KALEIDOSZKÓP

Az oldal utoljára frissítve: 2015. május 04. hétfő 21:22
 

Honlap HONLAPTÉRKÉP MAGAMRÓL WEBAJÁNLÓ VILÁGUNK KALEIDOSZKÓP KLUB TANFOLYAMOK TANÍTVÁNYOK FOTÓI MY TED DIAVETÍTÉSEK VIDEÓK ANIMÁLT GIFEK ÉRDEKES LEVELEK HANGFÁJLOK

Az oldal látogatottsága településenként:

 
A tájékozódás módjáról illusztrált útmutatót olvashat ide kattintva


bullet

Dan Phillips: Kreatív házak újrahasznosított anyagokból

bullet

Mike Matas: A legújabb generációs digitális könyv

bullet

Szép, új világ? - Egy vízió a jövőről. A Corning cég reklámfilmje

bullet

Egy fantasztikus  zenei,  technikai és internetes bravúr: Eric Whitacre és virtuális kórusa

bullet

Eric Whitacre beavat bennünket a részletekbe

bullet

A Khalifa-szökőkút játéka Burj Dubaiban

bullet

Forgó torony épül Dubaiban. A dinamikus építészet

bullet

A Cassini űrszonda felvételei a Szaturnuszról

bullet

Japán vízfüggöny - írásjelek, szavak, képek ábrázolásával

bullet

Veszélyes séta a Királyok Ösvényén (El Camino del Rey) (Másik videó)

bullet

A XXI. század mérnöki csodái  prezentáció.
Horns Rev szélerőmű, a Tibbit to Contwoyto Winter Road, a Magdeburgi vízi híd
képek, cikk és videók

bullet

1. Furcsa épületek a világban

bullet

2. Készülő  különleges építmények

bullet

3. Hagyományosan gyönyörű és új utak a könyvtárépítészet világában

bullet

A nő a művészetben    - Egy informatikai-képzőművészeti videó különlegesség

bullet

Szokatlan műalkotások

bullet

Élet egy űrállomáson - hétköznapi dolgok súlytalanság közepette

bullet

Így néz ki egy Airbus A380-as pilótafülkéje belülről egy interaktív videón megtekintve

bullet

A Honda reklámfilmje - , amely hatmillió dollárba került, a forgatás során 606-szor vették fel, és állítólag az internet történetében a leggyakrabban letöltött reklámmá vált.

bullet

A Microsoft újgenerációs számítógépe - Videó

bullet

Egy különös zenegépet láthatunk és hallhatunk

bullet

Összefoglaló a pekingi olimpiai megnyitó látványos részeiről   Power Point diavetítésben 1. verzió (kínai zenével)   , 2. verzió , Celin Dion dalával, 

bullet

A Google Sky programról

bullet

A YouTube szemléltető videója a Google Sky használatáról

bullet

Cím és segítség a program letöltéséhez

 Dan Phillips: Kreatív házak újrahasznosított anyagból

Dan Philips építési vállalkozó több, saját maga által épített texasi házon vezet végig minket, ahol újrahasznosított anyagokat használt fel szokatlan módokon. Előadásában beszél minderről, és képekkel illusztrálja is mondanivalóját. A videó magyar nyelvű feliratozásra van beállítva. Részlet előadásából:

