KLUB

Az oldal utoljára frissítve: 2017. május 22. hétfő 11:04

Honlap HONLAPTÉRKÉP MAGAMRÓL WEBAJÁNLÓ VILÁGUNK KALEIDOSZKÓP KLUB TANFOLYAMOK TANÍTVÁNYOK FOTÓI MY TED DIAVETÍTÉSEK VIDEÓK ANIMÁLT GIFEK ÉRDEKES LEVELEK HANGFÁJLOK

  Az oldal látogatottsága:
 

  

bullet

Bemutatkozik a NetNagyi Klub

bullet

A tagságról

bullet

Tagjaink

bullet

Térkép a helyszínről

bullet

2017. május 20. Plakát

bullet

2017. március 18. Klubrendezvény. Plakát, fotómontázs és beszámoló

bullet

2017. január 14. Klubrendezvény. Plakát, fotómontázs, beszámoló  és pár perces videó.

bullet

2016. november 12. Klubrendezvény. Plakát  Beszámoló és fotómontázs

bullet

2016. augusztus 13. Klubrendezvény. Beszámoló és fotómontázs

bullet

 2016. június 20-án Kirándulás az EzüstNet Egyesülettel Tatabányán. Beszámoló és fotómontázs.

bullet

2016. május 21. Klubrendezvény. Fotómontázs. beszámoló az eseményről

bullet

2016. március 19. Klubrendezvény. Fotómontázs. beszámoló az eseményről

bullet

2016. február 20. - Betegség miatt elmaradt.

bullet

2015. december 12. - Klubrendezvény. Plakát, fotómontázs,  beszámoló az eseményről

bullet

2015. október 10. - Országos Könyvtári Hét rendezvénye. Részletes program, előadói prezentációk, Fotómontázs beszámoló az eseményről

bullet

2015. augusztus 15. Klubrendezvény. Fotómontázs beszámoló az eseményről

bullet

2015. június 5. - Kirándultunk Óbudán a budapesti Ezüstnet Egyesülettel. Fotómontázs és beszámoló az eseményről

bullet

2015. május 16. Klubrendezvény. Fotómontázs és beszámoló az eseményről

bullet

2015. március 21. Klubrendezvény. Fotómontázs és beszámoló az eseményről

bullet

2015. január 10. Klubrendezvény. Újévköszöntés és szervezeti ügyek megbeszélése

bullet

Kapcsolatok testvérszervezeteinkkel - EzüstNet Egyesület, Budapest

bullet

Kapcsolatok testvérszervezeteinkkel - NET-Nagyi Egyesület, Pécs

bullet

Kapcsolatok testvérszervezeteinkkel  - Ajkai csoport

bullet

SeniorNet Clubok határainkon innen és túlHét év képei a jelképben

NetNagyi Klubunk a Tatabányai Városi Könyvtárban indult 2007. augusztusától. A könyvtár 2013. januárjában integrálódott a József Attila Megyei Könyvtárba, azóta annak Népház Úti Fiókkönyvtárában folynak változatlanul a klubtalálkozók.  E forma keretében  lehetőséget biztosítunk rendszeres,  tanfolyam utáni "továbbképzésekre" az előadások, tapasztalatcserék segítségével. Másik fő célunk, hogy alkalmat teremtsünk közös találkozókra  tanfolyami hallgatóinknak a képzések utánra is. Tapasztaltuk, hogy a  tudáshoz vezető út, a közös felfedezések, csetlések-botlások összekovácsolják a csoportokat, ezért szívesen viszontlátnák egymást. Havi programjainkról fotómontázsokat láthat ezen az oldalon, illetve megismerheti a rendezvények tartalmát a plakátok és a beszámolók alapján. Néhány előadás prezentációja is letölthető innen. A témakörök az elmúlt nyolc évben egyre bővültek. Az internet világa mellett  immár az okostelefonok, tabletek, iPad-ek és applikációk világára is figyelemmel vagyunk..  A korábbi évek képei  lekerültek a webhelyről, de rendelkezésre állnak. Akit érdekel múltunk és történetünk, azoknak ajánlom figyelmükbe, hogy 2014-ben összefoglaltam egy tanulmányban tanfolyami oktatásunk és a klub, valamint e webhely születését, eseményeit, eredményeit. Ennek címe: Híd a digitális szakadékon át - Felhasználóképzés egy városi könyvtárban (és azon túl)  
A tatabányai helyi televízió az egyéves megalakulást követően meglátogatott bennünket, és felvételt készített rólunk. A képre vagy a linkre kattintva egy részletet láthatunk a műsorból, amelyen Békefi Györgyné elmondja, miért szánta rá magát a tanulásra 70 éves kora után a számítógépezés, internetezés elsajátítása érdekében.

http://www.netnagyiklub.hu/Videoklippek/TKTV-film_roviditve_0001.wmv  A tablókép Lődi Ferencné Franciska munkája, és 2010-ben készült.

 

Szurcsik Katka munkája, 2010-ben készült

 

 

Feliratkozás rendes tagságra 

 A klubhoz való csatlakozásnak nincsenek feltételei, pl. tagdíjfizetés és egyéb kötelezettség (különösen egy unoka). A rendes tagsággal vállalja, hogy időnként személyesen is részt vesz a rendezvényeken, még ha nem is minden alkalommal. Programokat jelenleg kéthavonta tartunk. Ha nem tudja elküldeni a linkre kattintva a feliratkozó levelet, akkor küldjön egy email-t szándékáról a következő címre: szilandi@mail.netnagyiklub.hu

Feliratkozás virtuális tagságra

Virtuális tagságon azt értjük, amikor egy érdeklődő személyesen nem tud részt venni havonta tartott programjainkon - akár a nagy földrajzi távolság miatt - mégis szívesen csatlakozna klubunkhoz. A honlap rendszeres böngészésével így is értesülhet eseményeinkről, friss híreinkről.
Ha nem tudja elküldeni a linkre kattintva a feliratkozó levelet, akkor küldjön egy email-t szándékáról a következő címre: szilandi@mail.netnagyiklub.hu

 


 A bal felső sarokban található + és - jelekre kattintva nagyítható és kicsinyíthető, a nyilakkal pedig mozgatható a térkép.


Városi Könyvtár központi könyvtára nagyobb térképen való megjelenítése

Tatabányai helyi közlekedéssel legegyszerűbben az 5-ös busszal közelíthető meg.

              

 

 

 2017. május 20.

 2017. március 18.

Kibertámadások és védekezés ellenük. A NetNagyi Klub márciusi programjáról (cikk)

Internet Fiesta - Virtuális barangolás a Föld körül (cikk)

 

2017. január 14.

Cikk az elhangzott előadásról pdf-ben: eBeutalóról, eReceptekről és egészségvédelmi appokról a NetNagyi Klubban


Programunkra ellátogatott az MTV 1 csatorna regionális stábja, és készített egy pár perces videót, melyet a Délután c. műsorban - élőben - leadtak.
 A felvétel megtekinthető ide kattintva.

 

2016. november 12.

Digitális kisokosok készítéséről a NetNagyi Klubban - Beszámoló a programról pdf-ben

 

2016. augusztus 13.

 

Beszámoló a programról (pdf-ben):
 Applikáció-ajánlatok nyárra barkácsoláshoz, kertészkedéshez és filmezéshez

 

2016. június 20.

Kulturális program a budapesti EzüstNet Egyesülettel

Szilassi Andrea

2012. óta minden évben szervezünk egy közös kirándulást, egyben kulturális programot a tatabányai NetNagyi Klub tagjainak és testvérszervezetünknek, a budapesti EzüstNet Egyesületnek. Egyik évben Budapesten, majd a rákövetkező évben Tatán vagy Tatabányán kerül sor az egész napos eseményre. A program összeállításakor természetesen figyelembe vesszük, hogy időskorúak számára nem tanácsos hosszabb gyaloglással, álldogálással járó időtöltést szervezni. A közös program célja, hogy kellemesen eltölthessünk egy napot közösen – kulturális élményeket gyűjtve, megismerve egymás lakóhelyét. A könyvtárban töltött idő az előttünk álló közös projekt egyeztetésével telt kávé, üditő és sütemények fogyasztása mellett. Ezután átsétáltunk a Tatabányai Múzeumba, hogy megtekintsük Eugene Y. C. Zhou, tajvani képzőművész képeit, továbbá a szlovákiai csilyejkárok népművészetét bemutató vándorkiállítást, amely Léváról érkezett. Ezt követően a Turul Café és Étteremben ebédeltünk, majd fagyizással összekötve elsétáltunk a Vértes Centerig. Innen Dottó kisvasúttal utaztunk a Kő-hegyre, a Turul-emlékműhöz. Szerencsére az időjárás éppen megfelelő volt. A Turulnál a csoport egy része helyet foglalt a pihenőparkban, a többiekkel pedig elindultunk felderíteni a Szelim-barlangot. 15 órakor ismét összegyűltünk, majd a kisvasút visszavitt bennünket a vasútállomásig.

