során, és megnéztünk néhány appot is. Az elhangzott és bemutatott dolgok közül most csupán néhány dologra hívnám fel a figyelmet.

Látható, hogy a Microsoftnál nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra. Ennek több összetevőjét említem most. Egyrészt a felhasználó az (ingyenes) új operációs rendszerrel kap egy Windows Defender nevű alkalmazást is, amely komplex, valós idejű védelmet nyújt a számítógép és tulajdonosa számára. A vírusok, kémprogramok és egyéb kártevők felismerése, eltávolítása mellett hálózatfelügyeleti rendszert is működtet. Tapasztalataim szerint megbízhatóan működik. Persze sokan vannak, akik telepítenek egy másik vírusvédelmet a gépre. Ilyenkor az új vírusirtó kikapcsolja a Defendert.

A biztonság másik vetülete az internetezéshez kapcsolódik. Az új, Edge nevet viselő böngészőbe nem engednek semmilyen bővítményt / plugint integrálni. Bizonyára azért, mert a böngészők lefagyását legtöbbször valamelyik plugin okozza. Másrészt rosszindulatú bővítmények és eszköztárak egyéb kárt is okoznak a felhasználóknak. Az Edge böngésző egyébként kitűnően használható oktatáshoz, demonstráláshoz, mivel egy kattintás után a honlapra írhatunk, rajzolhatunk és színes kiemeléseket végezhetünk a felületen. A magyar nyelvű Edge hátránya ugyankkor, hogy jobb egér kattintás nyomán nem jelenik meg Cortana, a digitális asszisztens szolgáltatása, mivel nyelvünkre egyelőre nincs kifejlesztve. Angol és más világnyelveken Cortana egy adott szóhoz háttéranyagokat kínál, keresést végez, magyarázatot ad, fordítást végez, egyszóval valóban hasznos asszisztens. Ettől függetlenül a böngészőnek létezik több hasznos funkciója, én azonban az Internet Explorer 11-es verzióját preferálom, amely jobb klikkre bővebb menüt kínál. Nem utolsó sorban pedig szintén gyors böngésző, amelyhez ráadásul lehetséges AdBlock+ reklámblokkoló bővítményt telepíteni, amely számomra különösen fontos. Megjegyzem, az Internet Explorer el van rejtve a Windows Kellékek közé, de azért alapból ott van a Start menüben.

Ez itt Cortana jele. Használata nemcsak a fenti példa szerint, az Edge böngészőbe integrálva lehetséges. Cortanával beszélgetni is lehet! Sőt mi több, parancsokat adhatunk számára - tevékenységünk megkönnyítésére. Okostelefonokon - még ha a rendszer magyar nyelvű is - telepíthetjük a beszédfelismerés nyelveként a Cortana által ismert 9 nyelv valamelyikét, majd beállítjuk a beszédfelismerési szolgáltatás engedélyezését, ezután pedig társaloghatunk vele nyelvgyakorlás, játék avagy kísérletezés gyanánt. Cortana tanítható is a felhasználó szokásai, internetes érdeklődése, ismerőseinek nevei alapján, de vannak mondatok, amelyeket alapból ismer.

A biztonság harmadik összetevője a családbiztonság funkció. A többi tartalomszűrő megoldással ellentétben ez nem egyes böngészőkre beállítható megoldást jelent, amely kijátszható egy másik böngésző megnyitásával. Alkalmazásával megadhatunk olyan, gyermekekre és családtagokra vonatkozó biztonsági beállításokat, amelyekkel korlátozhatjuk internethasználatukat, a számítógépes játékot és az online kommunikációt. Blokkolhatunk tiltandó honlapokat, bizonyos levelezési és chat partnereket. Segítségével még azt is megszabhatjuk, hogy a gyermek a nap mely szakában használhassa, illetve mikor ne a számítógépet. Igény esetén tevékenység-jelentésekkel vagy alkalmi betekintéssel nyomon követhetjük gyermekeink online életét. Fontos tudni azonban, hogy ez csak az érintett beleegyezésével történhet meg, egy emailben neki is engedélyeznie kell ezt. Ugyancsak fontos családbiztonsági szolgáltatás, hogy gyermekeink online vásárlását is kontroll alatt tarthatjuk. A Microsoft fiókunkba feltöltött pénzből vásárolhatnak engedélyezett dolgokat anélkül, hogy bankkártyánk adatait megadnánk a gyermeknek. (A kártyabirtokos neve, a kártya száma és az érvényesség lejárata ismeretében ugyanis bárki, bármikor tudna vásárolni az interneten.) Szintén a családbiztonság körébe tartozó, GPS-alapú szolgáltatás, hogy okostelefonon beállítható a családtagok hollétének nyomon követése, jelzések küldése. Ez a szolgáltatás nemcsak gyermekek, hanem idős hozzátartozók esetén is értékes lehet. De az ellopott, elvesztett telefon helyének térképen való megmutatása szintén hasznos szolgáltatás.