"Ezen házak mindegyike 70-80 %-ban újra feldolgozott anyagból épült, amiből mulcs lett volna, vagy egy lerakóban, vagy égetőben landolt volna. Amit mások már kidobtak volna. Ez az első ház, amit építettem. Ez a bejárati ajtó ezzel a háromosztatú felső elemmel együtt a szemétlerakóba ment volna. Egy aranyos kupola... Vagy ezek a gombok itt a konzolokon - ezek itt - ezek dióhéjból vannak. Ezek a félgömb alakú díszelemek meg - valójában tojáshéjak. Nos tehát, akkor tehát egy kis villásreggeli, aztán pedig megtöltjük a tojáshéjat egy kis műgyantával, felszögezzük, és már kész is a díszítőelem az idő törtrésze alatt. Ez a kép belső felvétel. Íme a háromosztatú panel a félköríves fix ablakkal - ez bizony már antik darabnak számít. A szemétlerakóba tartott. Csak a zár rajta körülbelül 200 dollárt ér. A konyhában minden ilyen 'megmentett" dolog. Itt egy 1952-es O'Keefe & Merrit tűzhely, ha szeret az ember főzni - elég komoly darab. Ez a feljárat a toronyba. Ez a lépcső 20 dollár volt, házhoz szállítással együtt. Aztán ha felnézünk a toronyba, akkor látják itt, ugye, ezeket a kiálló részeket? Nos, ha az ilyenektől idegösszeomlást kapnak, akkor valóban ne így építkezzenek. Ez itt egy szennyesledobó akna, ez meg itt egy sámfa. Emezek meg ilyen öntöttvas darabok, amiket az antik boltokban lehet látni. Na szóval, volt nekem egy ilyenem, úgyhogy gyártottam hozzá egy egyszerű szerkezetet, és ha az ember rálép a sámfára, kinyílik az ajtó, és le lehet dobni a szennyest! És ha jól csináljuk, akkor a mosógép tetején lévő kosárba esik. Ha meg nem, akkor a WC-be. Ezt a fürdőkádat én csináltam, hulladék 5 X 10 centis deszkákból. A peremével kezdtem, aztán síkba ragasztottam meg szögeltem, konzolra szereltem és felállítottam, és két profilt is csináltam hozzá ezen az oldalon. Kétszemélyes kád. Az ember nem mindig csak a tisztaságért fürdik ugye, és jól jön néha egy kis rekreációs lehetőség is. Ez a csap itt, ez a narancseperfa fájából készült. Kicsit fallikus azért, de hát végül is, a fürdőszobában vagyunk..."

 

Mike Matas: A legújabb generációs digitális könyv

Mike Matas szoftverfejlesztő bemutatja a legújabb generációs e-bookot. Az első valóban teljes értékű interaktív könyv iPadre készült -- ügyes, mozgatható videókkal és grafikákkal, továbbá menő adatvizualizációkkal játszhatunk rajta. A könyv címe, amelyet mellesleg tartalmaz az e-book: "Our Choice" (A mi döntésünk). Szerzője Al Gore , és a tartalom  a "Kellemetlen igazság" című filmjének folytatása. Az angol nyelvű előadás eleve magyar feliratozásra lett beállítva.

 

 

 Szép, új világ? - Egy vízió a jövőről

Egy vízió a jövőről, amelyben életünk minden pillanatát behálózza az érintőképernyős technológia. A Corning cég reklámfilmje (flash videó)

 

Egy fantasztikus zenei, technikai és internetes bravúr

 

Eric Whitacre zeneszerző saját szerzeményét vezényli egy 185 tagú virtuális kórus előadásában, akik 12 ország fiataljaiból kerültek ki. A felvételek 185 különböző helyszínen készültek - az énekesek otthonában! (+ a zenei felvételek más helyszíneken) Mégis a videón teljes összhangban hallható - látható a kórus produkciója. A szereplésre egyébként pályázni lehetett. Lesz még ezután is hasonló előadás.  Az interneten látható felvétel elképesztő technikai megoldásokat alkalmaz! Ezen a videón a Lux Aurumque című korált adják elő.
Eric Whitacre saját honlapján életrajzot és egyéb információkat olvashatunk róla,  és még több videó felvételt hallhatunk - láthatunk vele és virtuális kórusával.
Whitacre csatornája a YouTube-on

 

Eric Whitacre beavat bennünket a részletekbe

Elkészült Eric Whitacre újabb zenei felvétele, a Sleep, ismét a világháló közösségének segítségével. A TED előadásán beszél önmagáról, és arról, hogyan készültek ezek a különleges produkciók.