Tajvani képek és szlovákiai népművészet a Tatabányai Múzeumban

Fotó: Vágó-Lévai KatalinJúniusban két különleges időszaki kiállítással örvendeztette meg az érdeklődőket a Tatabányai Múzeum. Eugene Y. C Zhou (Chou Yu-Chen)  tajvani kortárs képzőművész kiállítása hazánkban elsőként Tatabányán volt látható, majd július 7-től Budapesten, az Ateliers Pro Arts galériában tekinthető meg 2016. augusztus 28-ig. A 24 éves művész leginkább gipsznyomatokat készít. Művei monoprint technikával készülnek, ezért méretük korlátlan lehet – szemben a hagyományos nyomatokéval. Művészként így lehetősége van arra, hogy képeket, formákat rögzítsen rizspapíron, bármekkora méretekkel is szeretne dolgozni. A tájképfestészet kelet-ázsiai hagyománya folytatójának tekinti önmagát, ugyanakkor esztétikai újításokat is alkalmaz. A finom ecsetvonásokat például tűhegy-karcolta vonalakkal helyettesíti. Ezekkel a vonalakkal hozza létre a kínai tájképfestészet legfontosabb elemét, a „cun”-t. E vonalak összességükben háromdimenziós vizuális hatást keltenek. Alkotásainak több darabja is a Human Forest (Embererdő) címet viseli, amely a kiállítás címét is adta. Ezeken a műveken apró figurák alkotják a kép bizonyos részeit. A képek színvilága harmonikus, a látvány szemet gyönyörködtető. ( Fotó: Vágó-Lévai Katalin)

De hogyan juthatott el Tatabányára a messzi Tajvanról egy ilyen különleges gyűjtemény? A kiállítás kurátora, Tóth Enikő művészettörténész elmondta, hogy ez legfőképpen a tatabányai születésű Lois Viktor szobrászművésznek köszönhető, aki a The Quarry Contemporary Arts International művészeti vezetője.

A kép forrása: www.tbmuzeum.huA szlovákiai csilyejkárokat bemutató gyűjtemény Léváról érkezett, és az ún. Szlovák Kapu kilenc községének népművészetét mutatta be. A lévai Barsi Múzeum (Tekovské múzeum v Leviciach)  több mint 120.000 műtárggyal rendelkezik, melyek természetrajzi, történelmi, régészeti, numizmatikai, művészettörténeti és népművészeti vonatkozásúak. A gyűjtemény 1927-ben jött létre a verebélyi Nécsey József postamester adományának alapjain.

A Csilyejkár mikrorégió Bars legjellegzetesebb részét képezi; nyelvük a délszlovák nyelvjárás része. A kilenc falu a Garam bal partján fekszik. Területén leginkább a szántóföldek dominánsak ma is, az itt élők földműveléssel, szőlőtermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak. Jellegzetes viseletükből és használati tárgyaikból állították össze a kiállítás kollekcióját. A férfiak, hajadonok, menyasszonyok és férjes asszonyok hajviselete jellegzetes és szigorúan szabályozott volt. Még a bajusz formája is elárulta, hogy tehetős, vagy szegényebb ember a gazdája.

 

 

 

 

2016. május 21.

Plakát pdf dokumentumban

 

Ismét a Windows 10-ről a NetNagyi Klubban

 

Amint azt márciusi beszámolómban is előre jeleztem, májusban ismét ezt a témát tűztük napirendre. Mivel a vendégek közül heten nem vettek részt az előző programon, ezért egy vázlatos ismétlésre is sor került néhány téma kiragadásával. E cikkben folytatom a témakör taglalását néhány fontosnak vélt gondolattal.

Tudnunk kell, hogy az ajánlott frissítési lehetőség nem jelenti azt, hogy a Microsoft most már ingyen adná bármelyik operációs rendszerét. Ez az upgrade csak azok számára díjtalan (korlátozott ideig), akik egyszer már fizettek a Microsoft valamely korábbi operációs rendszeréért. Az illegális szoftvert használók számára  nincs frissítési ajánlat. De a jogtiszta szoftvert használók közül is csak a Win.7, 8 és 8.1 rendszerek használói számára kínálták fel a Win.10-et − az XP és a Vista használói kör kimaradt. Nekik viszont volt már upgrade-re módjuk 2014-ben, amikor Win.8-ra válthattak (egy éven át), ha számítógépeik műszaki paraméterei ezt lehetővé tették.[1] Aki minden feltételnek megfelel, annak a gépére is csak akkor települhet le a frissítési segédprogram, ha be van kapcsolva a frissítések automatikus letöltődése. Egyébként egy évig tart az ingyenes akció időszaka, amely rövidesen, 2016. júliusában lezárul. ...  A teljes cikk elolvasható az alábbi pdf dokumentumban.


 

[1]  Részletesen írtam erről: Az XP és az Office 2003 közelgő alkonya, Kemlib 2014. 1. sz. p. 28-30.

 

 

 

 

2016. március 19.

A Windows 10-ről a NetNagyi Klubban

Szilassi Andrea

Ahogy februárban megjelent cikkemben előre jeleztem, márciusi találkozónkra iPhone és iPad applikációk ajánlásával, valamint a Windows 10 bemutatásával készültünk. Sajnos Niczinger Péter lebetegedése miatt az Apple alkalmazások bemutatását el kellett halasztanunk. Így viszont a Windows 10-es operációs rendszer bemutatására még több idő jutott. Az előadás és a feltett kérdések megválaszolása mellett egy rövid teszt kitöltésére is sort kerítettünk az Internet Fiesta alkalmából, hogy vendégeink számot adjanak a számítógépek, mobil eszközök és a digitális világ ismeretéről. Mivel a tudáspróba megoldásában mindenki jól szerepelt, jutalmul mindannyian kaphattak valamilyen ajándékot, amit az Informatikai és Könyvtári Szövetségnek és a Nemzeti Kulturális Alapnak köszönhetünk.

Az idei Fiesta logója és jelmondata

Az előadás a Windows 10 sajátosságainak bemutatására, valamint előnyeinek és hátrányainak ismertetésére épült. Ezúttal is készült egy digitális OneNote notesz, amelyet szokás szerint megosztottam az érdeklődő résztvevőkkel, hiszen a program ideje túlságosan rövid ekkora témakör teljes és alapos áttekintéséhez. Bevezetésként szeretném elmondani, hogy fél év telt el azóta, hogy először frissítettem az operációs rendszert egy gépen a legújabb Windowsra, majd valamivel később két másik számítógépen is megtettem ugyanezt. Ezek a gépek Windows 7 és 8.1-es operációs rendszerűek voltak, és mindhármat használom folyamatosan. Azt gondolom, hogy ennyi idő és tapasztalat kell ahhoz, hogy megalapozott véleményünk lehessen. Fél év elteltével tárgyilagosabbak lehetünk, mivel már nem terelik el figyelmünket az újdonságokkal érkező látványos elemek, ugyanakkor elmúlt azon bosszúságok emléke is, amikor nem sikerült valamit azonnal megtalálni vagy végrehajtani a megszokott módon. Megfigyeltem, mely probléma általános, és melyek azok, amelyek specifikusan csak egy adott gépen jelentkeznek a hardver, a szoftverek és a driverek együttműködése kapcsán.

A Windows 10 üdvözlőképernyője

Általánosan megfigyelhető gondot csupán egyet találtam. Szerencsére ezt kijavította a Microsoft a 2016. februárjában küldött új Windows 10 verziónál. Ez a hiba a rendszerfrissítések letöltései, telepítései során mutatkozott meg. Ennél a verziónál ugyanis (sajnos) a frissítések értesítés nélkül,  kiszámíthatatlanul, automatikusan töltődnek le, nem lehet előrelátni és ütemezni a folyamatot. A probléma pedig úgy jelentkezett, hogy időnként programok leállása, vagy éppen internetkapcsolódási gondok voltak tapasztalhatók. Az újraindítás aztán megmutatta, hogy a frissítések telepítésére várt a rendszer – értesítés nélkül. Tapasztaltam még két hibát a mentésekkel és a Bluetooth (nem) működésével kapcsolatban, de ezek kizárólag egyetlen gépen voltak megfigyelhetők, és ezek megoldására sikerült rájönnöm.

Mindent egybevetve véleményem szerint megéri az upgrade. Gyors működés jellemzi a rendszert, sokféle telepített és letölthető alkalmazást kap a felhasználó, és ezek mind a Microsoft által ellenőrzött, megbízható applikációk. Nem utolsó sorban pedig vegyük figyelembe, hogy  a Windows 7-re 2015. január 13-án már lejárt a teljes körű terméktámogatás, habár egy lényegesen szűkebb körű, ún. kiterjesztett támogatás még érkezik 2020. január 14-ig. A Windows 8 és 8.1-es rendszerek életciklusának pedig 2018. január 9-én lesz vége, itt a kiterjesztett támogatás 2023-ig várható.

A Windows 10 mellett szól például az, hogy nem igényel komolyabb hardvert, mint ami az előző rendszer futtatásához elvárt volt. Például memórából attól függően, hogy 32 vagy 64 bites operációs rendszerről van szó, mindössze 1 ill. 2 GB elegendő egy számítógéphez.

Előny e rendszernél a kompatibilitás számítógép, tablet és okostelefon között – persze csak a Microsoft operációs rendszereit futtató eszközökön. Aki a rendszer sajátosságait az egyik eszközön megismerte, az a többin is könnyedén eligazodik. Sokféle program futhat egyszerre, habár ez nyilván a hardver teljesítményétől is függ.

Videotutoriálok az újdonságok bemutatásáról. https://www.microsoft.com/hu-hu/windows/emulator

A frissítés intelligens módon megtervezett folyamat volt. A frissítési segédprogram minden szoftvert, dokumentumot, beállítást automatikusan mentett, majd visszamásolt a helyére. Semmi sem veszett el, kivéve az a pár szoftver, amelyek nem kompatibilisek az új rendszerrel. Mindazonáltal minden szoftver működik Windows 10-zel, amely Windows 8.1 alatt is használható volt.