 Fontos tudni, hogy a Microsoft Windows 8.1 vagy 10-es rendszerét használók világosan áttekinthetik és módosíthatják utólag is azokat az engedélyeket, amelyeket az egyes applikációk letöltésekor a Microsoftnak és az applikációk fejlesztőinek adtak a használat fejében. Így például megszabhatjuk, hogy kinek adunk engedélyt a kamera, a mikrofon vagy a GPS használatára, illetve mely applikációknak engedünk hozzáférést mappáinkhoz, dokumentumainkhoz.

Végezetül a Kapcsolatok nevet viselő integrált személyes telefonkönyvet szeretném figyelembe ajánlani, mivel fölöttébb előnyös tulajdonságai vannak. Összegyűjti a partnerlistánkra felvett ismerőseinket különféle email címeik, telefonszámaik alapján, engedélyünkkel hozzáadja a Skype, Facebook, WatsUp és egyéb közösségi média partnereinket is. Nyilvánvaló, hogy egy-egy személy több helyütt is előfordul, vagyis sok névjegy tartozik egyetlen személyhez.
(Különösen az email címeknél jellemző a személyenkénti halmozás.)
Ez az alkalmazás megkönnyíti az áttekintést és a döntést, mivel az azonos személyekhez kapcsolódó különféle elérhetőség egyetlen névjegyhez kapcsolható. (Egyik ismerősöm 20 elérhetősége lett egyetlen névjegybe integrálva.) A betűrendes listából előkeresve pedig választhatunk, hogy milyen csatornán kívánunk kapcsolatba lépni az illetővel. További előny, hogy akár Windows 8.1 / 10 rendszerű számítógépen, akár  Windows okostelefonon és tableten frissítjük a Kapcsolatok app tartalmát, a többi eszközünkön is megtaláljuk az új, vagy aktualizált névjegyet.

Több olyan kérdés is felmerült a résztvevőkben, amelyekre idő híján nem tudtam akkor reagálni. Ezért, s a bőséges téma miatt fogalmazódott meg a gondolat, hogy a Windows 10 megismertetése is legyen visszatérő téma a klubrendezvényeken, mint ahogyan az okostelefonok, tabletek használata is volt korábban

 

 

 

 

http://www.ezustnet.hu/

A budapesti netnagyikkal több évre visszanyúló jó kapcsolatunk van. Klubtagjaink részt vesznek egymás előadásaink, néhányan előadóként is hozzájárultak már az IT világ érdekességeinek megosztásához. 2010 óta közös kirándulásokat is szervezünk váltakozó helyszínnel. A tatabányai klub programjai legtöbbször Tatához kapcsolódnak, de 2014 júniusában Tatabányán, a Fő téri könyvtárban is jártunk. A budapesti programok alkalmával meglátogattuk már a Budapesti Művelődési Központot is, ahol az Ezüstnet Egyesület működik, és ellátogattunk a főváros szép helyeire. Ezek a kirándulások több szempontból is jó szolgálatot tettek a két szervezet tagjai számára, és szép emlékeket eredményeztek.