 

 A Khalifa-szökőkút Burj Dubaiban

A videón látható szökőkút-játék Andrea Bocelli és Sarah Brightman híres dalához, a Time to say good bye c. felvételhez lett komponálva.

 

Forgó torony épül Dubaiban

David Fisher építész a dinamikus építészet leghíresebb képviselője. 2008-ban az alábbi tervét "Az év legjobb újítása" díjjal jutalmazták. Egy 360 fokban folyamatosan forgó tornyot épít 2008 óta Dubai-i megrendelésre. Ez egy előre gyártott elemekből épülő 80 emeletes és 420 méter magas épület lesz a Shaikh Zayed úton. A dinamikus építészetről további információkat olvashatunk honlapján, és megnézhetjük videóról látványterveit.

Egy másik videó

 

A Szaturnusz és holdja

A Cassini űrszonda által készített 24 felvételt láthatjuk a Szaturnuszról és holdjairól a következő linkbe vagy a képre kattintva

http://www.boston.com:80/bigpicture/2009/04/cassinis_continued_mission.html

Japán vízfüggöny - írásjelek, betűk, képek ábrázolásával 

Ez a különleges szökőkút vagy inkább vízfüggöny Japánban, Kyushu szigetén található. Bizonyára programvezérléssel készül, de hogy hogyan, azt csak a japánok tudhatják...

Veszélyes séta a Királyok Ösvényén (El Camino del Rey)


 

A XXI. század mérnöki csodái

Ezen a prezentáción a közelmúltban épült gigantikus építményeket illetve eszközöket láthatunk. Elsőként a dán partokhoz közeli Horns Rev szélerőművet, illetve annak létrejöttét követhetjük a képkockákról. Ezt követően bepillantást nyerhetünk a világ legveszélyesebb autópályájának megépítésébe és a rajta haladó tranzitforgalomba. Ez a Tibbitt to Contwoyto Winter Road, vagy téli út. Ezek után óriáshajókat láthatunk a prezentáción, illetve megismerkedhetünk hasznosításukkal. A továbbiakban a magdeburgi vízi hidat láthatjuk, amely az Elba folyó felett épült hat éven át, és rendhagyó módon a hajók közlekedését hivatott szolgálni.

Horns Rev tengeri szélerőmű

Egyik különlegessége a méreteiben rejlik: a világon a legnagyobb a kategóriájában. A másik a telepítés helyében: ezt a szélerőművet a tengerben állították fel Dánia partjainak  közelében. Részletek olvashatók és videógaléria letölthető a http://www.vattenfall.com címen. (dán és angol nyelvű oldal).

        Horns rev wind farm

 

 Tibbitt to Contwoyto Winter Road

Ez talán a világ legveszélyesebb autópályája, amely Kanadában Yellowknife és Yericho települések között halad. Összeköti az Antarktiszt Kanada délebbi országrészeivel. Miért is hívják téli útnak vagy jeges útnak?  Mert kizárólag télen használják. Minden évben megkezdik az építését  karácsonyt követően, hogy elkészülte után birtokba vehesse a tranzitforgalom februártól márciusig. Legfőbb oka az elnevezésnek azonban az, hogy ez az 568 kilométernyi út 495 km-es szakaszon befagyott tavak felett vezet. Általános veszély, hogy a tavak jege időnként megolvad és beszakad, tehát a rajtuk közlekedő kamionokat elnyelheti a víz!   Tibbitt és Contwoyto a két tó neve - ahonnan indul és ahol véget ér az út. Jelentős gyémántlelőhelyek találhatók az Antarktiszon, és ez az oka annak, hogy e nagyon veszélyes és költséges projekt minden évben újra indul. Az alábbi képek és a videók az autóút építését és a rajta áthaladó speciális járműveket mutatják. A következő linkbe kattintva további részleteket olvashatunk angolul:    http://jvtcwinterroad.ca/   és  http://www.nunalogistics.com/projects/winter_road/index.html