Jó tudni azonban, hogy szükséges egy Microsoft fiók a telepítéshez. Ugyanis egy létező email címhez / Microsoft fiókhoz kell kapcsolni operációs rendszerünket és Office szoftverünket. Ez a Microsoft fiók nemcsak Hotmail, Live, Outlook típusú email fiók lehet, hanem akár Gmail vagy Freemail fiókkal is létrehozhatunk egyet a www.live.com honlapon, ha nem szeretnénk újabb email fiókot nyitni.

Általánosságban elmondható, hogy a fejlesztők támaszkodtak a felhasználói visszajelzésekből nyert információkra, és a kedvelt tulajdonságokat (pl. régi típusú Start menü) próbálták ötvözni a korszerű, új elemekkel, funkciókkal.

Az új Start menü három az egyben. Lista, az abc betűi és ikonok alapján is kereshetünk benne.

A rendszer sajátosságainak sokféle szeletére hívtam fel a figyelmet az előadás során, és megnéztünk néhány appot is. Az elhangzott és bemutatott dolgok közül most csupán néhány dologra hívnám fel a figyelmet.

Látható, hogy a Microsoftnál nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra. Ennek több összetevőjét említem most. Egyrészt a felhasználó az (ingyenes) új operációs rendszerrel kap egy Windows Defender nevű alkalmazást is, amely komplex, valós idejű védelmet nyújt a számítógép és tulajdonosa számára. A vírusok, kémprogramok és egyéb kártevők felismerése, eltávolítása mellett hálózatfelügyeleti rendszert is működtet. Tapasztalataim szerint megbízhatóan működik. Persze sokan vannak, akik telepítenek egy másik vírusvédelmet a gépre. Ilyenkor az új vírusirtó kikapcsolja a Defendert.

A biztonság másik vetülete az internetezéshez kapcsolódik. Az új, Edge nevet viselő böngészőbe nem engednek semmilyen bővítményt / plugint integrálni. Bizonyára azért, mert a böngészők lefagyását legtöbbször valamelyik plugin okozza. Másrészt rosszindulatú bővítmények és eszköztárak egyéb kárt is okoznak a felhasználóknak. Az Edge böngésző egyébként kitűnően használható oktatáshoz, demonstráláshoz, mivel egy kattintás után a honlapra írhatunk, rajzolhatunk és színes kiemeléseket végezhetünk a felületen. A magyar nyelvű Edge hátránya ugyankkor, hogy jobb egér kattintás nyomán nem jelenik meg Cortana, a digitális asszisztens szolgáltatása, mivel nyelvünkre egyelőre nincs kifejlesztve. Angol és más világnyelveken Cortana egy adott szóhoz háttéranyagokat kínál, keresést végez, magyarázatot ad, fordítást végez, egyszóval valóban hasznos asszisztens. Ettől függetlenül a böngészőnek létezik több hasznos funkciója, én azonban az Internet Explorer 11-es verzióját preferálom, amely jobb klikkre bővebb menüt kínál. Nem utolsó sorban pedig szintén gyors böngésző, amelyhez ráadásul lehetséges AdBlock+ reklámblokkoló bővítményt telepíteni, amely számomra különösen fontos. Megjegyzem, az Internet Explorer el van rejtve a Windows Kellékek közé, de azért alapból ott van a Start menüben.

Ez itt Cortana jele. Használata nemcsak a fenti példa szerint, az Edge böngészőbe integrálva lehetséges. Cortanával beszélgetni is lehet! Sőt mi több, parancsokat adhatunk számára - tevékenységünk megkönnyítésére. Okostelefonokon - még ha a rendszer magyar nyelvű is - telepíthetjük a beszédfelismerés nyelveként a Cortana által ismert 9 nyelv valamelyikét, majd beállítjuk a beszédfelismerési szolgáltatás engedélyezését, ezután pedig társaloghatunk vele nyelvgyakorlás, játék avagy kísérletezés gyanánt. Cortana tanítható is a felhasználó szokásai, internetes érdeklődése, ismerőseinek nevei alapján, de vannak mondatok, amelyeket alapból ismer.

A biztonság harmadik összetevője a családbiztonság funkció. A többi tartalomszűrő megoldással ellentétben ez nem egyes böngészőkre beállítható megoldást jelent, amely kijátszható egy másik böngésző megnyitásával. Alkalmazásával megadhatunk olyan, gyermekekre és családtagokra vonatkozó biztonsági beállításokat, amelyekkel korlátozhatjuk internethasználatukat, a számítógépes játékot és az online kommunikációt. Blokkolhatunk tiltandó honlapokat, bizonyos levelezési és chat partnereket. Segítségével még azt is megszabhatjuk, hogy a gyermek a nap mely szakában használhassa, illetve mikor ne a számítógépet. Igény esetén tevékenység-jelentésekkel vagy alkalmi betekintéssel nyomon követhetjük gyermekeink online életét. Fontos tudni azonban, hogy ez csak az érintett beleegyezésével történhet meg, egy emailben neki is engedélyeznie kell ezt. Ugyancsak fontos családbiztonsági szolgáltatás, hogy gyermekeink online vásárlását is kontroll alatt tarthatjuk. A Microsoft fiókunkba feltöltött pénzből vásárolhatnak engedélyezett dolgokat anélkül, hogy bankkártyánk adatait megadnánk a gyermeknek. (A kártyabirtokos neve, a kártya száma és az érvényesség lejárata ismeretében ugyanis bárki, bármikor tudna vásárolni az interneten.) Szintén a családbiztonság körébe tartozó, GPS-alapú szolgáltatás, hogy okostelefonon beállítható a családtagok hollétének nyomon követése, jelzések küldése. Ez a szolgáltatás nemcsak gyermekek, hanem idős hozzátartozók esetén is értékes lehet. De az ellopott, elvesztett telefon helyének térképen való megmutatása szintén hasznos szolgáltatás.

 Fontos tudni, hogy a Microsoft Windows 8.1 vagy 10-es rendszerét használók világosan áttekinthetik és módosíthatják utólag is azokat az engedélyeket, amelyeket az egyes applikációk letöltésekor a Microsoftnak és az applikációk fejlesztőinek adtak a használat fejében. Így például megszabhatjuk, hogy kinek adunk engedélyt a kamera, a mikrofon vagy a GPS használatára, illetve mely applikációknak engedünk hozzáférést mappáinkhoz, dokumentumainkhoz.

Végezetül a Kapcsolatok nevet viselő integrált személyes telefonkönyvet szeretném figyelembe ajánlani, mivel fölöttébb előnyös tulajdonságai vannak. Összegyűjti a partnerlistánkra felvett ismerőseinket különféle email címeik, telefonszámaik alapján, engedélyünkkel hozzáadja a Skype, Facebook, WatsUp és egyéb közösségi média partnereinket is. Nyilvánvaló, hogy egy-egy személy több helyütt is előfordul, vagyis sok névjegy tartozik egyetlen személyhez.
(Különösen az email címeknél jellemző a személyenkénti halmozás.)
Ez az alkalmazás megkönnyíti az áttekintést és a döntést, mivel az azonos személyekhez kapcsolódó különféle elérhetőség egyetlen névjegyhez kapcsolható. (Egyik ismerősöm 20 elérhetősége lett egyetlen névjegybe integrálva.) A betűrendes listából előkeresve pedig választhatunk, hogy milyen csatornán kívánunk kapcsolatba lépni az illetővel. További előny, hogy akár Windows 8.1 / 10 rendszerű számítógépen, akár  Windows okostelefonon és tableten frissítjük a Kapcsolatok app tartalmát, a többi eszközünkön is megtaláljuk az új, vagy aktualizált névjegyet.

Több olyan kérdés is felmerült a résztvevőkben, amelyekre idő híján nem tudtam akkor reagálni. Ezért, s a bőséges téma miatt fogalmazódott meg a gondolat, hogy a Windows 10 megismertetése is legyen visszatérő téma a klubrendezvényeken, mint ahogyan az okostelefonok, tabletek használata is volt korábban

 

 

 

 

 

2016. február 20.

Betegség miatt elmaradt

 

 

 

2015. december 12.

 

Kézműves ötletek és applikáció- ajánlatok a NetNagyi Klubban

 Szilassi Andrea

2015. december közepén újra találkoztak a klub tagjai, kéztörésem miatt azonban nem tudtam előbb beszámolni a programról. Szabó Ferencné Cecília régi kedves ismerősünk a budapesti Ezüstnet Egyesülettől, aki rendszeresen eljár a tatabányai rendezvényekre is. Előadást is tartott már többször nálunk. Mondanivalóját ez alkalommal két téma köré csoportosította. Elsőként a Pinterest webhely tematikus kép-gyűjteményeit mutatta be, azokból is elsősorban a kézimunkás és kézműves gyűjteményeket előtérbe helyezve. Ezeknél a képeknél különösen hasznos, hogy egy-egy szép ruhadarab, táska, vagy bármilyen kreatív alkotás elkészítésének illusztrált leírását is megtaláljuk általában itt. Megtudhattuk előadásából, hogy a webhelynek havi 12 millió látogatója van, elsősorban nők preferálják. Amikor a regisztrált felhasználók nekik tetsző képekre, ötletekre akadnak böngészéseik során − egy kattintással kitűzhetik saját Pinterestes táblájukra. Így gyarapszik a saját és egyben a kollektív gyűjtemény. A felhasználók csoportosítják, címkézik a képeiket, és ennek alapján szolgáltatja a webhely a célzott keresések nyomán. Megtalálhatjuk itt ismerőseinket is, és figyelhetjük akár ők, akár mások tevékenységét.