 

2014-ben ünnepelte a pécsi szervezet megalakulásának 10. évfordulóját. Ennek alkalmából rendezett egy nagyszabású szakmai programot, amelyen a tatabányai és a budapesti netnagyik is részt vettek. Dr. Nemes Krisztina elnök felkérésére előadást is tartott a budapesti klub elnöke, Takács Márta, és jómagam a tatabányai klub vezetőjeként. Az eseményről részletesen írtam a Kemlib című online folyóirat 2014. május-júniusi számában itt: http://kemlib.jamk.hu/szam/2014_05/kemlib_2014_05.pdf Kocsis Erzsébet, a klub elnökhelyettese szintén járt Tatabányán egyik programunkon, ahol bemutatta a mi közönségünknek a pécsiek szervezeti életét.  Az egyesület a pécsi VOKE vasutas művelődési ház szervezetén belül működik.

http://www.pvmh.hu/netnagyi2012

 

Sajnos az internetklub szervezetten már nem létezik a régi formájában, de az interneten keresztül tartjuk a kapcsolatot ottani kedves társainkkal: dr. Vasass Veronikával, Aszódi Pállal és Fonyódi Józsefné Évával. Októberi nagyrendezvényeinken általában személyesen is részt szoktak venni .  Volt, amikor előadást is tartott Veronika és Éva. Prezentációikból konvertált videóikkal mindhárman ott vannak a NetNagyi Klub YouTube csatornáján: https://www.youtube.com/user/Szilandi/videos

 

 

 

Gyergyószentmiklós, Románia

Bár Gyergyószentmiklós Románia része, népességét jelentős számban magyar nyelvű közösség alkotja. 2009. szeptember 24-25-én ünnepelte megalakulásának egy éves évfordulóját a Városi Könyvtárban működő NetNagyi Club. Az ünnepi rendezvényen megtekintették a könyvtár felújított részlegeit. Közösen barangoltak az interneten, élménybeszámolókat hallgattak. Ez az ünnepi alkalom nemcsak tapasztalatcserére, újabb ismeretek szerzésére és az ismeretségek elmélyítésére volt kiváló alkalom. A két nap során kirándultak a Gyergyószárhegyre, elsétáltak a Ferences rendi kolostorhoz, . Megtekintették a Lázár-kastélyt és a szoborparkot, a Plébánia templomot. Másnap a Gyilkos tóhoz és a Békás szoroshoz látogattak. Elsétáltak a Szent Kristóf kápolnához is. A két nap során során  kulináris élményekben is részük volt: kürtőskalácsot, jellegzetes erdélyi finomságot ettek, este pedig közösen vacsoráztak előbb a városi Kantin vendéglőben, majd másnap a Gyilkos tó vendéglőben. Kulturális programjaik is voltak. Megtekintették Petrás Mária kerámiaszobrait a Pro Art galériában,  este pedig a Szépanyám fonta, dédanyám szõtte című kiállítást láthatták a Népművészeti Alkotóházban. Ez alkalomból bemutatták számukra  Kisné Portik Irén : Rejtélyes  számok a hiedelemvilágban című kötetét, amelyet minden netnagyi dedikált példányként ajándékba kapott. Rendezvényüket támogatta a Communitas Alapítvány. Kb. fél évvel ezelőtt még volt saját honlapja (blogja) a klubnak, amelyet Bákai Magdolna gondozott. Mára azonban ez megszűnt. Azóta a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár honlapján olvashatunk információkat a klub életéről.

Fukuoka, Japán

A japán fukuokai SeniorNet klub partiján közösen énekelnek, zenélnek, olykor táncolnak a résztvevők, amint azt Papahapon videójáról mi is megtekinthetjük. Látható, hogy a népes társaságba milyen sokféle típusú és életkorú ember tartozik, akiket mégis összeköt a világháló és számítógép használatának fontossága. Mielőtt elindítjuk a videót, állítsuk le az oldal háttérzenéjét. Ugrás a lap aljára

https://www.youtube.com/watch?v=yMsne6TKr2I

 

Egy svéd SeniorNet Club honlapja Södra Skåne-ből

A honlap svéd nyelvű, de a Google eszköztáron megtalálható fordítás gomb segítségével egy automatikus fordítás készíthető a webhely tartalmáról. Természetesen nem olyan színvonalú fordítás, mintha valódi tolmács készítette volna, de azért betekintést enged a svéd netnagyikat foglalkoztató dolgokba.

http://www.seniornet.se/

 

Honlap HONLAPTÉRKÉP MAGAMRÓL WEBAJÁNLÓ VILÁGUNK KALEIDOSZKÓP KLUB TANFOLYAMOK TANÍTVÁNYOK FOTÓI MY TED DIAVETÍTÉSEK VIDEÓK ANIMÁLT GIFEK ÉRDEKES LEVELEK HANGFÁJLOK