                               

    

A magdeburgi vízi híd

Ez a híd az Elba folyó felett épült hat éven át.  918 m hosszú és 32 m széles, és rendhagyó a rendeltetése, ugyanis elsősorban a hajók közlekedéséért készült. Összeköti Németország két legnagyobb csatornáját. Különleges látvány, amint a víz hömpölyög a hídon és hatalmas hajók úsznak rajta. A víz mélysége a hídon 4,25 méternyi.  A vízi híd két szélén gyalogos közlekedésre is van mód. További részleteket a wikipediában (is) olvashatunk. http://en.wikipedia.org/wiki/Magdeburg_Water_Bridge

               

 

1. Furcsa épületek a világban

A következő prezentációt ajánlom mindazok figyelmébe, akiket érdekelnek a furcsa épületek. 50 igazán szokatlan és látványos példát láthatunk a dia megnyitásával. Külsejüket tekintve  némelyik ultramodern, kubista vagy meghökkentő látványt nyújt, mások pedig hasonlítanak valami építészettől idegen dologra. Láthatunk majd teáskanna,  bevásárlókosár, cipő, töltény, tojás, hordók, mosógép, könyvespolc, ufó vagy madárfészek formájú alkotásokat. Ugyancsak rendhagyó a natchezi épület egy asszony kiterjedt szoknyával, avagy Prága összesimuló 'táncoló épülete', és a látszólag fejre borított  görög stílusú épület Tenesseeben. Más esetekben a geometriai formák a meghatározók : ívelt vonalak, borulni látszó kockák, sokszögek, háromszögek, piramis (Las Vegasban) vagy éppen düledezőnek tűnő alkotások, illetve építőmodell elemeket mintázó műtárgy (a tokiói Fuji televízió épülete), vagy a londoni konténer city. Sok közülük az Egyesült Államokban készült, ezen kívül láthatunk még Montreálból, Ontarióból, Prágából, Delhiből, Mexicóból, Tokióból, Londonból, valamint Jalta, Taiwan és Macao szigetéről, továbbá Bangkokból, Natchezből, Hannoverből, Santa Monicaról, Strasbourgból, Pekingből, Észak-Koreából, Vietnámból, Spanyolországból, Franciaországból, Portugáliából és az Alpokból képeket. A prezentáció indítható e linkre és a képre kattintva.
 

A prezentáció indításához kattintson a képre.2. Készülő különleges építmények

Ebben a blokkban hamarosan megépülő, különleges szerkezetű épületek toplistájának első kilenc helyezettjét mutatja be magyarázó szöveggel az alábbi két prezentáció. Az alábbi képsor illusztráció a diavetítésben szereplő alkotásokról.   A prezentáció indításához kattintson ide.

                            

 

 

 

3. Új utak a könyvtárépítészet világában

cikk és prezentációk, Szilassi Andrea

               

Bevezetőkén előbb nézzünk egy hagyományosan gyönyörű építészeti megoldást könyvesházra. Ez ugyan nem könyvtár, de egy csodálatos könyvbirodalom, ahol vásárolni is lehet. Nemcsak Portugália, hanem talán a világ legszebb könyvüzlete látható ezen a diasoron, (Készítette Helga Portugáliából)  A portói Livraria Chardron palota 1906-ban készült el Xavier Esteves tervei alapján, kifejezetten e célra szánva. Jelenleg a Lello és Fivére könyvesbolt működik itt. Az épület neogótikus remekmű kívülről belülről egyaránt.  A fenti képsor a belső tereket illusztrálja.