Szabó Ferencné másik témája egy különleges kézműves technika, a Paverpol bemutatása volt. Ennek lényege: kreativitás és az anyagok újrahasznosítása. A Pinterest és általában a világháló rengeteg ötletet, tanácsot ad elsajátításához. A holland Josefine de Roode fejlesztette ki 1998-ban azt a speciális ragasztót és keményítőt, amelynek hatására formálható és megszilárdul a textil, papír, bőr, gipsz és egyéb anyagok. Akár egy üvegpalack, egy konzervdoboz, alufólia, megunt ruhaneműink, csipkék, szárazvirágok és alufólia segítségével egyedi és tartós műalkotások készíthetők.

Szünetben a szokásos, jó hangulatú beszélgetések mellett Bencze Valériát is köszöntöttük, aki nemrég ünnepelte születésnapját. Ezt követően e sorok írója következett, folytatva az utóbbi időszak tablet- és okostelefon-használatra vonatkozó tudnivalóit.

Az eseményen ajánlott applikációk témakörök szerint csoportosítva

1.      Háziállatok tartása (Pet Doktor, Állatorvosi szótár)

2.      Praktikus appok (elemlámpa, nagyító, szinkrontolmács Skype-hoz)

3.      Hangfelvevő appok. (StoryCorps, Voice Recorder Pro)

4.      Túrázóknak (ajánló a cikkben)

5.      Képtárak, múzeumok, (ajánló a cikkben)

6.      Könyv- és diasorozatok, (Rejtő Jenő, Sherlock Holmes, Karl May, Mesék diafilmeken)

7.      Zenei alkalmazások (Shazam, Müpa Rádió, Spotify),

8.      Nőknek ajánlva (Pinterest, Nők Lapja Advent)

Mint korábbi beszámolóimban, ezúttal is kiválasztottam néhány alkalmazást bemutatásra, ajánlva ezzel a lap olvasói számára.

Túrám − 200 túraajánlatot kínál igazi természetjáróknak ez az Androidra kifejlesztett, ingyen letölthető, magyar alkalmazás. Mobil idegenvezetőnk lehet, amely segít az előzetes felkészülésben, és a helyszínen is hasznos tippeket ad, de akár rögzíthetjük is vele bejárt túraútvonalainkat. Ez az alkalmazás GPS alapú és anélküli navigációra egyaránt használható. Így működik az app: https://www.youtube.com/watch?v=vPio3v1CUvY

Túrapp − Maradva a természetjárásnál, nézzünk egy Windows telefonokra kifejlesztett túratervező alkalmazást! Szintén ingyenes. Használatához aktív internetkapcsolatra és bekapcsolt GPS-re van szükség. Az adatbázis több mint 10000 úticélt tartalmaz, amely a www.turistautak.hu  forrása alapján készült. A leggyakoribb célpontok mellett még strandok, állatkertek, vidámparkok, romok, érdekes helyszínek is találhatók benne. Térkép és navigáció minden helyszínhez van, ismertető és fotó csak az ismertebb látnivalókhoz.

Museums − Ez a világ múzeumaiból válogató alkalmazás Windows PC-n és telefonon egyaránt futtatható. Angol nyelvű, de sok magyar múzeumról, képtárról szolgáltat információt. A legfrissebb adatokat találjuk az időszaki kiállításokra, nyitvatartásra, árakra vonatkozóan. Megjelölhetjük kedvenc helyeinket, értékeléseket is írhatunk róluk! A Social mezőben a múzeumok adnak magukról híreket, a hazaiak magyarul. Akár egy új festmény vásárlása, netán eladása külföldre hír lehet. A Nearby gombra kattintva listázza a közelünkben található magyar múzeumokat.

City Art Search − Még mindig a világ múzeumait járjuk, de már egy másik alkalmazással. Több, mint 4100 híres műalkotás található benne a világ különböző  pontjairól gyönyörű, nagy felbontású képeken! Megnézhetjük, mely galériák és múzeumok szerepelnek az adatbázisban, de kereshetünk képzőművészekre is. Böngészhetünk a térkép alapján is. Megtervezhetünk segítségével egy kulturális látogatást a kiválasztott helyekre. Az app Windows 8.1, 10 operációs rendszereken működik, vagyis PC-re, és tabletre, telefonra egyaránt letölthető.

A képtárak, múzeumok témakörében láthattuk az Androidra kifejlesztett Ermitázs és a budapesti Szépművészeti Múzeum appját is. Az Ermitázst tableten tudtam csak kipróbálni, így viszont kevesebb funkció érhető el, mint telefonnal. Tapasztaltam ugyanakkor, hogy az ingyenes letöltést követően igen gyorsan vásárlási korlátokba ütköztem. Számítógépen keresztül nézve azonban minden műtárgy, épület korlátozás nélkül látható a múzeum honlapján. A Szépművészeti Múzeum okostelefonos alkalmazásának hátránya, hogy angol nyelvű, kevésbé látványosak a műtárgyak, és visszatérő hibákat tapasztaltam az eszköz forgatásakor – mindig ellenkező irányba fordult, mint kellett volna.

Márciusban folytatódnak az applikáció-ajánlatok Niczinger Péter válogatásában, de akkor az iPhone és iPad tulajdonosokra gondolva. Lesz még egy előadás Szilassi Andreától a Windows 10 sajátosságairól, előnyeiről és hátrányairól.

 

 

2015. október 10.

XLIV. Komárom-Esztergom Megyei Könyvtári Hét

Fókuszban az ismeretszerzés és a tanulás lehetőségei számítógép és mobil eszközök bevonásával

 


Részletes progam, képek, előadói prezentációk, beszámoló
:

 

11.15-11.25:   Megnyitó – Szilassi Andrea

 11.30-12.00:   Digitális társadalom – társadalmi felelősségvállalás.
Az eMagyarország Centrum online ismeretterjesztő tevékenysége

Vári Barbara projektasszisztens
KIFÜ – eMagyarország Centrum, Budapest
www.netnagyiklub.hu/2015.10.10/digitalis-felelossegvallalas.pdf

 12.05-12.35:   Idegennyelv-tanulás hatékonyan és könnyedén technikai támogatással
Vitéz Veronika informatikus könyvtáros, JAMK, Tatabánya
https://prezi.com/nrfaduo_ihkf/vitez-veronika/

12.35-12.55:   S z ü n e t

 12.55-13.25:   Harvard? Berkeley? - Nem elérhetetlen!  Online szabadegyetemek ingyenes kurzusai és a TED ismeretterjesztő előadásai
Szilassi Andrea informatikus könyvtáros, JAMK, Tatabánya
www.netnagyiklub.hu/2015.10.10/Harvard-Berkeley.pdf

13.30-14.00:   A foltvarrástól az indián fonatig. Kézimunka, kreatív ötletek megvalósítása online források felhasználásával
Czeczon Lászlóné nyugdíjas pedagógus, Budapest
www.netnagyiklub.hu/2015.10.10/foltvarrastol.pdf

14.00-14.20:   S z ü n e t

14.20-14.50:   Erőszakos reklámok, trójai programok, böngésző-módosító és adatlopó kártevők
Boldog Ferenc rendszerinformatikus, pedagógus, Fellner Jakab Szakközépiskola, Tatabánya
www.netnagyiklub.hu/2015.10.10/eroszakos_kiegeszitok.pdf

14.55-15.25:   Egy rendszergazda tanácsai a biztonságos internetezés érdekében
Török Csaba rendszerinformatikus, JAMK, Tatabánya
www.netnagyiklub.hu/2015.10.10/Biztonsagban-az-interneten.pdf

15.25-16.00:   Kérdések és válaszok, kötetlen beszélgetés

Fókuszban az ismeretszerzés és a tanulás lehetőségei számítógép és mobil eszközök bevonásával

 Szilassi Andrea

 

2015. október 10-én hatodszor került sor a JAMK Népház Úti Fiókkönyvtárában informatikai előadássorozatunkra az Országos Könyvtári Napok keretében, reményeink szerint vonzó lehetőségek és tartalmak felmutatásával. Az élethosszig tartó tanulás életkortól függetlenül olyan fontos tevékenység lehetne minden állampolgár számára, amelyből egyén és társadalom egyaránt profitálna. Hagyományainkhoz híven idén is gondoltunk az internetes biztonsággal kapcsolatos aktuális tudnivalók megosztására, amelyre mindig nagy az érdeklődés. Az előadások egységesen 30 percesek voltak. Óránként szünetet tartottunk, melynek során vendégül láttuk a program résztvevőit. Az előzetesen regisztráltak közül 29 fő jött el, és a hat előadáson összesen 154 fő vett részt. Korosztályi szempontból idén kevésbé volt heterogén a vendégek összetétele a korábbi évekhez képest. Kevés kivétellel az 50 feletti korosztály képviseltette magát. Korábbi tapasztalatainknak megfelelően ezúttal is érkeztek vendégek városunk határain kívülről Tata, Tardos, Szomód, Szárliget, Komárom, Budapest és Kiskunmajsa településekről.

Vári Barbara előadó Digitális társadalom – társadalmi felelősségvállalás: Az eMagyarország Centrum ismeretterjesztő tevékenysége címmel tartott előadást. Bevezetőjében utalt az eMagyarország program létrejöttének előzményeire, az Európai Unió eEurope elnevezésű projektjére, amelybe hazánk 2003-ban kapcsolódott be. Röviden bemutatta az eMagyarország Centrum társadalmi felelősségvállalásának színtereit: a honlapot, a hírlevelet és az eMagyarország pontok hálózatát, amelyben összefogják az e-tanácsadók szakmai tevékenységét. Kiemelte legfontosabb missziójukat, a digitális írástudás terjesztését. Ma még közel 3,5 millió állampolgár, a felnőtt lakosság több mint 40 %-a a digitális szakadékon innen található. Ezek az emberek számos lehetőségtől, esélytől zárják el magukat.