A következő linkre kattintva egy prezentáción  válogatást láthatnak ötletes és szép könyvtárépületekből. Különleges könyvtárépületek  (Készítette Szilandi)
A XXI. század könyvtárépületei egészen rendhagyó formákat követnek.  Habár nem volt ez másként a korábbi évszázadokban sem, ha a viszonyítást a korábbi épületekhez mérjük. Az új építészeti megoldásokat azonban sok helyütt nagy felzúdulással fogadják. A legközelebbi példa erre Prága, ahol botrányok közepette formálódik az új  nemzeti könyvtár terve. A pályázatot a cseh Jan Kapliczky tervezőirodája, a Future Systems nyerte el.  A lakosság nemes egyszerűséggel csak polipnak, vagy lyukas pudingnak nevezi e különleges konstrukciót:.

Hasonló aggodalommal fogadták a stockholmi könyvtárépítési pályázat befutóját, a német Heike Hanada tervét, amint arról tudósított a Local svéd portál és a HG építész honlap. Az 1964-ben született, Weimarban élő tervező épületét a Delphinium névre keresztelte. Az épület két részből áll: közvetlenül a régi könyvtár mögött egy alacsony, pódiumszerű bővítés helyezkedik el, tetején kör alakú kerttel. A telek másik felén nagyobb, üveggel borított, tízszintes épület áll. A bővítések földszintjén nyitott közösségi tér kap helyet, ahova az utcáról bárki betérhet, elolvasni a napilapokat vagy meginni egy kávét. A beépítés váltakozó magassága, és a tetőkert elrejti a komplexum valódi nagyságát, és nem tolakszik bele a megszokott városképbe sem. A tízszintes tömb tejfehér üveghomlokzata Hanada szándékai szerint egyenletes hátteret biztosít Asplund-épületének a legnépszerűbb nézőpontból. Egyeseknek azonban így is túl feltűnő. A Svenska Dagbladet építészetkritikusa, Ola Andersson azért kárhoztatja a zsűrit, mert a bővítés magasabb az eredeti könyvtárépületnél. Andersson szerint a bírálók nem tudták kikerülni a csábítást, és a leglátványosabb tervet választották a legvisszafogottabb helyett.

Nagyobb elfogadottságot élvez az iraki Zaha Hadid Pritzker-díjas építésznő két másik projektje, amelyek közül a Bejrúti Amerikai  Egyetem és a Sevillai Egyetemi és Közkönyvtár egyszerre épülhet. Futurista vonalai  nélkülözik a harmonikus és szemet gyönyörködtető megoldásokat.

Az anyag újrahasznosításának egy extrém példája a következő könyvtárterv: A mexikói Guadalajara város új könyvtárának megtervezésére pályázatot írtak ki a városvezetők, amelyre a következő különös pályázat is beérkezett:  A LOT-EK építészcsapat úgy gondolta, hogy az egyik legalkalmasabb megoldás, ha használaton kívüli repülőgépek törzséből építenék fel a könyvtár-komplexumot. (Ezt az alkatrészt ugyanis eddig nem tudták újrahasznosítani, ugyanakkor nagy mennyiségben rendelkezésre áll.) A feladatra leginkább alkalmasnak a Boeing két szériáját, a 727 és 737-es típusszámú, immáron ex-utasszállítókat gondolták megfelelőnek. Körülbelül kétszáz repülőből lehetne felépíteni a könyvtárat, ahol a csőszerkezet belsejében kapnának helyet mind a könyveket tároló helyiségek, mind a kiszolgálóegységek. Az olvasótermeket és az előadótermet belső átriumokban helyeznék el az elképzelés szerint, míg az "épület" oldalán lévő LCD kijelzőkön pedig folyamatosan nyomon lehet követni az intézmény programjait, közleményeit.

És végül egy  hazai példa különleges megoldásokra: az Európa Kulturális Fővárosa 2010 projekt keretében épül Pécsett a Regionális Könyvtár és Tudásközpont, amely a városi, a megyei és az egyetemi könyvtárak integrálásával működik elkészülte után.