Elmondta, hogy pályázatok útján is segítik a kiemelt célok megvalósulását. Ilyen projekt volt legutóbb a 2014-ben véget ért „Tudásod a jövőd” TÁMOP 2.1.2 jelű pályázat, és közeleg egy GINOP jelű pályázat a digitális kompetenciák fejlesztése érdekében. Az eMagyarország Centrum honlapját 2014-ben két tartalomszolgáltatásért járó díjjal is elismerték.  E webhelyen és a Facebookon keresztül nap, mint nap megjelentetnek olyan friss híreket, amelyek fontos, hasznos vagy érdekes információforrást jelentenek kezdő internezőknek és netpolgároknak egyaránt. Vári Barbara válogatja és szerkeszti ezeket a híreket. A cikkek rovatonként csoportosítva megtalálhatók a honlapon. Ajánljuk mindenkinek böngészésre! Prezentációja: http://www.jamk.hu/sites/default/files/digitalis-feladatvallalas.pdf

Vitéz Veronika Idegennyelv-tanulás hatékonyan és könnyedén technikai támogatással című előadásával következett. Meglepő bevezetésében Coco Chanel tanácsai szellemében fogalmazta meg azt, milyen javaslatai vannak a nyelvtanulást komolyan vevő emberek számára. Néhány ezek közül: az idegen nyelvet tanulni vágyó szelektáljon bátran a tekintetben, hogy milyen témával foglalkozzon. Csak azt tanulja, ami érdekli, minden egyéb témát ugorjon át nyugodtan! Beszélt arról is, hogy nincs mindenki számára optimális tanulási módszer, hiszen mi emberek is különbözőek vagyunk. Mindannyiunknak ki kell tapasztalnia, melyik módszer a működőképes számunkra.

Vitéz Veronika azokra is gondolt tanácsaival, akik már évek óta nem tudják letenni a hőn áhított nyelvvizsgát. Sikertelenség esetén gyökeresen változtatni kell a tanulási módszereken! Előadása során bejátszotta dr. Bagdy Emőke gondolatait videofelvételről, amelyben a pszichológia professzor a hatékony nyelvtanulás titkairól beszél. Az online nyelvtanuló webhelyek közül előadónk bemutatta és ajánlotta a DuoLingo, a 50Languages, az 5percangol és a demo.tanulokartyak oldalakat. Kiemelte, hogy sok mobiltelefonra és tabletre letölthető, nyelvtanulást segítő alkalmazás van. Előadásának prezentációja megtekinthető itt: https://prezi.com/nrfaduo_ihkf/vitez-veronika/

Szünet után e sorok írója következett a Harvard? Berkeley? - Nem elérhetetlen!  Online szabadegyetemek ingyenes kurzusai és a TED ismeretterjesztő előadásai című előadással. Célom volt, hogy tekintsük át együtt, milyen alternatív megoldások léteznek alacsony költséggel és rugalmas időbeosztással végezhető tanulásra. Szándékom volt még megmutatni olyan webhelyeket, applikációkat, tanulási formákat, amelyek számítógépen, tableten, okostelefonon keresztül is működnek, és akár még eredményesebbek is lehetnek. Mivel a felnőttkori, iskolarendszeren kívüli tanulás igénye sajnos nem jellemző a hazai társadalomra, ezért bevezetésként több motiváló érv is elhangzott. Ezután a TED webhelyének és applikációjának népszerűsítése következett. E szervezet küldetése a terjesztésre méltó ötletek szétsugárzása széles e világban, 100 nyelven keresztül. Van iskolai oktatást szolgáló oldala is, ahol animációs filmeket készítenek önkéntes tanárok bizonyos tudnivalók könnyebb megértetése érdekében. 1984-től mostanáig több mint 2000 előadás vált elérhetővé és letölthetővé videók formájában, számtalan témakörben. Az angol nyelvű előadások jelentős részét magyar szinkronfelirattal kiegészítve is megnézhetjük, vagy akár szöveges átiratban is elolvashatjuk anyanyelvünkön, esetleg egyéb nyelveken, nyelvtanulás gyanánt. Az előadás a nyílt, online szabadegyetemek bemutatásával folytatódott. Nagyszerű dolog, hogy felvételi nélkül, földrajzi távolságtól és anyagi körülményektől függetlenül tanulhatunk a világ neves egyetemein ingyen, válogatva több száz kurzus kínálatából. Elhangzott az is, mitől más egy MOOCs típusú képzés, szemben a hazai gyakorlattal. Úgy gondolom, sikerült újabb rajongókat szerezni a TED-nek ezen a napon. Az online szabadegyetemek követőinek gyarapítása már nehezebb dió az adott közönségből. De sikert jelenthet az is, ha a hallottakat a vendégek továbbadják ismeretségi köreikben. Ha később akadnak majd olyanok közöttük, akik ilyen tanulmányokkal képesek lesznek jövőjüknek új irányt szabni. Prezentáció

http://www.jamk.hu/sites/default/files/Harvard-Berkeley2015.10.10.pdf

Czeczon Lászlóné egészen más jellegű témával érkezett. A foltvarrástól az indián fonatig - Kézimunka, kreatív ötletek megvalósítása online források felhasználásával címen tartott előadást. Bevezetőjében utalt arra, hogy az önmegvalósítás igénye ősidők óta jellemző az emberiségre. A különböző korokban eltérő módon és formában, változó anyagokat felhasználva készültek a szebbnél szebb, eredeti kézműves alkotások. Beszélt a kreativitás jelentőségéről is. Mint tudjuk, ötlet ötletet szül. Az internet nyilvánossága ezért számtalan tippet adhat a kézimunka-kedvelő embereknek is.  Közismert és hasznos webhely a Pinterest, amelyből okostelefonra, tabletre is készült letölthető alkalmazás.  Czeczon Lászlóné előadásában kiemelt és ismertetett néhány kézműves technikát. A 30 perc korlátait figyelembe véve megismerkedhettünk valamelyest a patchwork, a scrapbook, az indián csomózás és az üvegfestés technikájával, továbbá három képszerkesztő programot is ajánlott a figyelmünkbe. A Photoscape és a Photo Filtre már valamelyest ismert volt a résztvevők előtt, hiszen ezek közkedvelt szoftverek a számítógépezők körében. A Cewe fotókönyv-szerkesztő program használata szintén ingyenes, bár a nyomtatás költségét állnia kell annak, aki egy remek, személyre szabott ajándékot szeretne készíteni szeretteinek e szoftver segítségével. Czeczon Lászlóné prezentációja:

http://www.jamk.hu/sites/default/files/Czeczon-Kati.pdf

Utolsó két előadásunk az internetezés veszélyei és célzott biztonsága jegyében telt. Boldog Ferenc a Fókuszban …sorozat mindegyikén részt vett 2009 óta. Gondolatait, tanácsait mindig nagy érdeklődéssel hallgatta a közönség.  Kérésünkre ezúttal az Erőszakos reklámok, trójai programok, böngészőmódosító és adatlopó kártevők című témakörből készült. A téma fontosságát az adja, hogy már jó ideje nem elegendő a tűzfal – vírus- és kémprogramok elleni védelem számítógépeinken. Ugyanis egyre körmönfontabb módon csalják lépre a gyanútlan felhasználókat internetezés közben, gyakran a letöltések során. Az internetes pluginok egy része ártalmatlan, de nem mind az!  A böngészőbe beépülő bővítmények, eszköztárak és keresőmotorok információt gyűjtenek a felhasználó szokásairól, érdeklődéséről. Ennek eredményeképp számtalan reklámmal, lassuló letöltési idővel és egyéb kellemetlenségekkel, furcsaságokkal találkozhat az óvatlan felhasználó. Ezek a félrevezető, letöltésre buzdító hivatkozások az online filmek és játékok portáljain, a közösségi oldalakon, linkfarmokon és jó néhány olyan webhelyen megtalálhatók, ahol tömeges a látogatottság. Beleütközhetünk olyan hamis felhívásokba is, amelyekben számos kártevő jelenlétét jelzik számunkra számítógépeinken, mobil eszközeinken (vizsgálat nélkül!), majd felajánlják ezek eltávolítását. Aki hitelt ad e kijelentésnek, és elindítja a szkennelést, maga ad felhatalmazást az ártalmas szoftver letelepülésére. A megtévesztő alkalmazások közé tartoznak még a sebesség- és letöltés-gyorsítást hirdető programok jelentős része, a magukat PC-karbantartónak álcázó alkalmazások, valamint sokféle videó- és zenelejátszó program. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy az okostelefonok sincsenek biztonságban a rosszindulatú törekvésektől, adatlopásoktól, ezért mindenkinek tanácsos a folyamatos informálódás és az óvatosság. Boldog Ferenc prezentációja: http://www.jamk.hu/sites/default/files/eroszakos_kiegeszitok.pdf

Végezetül Török Csaba következett Egy rendszergazda tanácsai a biztonságos internetezés érdekében című előadásával. 46 oldalas prezentációjából csak néhány gondolatot tudunk felvillantani. Török Csaba összefoglalta, hogy milyen típusú veszélyforrások leselkednek a számítógépezőkre és a különféle mobil eszközöket intenzíven használókra. Ebben az egészségügyi kockázatokról is szó esett. Foglalkozott az életmódot átformáló viselkedési problémákkal, amelyek az emberi kapcsolatokat is veszélyeztetik. A túlzott eszközhasználat sokaknál függőséghez vezet, és ez még elvonási tüneteket is okozhat, ha az érintett nélkülözni kénytelen kedvenc foglalatosságát. Szűkebb szakterületére rátérve hallottunk a szükséges teendőkről, hogy gépeink hogyan ne fertőződjenek meg vírusokkal és egyéb kártevőkkel. Felhívta a figyelmet az elektronikus levelezés során kapott sokféle küldeményre. Javasolta, hogy csak a megbízható feladótól érkezett email mellékleteket nyissuk meg, és csak az ettől a körtől érkező linkeket nyissuk meg. Beszélt az adatbiztonságról, és ezzel összefüggésben a vezeték nélküli és a rádióhullámon történő fájlátvitel kockázatairól. Részletes tanácsokat adott a jelenlévőknek a legáltalánosabb helyzetekre vonatkozóan. Török Csaba prezentációja:  

http://www.jamk.hu/sites/default/files/Biztonsagban-az-interneten.pdf
 

 

 

2015. augusztus 15.