Két szép és egyben különleges könyvtárépület csatlakozik a fenti listához Kansas Cityből és Minskből. A Kansas City Public Library épülete stílszerűen egymás mellé helyezett óriás könyvespolcnak tűnik. A fehérorosz főváros nemzeti könyvtára pedig egy modern alkotás, egy 19 oldalú sokszög, amely látványnak igazán mutatós. San Diego Geisel könyvtára talán inkább hasonlít egy sportcsarnok lelátójára, mint egy közgyűjteményre. A következő linkre kattintva egy prezentáción  válogatást láthatnak ötletes és szép könyvtárépületekből. Különleges könyvtárépületek

               

 

Egy képzőművészeti-informatikai érdekesség:
A nő a művészetben

A videó indításához kattintsunk a közepén lévő lejátszás gombba, előbb azonban kapcsoljuk ki az oldal háttérzenéjét a lap alján!

 

Szokatlan műalkotások
 

Ebben a blokkban olyan remek diavetítéseket és egy videót találhatunk, amelyekben a művészet tárgya  különleges formában ölt testet. Elsőként Ron Mueck, Nagy-Britanniában élő ausztrál szobrász műveiről láthatunk egy prezentációt. Mueck olyan hiperrealista alakokat készít, amelyeknek  a mérete nem valóságos, minden tekintetben azonban eredetinek tűnnek. Némelyiket felöltöztetve, másokat pedig ruhátlanul, de szőr- és hajbeültetéssel készíti. Szintén ajánlom a figyelmükbe Willard Wigan angol művész alkotásait, amelyet az érdeklődők kizárólag mikroszkóppal tekinthetnek meg - ugyanis olyan miniatűr darabokat készít, amelyek egy varrótű lyukához mérhetők csak. Egy újabb prezentáción egy olyan ácsmester műveit láthatjuk, aki a fának szerelmese. Mindent, ami egy ember életében köznapi használati tárgy lehet - kifaragott fából, és otthonában, életében mindenhol ezekkel a tárgyakkal veszi körbe magát. Julian Beever kedvenc anyaga az aszfalt: erre festi térhatású rajzait az utcákon. Láthatunk különleges testre festett képeket,  origami papírmunkákat. Aztán szobrok következnek különféle anyagokból: növényekből, homokból, hóból, jégből, üvegből. A homokszobrok után egy videó miniatűr képkockájába kattintva megismerhetjük, hogyan készít Ilana Yahav a szemünk láttára homokszórással képeket. Az ötödik sorban először egy különös fát láthatunk, amelynek tekintélyes átmérőjű törzse különféle alakokat ábrázol. Másodikként Bruno fából készült szobrait láthatjuk művész-kertjéből,  a következő diasor pedig meghökkentő köztéri alkotásokat mutat be a világ különböző pontjairól.   Végül az étkezőasztal remekei következnek dinnyéből, zöldségekből, tökből, csokoládéból, és láthatunk még 3 diasort fantáziadús torta- és sütemény-költeményekről.

          

                            

                       

        

                

                    

           

           

 

Egy vidám részlet az űrhajósok mindennapjairól:

A videó indításához kattintsunk a közepén lévő lejátszás gombba, előbb azonban kapcsoljuk ki az oldal háttérzenéjét a lap alján!

 

 

 

Így néz ki egy Airbus A 380-as pilótafülkéje

A képbe vagy a linkbe kattintva elindítjuk a videó letöltését a Gillesvidal honlapjáról. Ez egy interaktív videó, a saját közreműködésünk kell a kép mozgatásához. Vagy az alul lévő eszköztárat használjuk a navigációhoz, vagy az egér kattintásával finoman meglódítjuk a kívánt irányba (bármerre), és a kép abból az irányból mutatja a felvételt.

http://www.gillesvidal.com/blogpano/cockpit1.htm

 

 