 

 

8 éves lett a tatabányai NetNagyi Klub

Szilassi Andrea

2015. augusztus 15-én, ezen az augusztusi kánikulai napon folytatódott az okostelefon- és tabletsuli a megjelent klubtagoknak és vendégeknek, akik közül négyen Budapestről érkeztek.

Előtte azonban megünnepeltük 8. születésnapunkat, és jólesően vettük tudomásul, hogy a legelső klubfoglalkozás résztvevői közül többen ezúttal is jelen voltak. Mivel minden alkalommal készítettünk fotókat, a képeket pedig egy felhő alapú tárhelyen rendszerezve közreadtuk, ezért kellemes időtöltést jelent mindannyiunk számára ezeket időnként átböngészni. Azon túl, hogy a képek megmutatják, milyenek voltunk fiatalabb kiadásban, ugyanakkor felidézik 8 év 63 klubrendezvényének emlékét, amelyen 1.569 vendég vett részt összesen. Az eltelt idő alatt mind az előadások témaköre, mind az eszközök köre egyre bővült. 8 év alatt a következő főbb témák kerültek napirendre:

bullet

A Windows XP, 7 és 8.1-es, valamint az iOS operációs rendszerek sajátosságai

bullet

Honlapajánlatok

bullet

Virtuális utazások a világ szép helyei

bullet

Családfakutatás, családfakészítő szoftverek és online alkalmazások

bullet

Ügyintézési lehetőségek a világhálón

bullet

Néhány nagy Google projekt bemutatatása: pl. az emberi testet három dimenzióban láttató Zygote Body, és az Amazonas esőerdőiről készült projekt, a transzszibériai vasút útvonaláról készített videók, térképek, hangfelvételek, továbbá a Google Art művészeti projektje, stb.

bullet

Filmek, zenék, e-könyvek, könyvtárak és archívumok a világhálón.

bullet

Különféle digitális képszerkesztő programok alkalmazása, képtömörítő és egyéb szoftverek ajánlása, bemutatása. Digitális képek készítése régi negatívokról és pozitívokról speciális filmszkennerrel

bullet

Különféle digitális képszerkesztő programok alkalmazása, képtömörítő és egyéb szoftverek ajánlása, bemutatása. Digitális képek készítése régi negatívokról és pozitívokról speciális filmszkennerrel

bullet

Scrapbook, fotókönyv, többrétegű képek és fotómontázsok készítése

bullet

Videó-, film- és prezentáció-készítés

bullet

Zene- és hangszerkesztő programok, karaoké énekléshez alkalmazható szoftver és kellékek

bullet

Bakelit lemezek és magnókazetták hanganyagainak digitalizálása

bullet

Geoládázás

bullet

Facebook, Google +, IWIW és egyéb közösségi portálok hasznos tudnivalói

bullet

Digitális lábnyomaink és ismeretlen követőink. Adataink védelme. Tanácsok az internetezés veszélyeivel kapcsolatban

bullet

A Gmail és a Hotmail. A Google Drive és a SkyDrive bemutatása, felhőalapú szolgáltatások.

bullet

Számítógépes problémák és kezelésük.

bullet

Dokumentumaink rendszerezése, archiválása. Öletek a gyors visszakereshetőségre. Mappaszínező alkalmazása a megkülönböztetés érdekében.

bullet

iPad, okostelefon és mesterséges intelligencia. Okostelefon applikációk.

A foglalkozás a májusi órák rövid átismétlésével folytatódott, mivel voltak olyanok is, akik az első programon nem vettek részt. (A klub előző előadásainak tartalmáról a Kemlib 2015. május-júniusi számában már beszámoltam.) Ezt követően egy olyan összefoglaló következett, amit egy tájékozott okostelefon- és tablethasználónak tudni érdemes. A legtöbb mobil eszköz tulajdonosa ugyanis általában csak a saját eszközét ismeri valamennyire, de nem tudja igazán összevetni más gyártók darabjaival. Beszéltünk a mobileszközök néhány nagy gyártójáról, illetve a legáltalánosabban elterjedt operációs rendszerekről: az Apple iOS rendszeréről, a Google Androidjáról és a Microsoft Lumia Denimjéről.

A kép forrása:  http://go.rokmobile.com/hs-fs/hub/402293/file-2644734152.jpg/Tech_Blogs/phablets.jpg?t=1444161776552 

Szó esett okostelefon és tablet vonatkozásában a használat hasonlóságairól és különbségeiről. Megnéztük e három nagy óriáscég webáruházát is. Mindeközben felhívtam a figyelmet arra, milyen fontos tájékozódni a letöltések előtt, milyen engedélyeket kérnek a használatért cserébe a fejlesztők. Megnéztük, hogy a Google Play webáruházából letölthető alkalmazások fejlesztői milyen dolgokhoz férhetnek hozzá, illetve milyen felhatalmazást adunk számukra az alkalmazás használatával. A Microsoft operációs rendszerein egyébként utólag is beállítható, mely applikáció fejlesztőjének tiltjuk le vagy kívánjuk jóváhagyni például a bármikori mikrofon-, webkamera és GPS-használatot.

Ennek kapcsán elhangzott az is, hogy nem minden letölthető alkalmazás ingyenes. Sőt, különböző árak tapasztalhatóak a webáruházaknál, ha különböző gépekről, eszközökről tekintjük meg ugyanazt az applikáció-kínálatot.  Ennek okaiba ezúttal nem merülnék bele, mivel hosszabb magyarázatot igényel. Beszéltünk arról is, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha akár újságot, akár díjfizetéses applikációt szeretnénk rendelni. A DiMagnál történő újságelőfizetés széleskörű lehetőségeiről és rugalmas, gyors megoldásairól már a május-júniusi számban is írtam, ezért ezzel most szintén nem foglalkozom. Egy másik, elterjedt megoldással viszont igen, amikor saját PayPal fiókunkon keresztül történik az előfizetési díj átutalása. Ez a megoldás azonban angol nyelvtudást igényel, mivel nincs már magyar nyelvű felület. A PayPal fiók regisztrálása azonban nem jelent fenntartási költséget, és minden hónapban elegendő nagyjából annyi pénzt átutalni a számlánkra, amennyit fizetni szeretnénk egy szolgáltatónak. Feltéve, ha felhatalmazást adunk arra, hogy minden hónapban leemeljen egy konkrét összeget erről a virtuális számlánkról. A PayPal a forintban küldött pénzünket olyan valutára váltja át, amilyenre a szolgáltató igényt tart. Ezért a konverzióért valamennyi, de nem jelentős költséget felszámítanak, illetve az aktuális valutaárfolyam is befolyásolhatja, mennyi költségünkbe kerül egy adott tranzakció. Ilyen módon nem férhetnek hozzá idegenek a bankszámlánkhoz, és mindenkor mi irányítjuk a pénzmozgásokat.

Befejezésként az otthoni wifi hálózat létrehozásainak előnyeivel, a fájlok átadásának különféle módjaival, valamint a rádióhullámon keresztül történő fájlcserével (bluetooth) foglalkoztunk, amelyet gyakorlatban is kipróbáltunk. Ezúttal sem értünk a téma végére, ezért a témakör ezután is folytatódni fog.

Vezeték nélküli hálózat hasznosítása. A kép forrása:
http://www.tech210.com/dev/index.php/home-personal/internet-and-wifi-setup

 

 

 

2015. június 5.

 

Kirándultunk Óbudán a budapesti EzüstNet Egyesülettel

Szilassi Andrea írása

 Június 5-én a tatabányai NetNagyi Klub a budapesti Ezüstnet Egyesület invitálására Óbudán tett egy szép kirándulást. 2012 óta ez volt az ötödik közös program a két szervezet életében. Idei első utunk a Krúdy-negyedbe, a Korona utcába vezetett. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vendéglátóipari részét tekintettük meg dr. Saly Noémi, a múzeum munkatársa idegenvezetésével. Saly Noémi irodalomtörténész, helytörténész, író és műfordító, aki az ún. hosszúlépés sétákat is szervezi és (másokkal együtt) vezeti Budapesten. Széleskörű tudása kitűnő előadókészséggel párosul, ezért feledhetetlen élményt adott 40 fős csapatunknak.

Krúdy Gyula felújított házában talált otthonra a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A közgyűjtemény 1966-ban jött létre - akkor még a budai várnegyedben, az egykori Fortuna fogadó épületében. 2005 után több költözés és épület-átalakítás kényszerű nehézségei következtek az intézmény életében. 2011 őszén költöztek jelenlegi helyükre, Krúdy Gyula egykori otthonába, amelyet két szomszédos lakóházzal összeépítettek. 2014 decemberében fejeződött be a teljes átalakítás, melynek során a múzeum nagy része skanzen jellegű lett, rekonstruálva a korabeli otthonokat és vendéglátóipari egységeket. Már a folyosón ránk köszöntött a nosztalgia, amikor zománcozott táblákon korabeli reklámokat láthattunk letűnt korok áruit hirdetve. Felidézve, hogy valaha feketekávé helyett kávépótlót használtak. És milyen választék volt belőlük! A múzeumban találhatók hagyományos tárlók is, összegyűjtve és rendszerezve különféle használati tárgyakat, ruhadarabokat, tároló edényeket és eszközöket. A vásárok, a kis- és nagykereskedelem emlékei mellett gyűjtik a vendéglátóipar és a turizmus, az idegenforgalom és a szerencsejátékok relikviáit is. Láthattuk azt is, milyen felszerelést használtak munkájuk során a szakácsok, cukrászok, inasok, háziasszonyok, cselédek.Egy polgári otthon konyhája, hatalmas és többfunkciós tűzhellyel.Míves kidolgozású pénztárgép a pengős korszakból

A látogató betekintést kaphat a 19. század első harmadától kialakuló éjszakai élet, és a szolidabb szórakozást, kikapcsolódást szolgáló helyek világába is.  (Ezt megelőzően nem létezett éjszakai közvilágítás, ezért nem voltak éjjeli szórakozóhelyek sem.) Megtudhattuk, hogy az első millennium idején épült városligeti mulatónegyed párizsi és bécsi minták alapján épült. Letűnt idők elfeledett szavait olvashattuk egy plakáton,  –  szála, zengeráj, sántán és a dalcsarnok – melyek valaha a szórakoztatóipar különféle helyszíneit jelentették. A kulturális program után kulináris élvezetek következtek: ebédeltünk a Csalánosi Csárdában. Mindannyiunk étele ízletes és hatalmas adag volt. Utána egy rövid sétát tettünk a környéken, majd felkerestük a Varga Imre Múzeumot. Kevésbé köztudott, hogy a Kossuth-díjas Varga Imre nemcsak szobrokat alkotott, hanem fest is – mind a mai napig. A 92 éves képzőművész szobrai mellett festményei is láthatók itt. Különlegesség, hogy az udvaron, zöldövezetben is elhelyeztek néhány műalkotást.

  

Varga Imre szobrai. Fotó: Szilassi Andrea

Programunk befejezéseképpen elsétáltunk a Fürdőmúzeum szabadtéri látnivalóihoz, a Thermae Maiores romjaihoz. A római időkben az aquincumi légió katonai tábora állt itt. Végül szétvált a budapesti és a tatabányai csapat, és mi elindultunk a kelenföldi vasútállomásra. Elfáradtunk, de a korábbi közös kirándulásokhoz hasonlóan ismét sok kellemes élményben volt részünk. Köszönet érte Takács Márta elnöknek, aki programunkat gondos alapossággal megszervezte, továbbá Buliczka Lászlóné építészmérnöknek a városnézés alatti kitűnő idegenvezetésért.

 

A csoportképen zömmel a budapesti szervezet tagjai láthatók. Fotó: Szilassi Andrea

2015. május 16.

 

 

Tabletsuli a Netnagyi Klubban

Szilassi Andrea írása

 Május közepén a NetNagyi Klubban ismét két témát tűztünk napirendre. Elindult egy tablet-használatot oktató sorozat – eleinte az alapvető és általános tudnivalókkal, majd a laptop-baleseteket és a károsodást eredményező veszélyhelyzeteket gyűjtöttük össze. Kezdetnek a tabletek különféle fajtáit tekintettük át, majd összehasonlítottuk használhatóságukat a számítógéppel. A téma választását az indokolta, hogy a széles választéknak és kedvező áraknak köszönhetően ma már meglehetősen elterjedt a táblagép a magyar háztartásokban ‒ az idősek körében is. Tapasztalataim szerint azonban vannak olyanok is, akik nem tudják megfelelően hasznosítani ezt az eszközt, ezért az újdonság varázsának elmúltával egyre inkább hanyagolják, azután meg is válnak tőle. A probléma forrása, hogy ezek az emberek a számítógép összes funkcióját keresik a tabletben, amit csak részben kapnak meg. Ez csalódáshoz vezethet. Másrészt a számukra érdekes és hasznos applikációk kezdetben hiányoznak az eszközről, hiszen ezeket egyénileg kell felkutatni és telepíteni. A klub résztvevői közül nyolcan hoztak magukkal tabletet a foglalkozásra.

A klub résztvevői közül nyolcan hoztak magukkal tabletet a foglalkozásra.
A képen Lődi Ferencné (Tatabánya) és Czeczon Lászlóné (Budapest) látható. Fotó: Szilassi Andrea

Nézzük, milyen dolgok okozzák leginkább a csalódásokat! A tablet használatánál mindjárt két hiányosság is szembeszökő a számítógéphez szokott felhasználóknak. Nincs billentyűzet, ezért az írás körülményesebb, lassúbb, pontatlanabb – legalábbis egy darabig biztosan. Dokumentumkészítésre, hosszabb szöveg bevitelére tehát kényelmetlen, nem ideális megoldás. Hiányzik az egér is, tehát nem lehet kattintani. Ezért az érintések többféle módját kell megismerni, és felismerni az alkalmazhatóságukat egy adott helyzetben. Hiányzik a számítógépeknél megismert jobb egeres kattintás is, melynek nyomán megjelenik egy helyi menü, amely a továbblépés lehetőségeit kínálja fel, segítve ezzel a bizonytalan felhasználókat. Hamar szembesülhetünk azzal a kellemetlen ténnyel is, hogy alapvetően kicsi a táblagépek tárhelye. A tárolási kapacitás azonban megnövelhető külső mikro SD memóriakártyás bővítéssel. Alternatív megoldás gyanánt menthetjük fájljainkat felhő alapú tárhelyekre is. A DropBox, a Google Drive és a OneDrive rendelkezésre áll ingyen (akár együttesen is). Hiányzik a CD-k, DVD-k lejátszására szolgáló optikai meghajtó és a normál USB port is, amely szintén akadályt jelent lemezek lejátszásához és pendrive-ok, vagy mobil internet modem csatlakoztatásához. Tudomásul kell azonban vennünk, hogy a miniatürizált méretnek ára van! Nem lehetséges a PC minden funkcióját adaptálni.

A klub háromtagú "iPad-frakciójának" két képviselője, Kovács Judit és Dodek Mihályné Tatabányáról.
 Fotó: Szilassi Andrea

A tabletek alapvetően médiafogyasztásra és kommunikációra vannak optimalizálva. Kitűnő képfelbontásra képesek fotóknál és mozgóképeknél egyaránt, és mindezt kiváló hangminőségben teszik. Remek megoldás még újság-előfizetésre is. A digitális verziójú lapokat ráadásul három eszközre is letölthetjük – legalábbis a DIMAG-nál. Meglepően rugalmas a megrendelés más tekintetben is. Akár egyetlen számot, vagy csupán egyetlen hetet, esetleg csak a mellékleteket is megvásárolhatjuk – a hó bármelyik napjától kezdődően. A letöltés után pedig már nem igényel internetkapcsolatot a lap böngészése. A táblagépek előnyei, hogy mindenütt velünk lehetnek – akár észrevétlenül is.  A hordozhatóság, a csekély súly és a hosszabb akkumulátor-üzemelési idő, valamint a különféle beépített funkciók és a letölthető applikációk sora kárpótlást adhatnak a hiányosságokért. Az azonban tény, hogy a legkiválóbb minőségű tablet sem válthatja ki a számítógépet, inkább csak kiegészíti digitális eszközparkunkat.

Szilassi Andrea. Fotó: Lődi Ferencné

A szünetet követő második előadás a laptopok védelme érdekében született. Ezek az eszközök ugyanis szinte minden funkcióra alkalmasak, és a tabletekhez hasonlóan szintén hordozhatóak. Kis helyet foglalnak, ugyanakkor minden szükséges periféria eszközt magukban foglalnak. Ha azonban meghibásodnak, igen költséges – gyakran reménytelen – a megjavíttatásuk. Az adatmentés pedig a károsodott notebookokról szintén nem garantált. Egy laptop drágább is az azonos tudású asztali számítógéphez viszonyítva. Ezért különösen fontos, hogy előzzük meg a laptopbaleseteket! A laptopok tiszta környezetben is szennyeződhetnek porral, állatszőrrel, növények pollenjével, amely bejuthat az eszköz belsejébe a szellőző nyílásokon és a billentyűzeten keresztül, és eltömítheti a ventilátort, továbbá érintkezési gondokat okozhat. Rendszeres takarítással ezen könnyen tudunk segíteni speciális elemes mini porszívóval, vagy háztartási porszívóhoz csatlakoztatható megfelelő kiegészítővel (alacsony szívóerőre állítva). A mechanikai sérülésektől, leejtéstől megóvhatjuk gondos odafigyeléssel. A legnagyobb veszélyt a folyadékok ráömlése jelenti. Akár vízről, akár valamilyen savas, cukros italról van szó, egyaránt kárt okoznak a notebookban, sőt, teljesen tönkre is tehetik. Ilyen esetekben azonnal meg kell szüntetni az áramellátást, különben a víz hatására pillanatok alatt elektrolízis alakul ki a belső fém alkatrészek között. (A további teendőkre nincs univerzális, csak egyedi helyreállítási mód – a körülményeknek megfelelően.) A folyadékban található cukor és sav további ártalmat jelent, amely a száradás után (is) megmutatkozik. Vannak, akik hajszárítóval és egyéb módon próbálják elérni az eszköz kiszárítását. Lehet, hogy a folyadék felszárad, de mindeközben megolvadnak bizonyos alkatrészek, vagyis tovább romlik a gép állapota! Ha enyhébb a károsodás, és azt tapasztaljuk, hogy néhány betű leütését nem érzékeli a gép, de más hibajelenséget nem tapasztalunk, akkor a billentyűzet (drága) cseréjén kívül segíthet még a Windowsban rejlő virtuális billentyűzet alkalmazása is betűíráskor. Kávé a billentyűzeten.

Egy asztali gépnél egyszerű és olcsó a billentyűzet cseréje, de egy laptopnak a végét jelentheti.
A kép forrása: http://www.tech-bods.co.uk/laptop-repairs.php

 Összefoglalva a tanulságokat: amennyiben nem rendelkezünk méregdrága, hermetikusan zárt kialakítású notebookkal, esetleg laptop-biztosítással, akkor az egyetlen helyes megoldás, ha fegyelmezetten és következetesen biztonságos távolságba helyezzük az italokat a számítógépek közeléből.

 

 

 Fotógaléria az eseményről

 

 

 

2015. március 21.

 

 

Internet Fiesta 2015. - Eseménybeszámoló

Pohner Lászlóné, Szilassi Andrea írása

Az Internet Fiesta az internetkultúra népszerűsítését szolgáló világméretű programsorozat. Kezdeményezője az Internet Society néven 1992-ben alakult szervezet. ( http://www.internetsociety.org/ ) A nemzetközi bizottság székhelye Párizsban van. A fesztivált hagyományosan minden év márciusában rendezik meg. Évről-évre más-más területet helyeznek fókuszba az online szolgáltatások és egyéb lehetőségek közül a világhálót használók számára. Idén Környezetünk és családunk az interneten volt a rendezvények mottója. Általános cél, hogy minél szélesebb körben megismertessük helyben a kapcsolatteremtés 21. századi eszközeit és különféle módjait. Magyarország az elsők között, 2000-ben kapcsolódott az Internet Society eseményeihez. A hazai IF programok szervezője az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a lebonyolítást pedig a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtár koordinálja. Az eseménysorozat apró ajándékai és a plakátok a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően jutnak el a regisztráló szervezetek számára. Különös módon idén egyedül a JAMK regisztrált eseményt a Fiestára Komárom-Esztergom megyéből, habár országszerte idén is bőséges volt a kínálat rendezvényekből.  A tatabányai program idén is a NetNagyi klub keretei között zajlott a Népház Úti Fiókkönyvtárban. Ezúttal azonban ‒ váratlan körülmények következtében ‒ teljesen át kellett szervezni az előadásokat az esemény előtt három nappal, és más segítő közreműködőket kellett találni. Ennek oka, hogy Szilassi Andrea volt a tervezett előadó, de váratlan betegsége miatt nem tudott részt venni az eseményen. Az utolsó napokban is sikerült azonban önkéntes előadókat toborozni a klub tagjai közül. A NetNagyi klubot Pohner Lászlóné nyitotta meg, aki a rendezvény háziasszonya és technikusa is volt ez alkalommal. A vendégek köszöntése után Csáki István mutatott be érdekes és hasznos alkalmazásokat, valamint rövid bemutatót tartott munkáiból Kaleidoszkóp technikai érdekességekből címmel. Szünet után Szekér Józsefné következett. Előadásának címe: Kapcsolatban a család - Képes angliai úti beszámoló volt. Hangulatos és értékes élménybeszámolóját még a rendelkezésre álló időn túl is szívesen néztük és hallgattuk volna. A két téma között a szokásos vendéglátás keretein belül alkalom nyílt az előadókkal és egymással az eszmecserére. Öröm volt újra megtapasztalni a közösségben rejlő erőt, a netnagyi csoport segítőkészségét, amely nélkül ez a rendezvény ‒ Andrea betegsége miatt ‒ nem jöhetett volna létre.


 

 

 

 

 

http://www.ezustnet.hu/

A budapesti netnagyikkal több évre visszanyúló jó kapcsolatunk van. Klubtagjaink részt vesznek egymás előadásaink, néhányan előadóként is hozzájárultak már az IT világ érdekességeinek megosztásához. 2010 óta közös kirándulásokat is szervezünk váltakozó helyszínnel. A tatabányai klub programjai legtöbbször Tatához kapcsolódnak, de 2014 júniusában Tatabányán, a Fő téri könyvtárban is jártunk. A budapesti programok alkalmával meglátogattuk már a Budapesti Művelődési Központot is, ahol az Ezüstnet Egyesület működik, és ellátogattunk a főváros szép helyeire. Ezek a kirándulások több szempontból is jó szolgálatot tettek a két szervezet tagjai számára, és szép emlékeket eredményeztek.

 

2014-ben ünnepelte a pécsi szervezet megalakulásának 10. évfordulóját. Ennek alkalmából rendezett egy nagyszabású szakmai programot, amelyen a tatabányai és a budapesti netnagyik is részt vettek. Dr. Nemes Krisztina elnök felkérésére előadást is tartott a budapesti klub elnöke, Takács Márta, és jómagam a tatabányai klub vezetőjeként. Az eseményről részletesen írtam a Kemlib című online folyóirat 2014. május-júniusi számában itt: http://kemlib.jamk.hu/szam/2014_05/kemlib_2014_05.pdf Kocsis Erzsébet, a klub elnökhelyettese szintén járt Tatabányán egyik programunkon, ahol bemutatta a mi közönségünknek a pécsiek szervezeti életét.  Az egyesület a pécsi VOKE vasutas művelődési ház szervezetén belül működik.

http://www.pvmh.hu/netnagyi2012

 

Sajnos az internetklub szervezetten már nem létezik a régi formájában, de az interneten keresztül tartjuk a kapcsolatot ottani kedves társainkkal: dr. Vasass Veronikával, Aszódi Pállal és Fonyódi Józsefné Évával. Októberi nagyrendezvényeinken általában személyesen is részt szoktak venni .  Volt, amikor előadást is tartott Veronika és Éva. Prezentációikból konvertált videóikkal mindhárman ott vannak a NetNagyi Klub YouTube csatornáján: https://www.youtube.com/user/Szilandi/videos

 

 

 

Gyergyószentmiklós, Románia

Bár Gyergyószentmiklós Románia része, népességét jelentős számban magyar nyelvű közösség alkotja. 2009. szeptember 24-25-én ünnepelte megalakulásának egy éves évfordulóját a Városi Könyvtárban működő NetNagyi Club. Az ünnepi rendezvényen megtekintették a könyvtár felújított részlegeit. Közösen barangoltak az interneten, élménybeszámolókat hallgattak. Ez az ünnepi alkalom nemcsak tapasztalatcserére, újabb ismeretek szerzésére és az ismeretségek elmélyítésére volt kiváló alkalom. A két nap során kirándultak a Gyergyószárhegyre, elsétáltak a Ferences rendi kolostorhoz, . Megtekintették a Lázár-kastélyt és a szoborparkot, a Plébánia templomot. Másnap a Gyilkos tóhoz és a Békás szoroshoz látogattak. Elsétáltak a Szent Kristóf kápolnához is. A két nap során során  kulináris élményekben is részük volt: kürtőskalácsot, jellegzetes erdélyi finomságot ettek, este pedig közösen vacsoráztak előbb a városi Kantin vendéglőben, majd másnap a Gyilkos tó vendéglőben. Kulturális programjaik is voltak. Megtekintették Petrás Mária kerámiaszobrait a Pro Art galériában,  este pedig a Szépanyám fonta, dédanyám szõtte című kiállítást láthatták a Népművészeti Alkotóházban. Ez alkalomból bemutatták számukra  Kisné Portik Irén : Rejtélyes  számok a hiedelemvilágban című kötetét, amelyet minden netnagyi dedikált példányként ajándékba kapott. Rendezvényüket támogatta a Communitas Alapítvány. Kb. fél évvel ezelőtt még volt saját honlapja (blogja) a klubnak, amelyet Bákai Magdolna gondozott. Mára azonban ez megszűnt. Azóta a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár honlapján olvashatunk információkat a klub életéről.

Fukuoka, Japán

A japán fukuokai SeniorNet klub partiján közösen énekelnek, zenélnek, olykor táncolnak a résztvevők, amint azt Papahapon videójáról mi is megtekinthetjük. Látható, hogy a népes társaságba milyen sokféle típusú és életkorú ember tartozik, akiket mégis összeköt a világháló és számítógép használatának fontossága. Mielőtt elindítjuk a videót, állítsuk le az oldal háttérzenéjét. Ugrás a lap aljára

https://www.youtube.com/watch?v=yMsne6TKr2I

 

Egy svéd SeniorNet Club honlapja Södra Skåne-ből

A honlap svéd nyelvű, de a Google eszköztáron megtalálható fordítás gomb segítségével egy automatikus fordítás készíthető a webhely tartalmáról. Természetesen nem olyan színvonalú fordítás, mintha valódi tolmács készítette volna, de azért betekintést enged a svéd netnagyikat foglalkoztató dolgokba.

http://www.seniornet.se/

 

Honlap HONLAPTÉRKÉP MAGAMRÓL WEBAJÁNLÓ VILÁGUNK KALEIDOSZKÓP KLUB TANFOLYAMOK TANÍTVÁNYOK FOTÓI MY TED DIAVETÍTÉSEK VIDEÓK ANIMÁLT GIFEK ÉRDEKES LEVELEK HANGFÁJLOK