 A Honda reklámfilmje,

 amely hatmillió dollárba került,  a forgatás során 606-szor vették fel. A videó indításához kattintson a képre vagy a linkbe.

http://www.albinoblacksheep.com/flash/honda.php


 

 

 Elkészült a Microsoft új generációs számítógépe

 
Az alábbi képre vagy az alatta levő linkbe kattintva elindítunk egy videót a Popular Mechanics honlapjáról, amelyen megnézhetjük a dohányzóasztal méretű multifunkciós érintőképernyős számítógépcsodát. Egy angol nyelvű kommentár ismerteti a részleteket, mire is képes ez a  különös eszköz.

 http://link.brightcove.com/services/link/bcpid932579976/bclid932553050/bctid933742930

 

A pekingi olimpiai megnyitó Power Pointos diavetítésben


1. verzió,  (kínai zenével)     2. verzió (Celin Dion dalával)

                        

A Hubble képei a Google Sky égboltján
A Hubble Űrtávcső képarchívumának feltöltése a Google Earth adatbázisába.


Forrás:http://hirek.csillagaszat.hu/egyeb_temak/20070823_googlesky.html Szerző: Kiss László

Az elmúlt időszakban bocsátották ki a Google Earth népszerű programjának frissítését, amivel lehetővé vált az ég felé való kitekintés. Az ingyenesen letölthető szoftver 4.2-es verziójával a Föld felszínéhez hasonlóan barangolhatunk a csillagos égbolton, ami logikus továbblépés a Google korábbi űrkutatási fejlesztései nyomán (pl. Google Mars).

2007. augusztus 22-én jelentette be a Hubble Űrtávcső (HST) tudományos kutatóintézete, a Space Telescope Science Institute, hogy a keresőóriással elkezdett együttműködés keretében beépültek a HST látványos felvételei a Google Earth adatbázisába. Ez nemcsak a szép képek elérését teszi lehetővé a virtuális égi barangolás közepette, hanem az adott objektumok részletes leírása, rövid ismertetők és a legfontosabb külső kapcsolódások megadása is bekerült a rendszer szolgáltatásai közé. Carol Christian, az STScI munkatársa és a Sky in Google Earth projekt egyik fejlesztője szerint ezzel az újdonsággal mindenféle csillagászati előismeretek nélkül bárki megkereshet egy-egy népszerű objektumot, beazonosíthatja égi környezetét, felfedezheti a többi izgalmas égitestet az adott égterületen.

A számítógépes égi sétához a Google Earth legújabb verziójának View menüpontjában kell a "Switch to Sky" pontra kattintani. Ezután a valódi távcsöves fotókon alapuló csillagos háttér előtt kereshetjük meg a HST legnépszerűbb képeit (a Digitized Sky Survey és a Sloan Digital Sky Survey adatbázisának együttes elérése magában páratlanul látványos lehetőség az éggel való ismerkedésre). Jelenleg 125 HST-fotó szerepel az adatbázisban, ám a tervek szerint hamarosan felkerül az Űrtávcső valamennyi nyilvánosan elérhető 2007-es felvétele, illetve az Advanced Camera for Surveys (ACS) kamera összes adata színes képek formájában. Az újonnan közétett friss felvételek is lényegében azonnal elérhetők lesznek a Google Earth "égboltján". A középtávú tervek szerint idővel egyéb obszervatóriumok adatbázisait is szeretnék beépíteni a HST képei mellé.

 

 Az alábbi You Tube-ról származó videó bemutatja ennek a programnak a használatát jól követhetően azok számára is,
akik az angol nyelvű kommentárt nem értik.

 A Google Earth 4.2 verziója ingyen letölthető az alábbi címről:    http://earth.google.com/sky/skyedu.html

 

 

Egy különös zenegépet hallhatunk és láthatunk a következő linkbe kattintva:

Előtte azonban kapcsoljuk ki az oldal háttérzenéjét a lap alján!


 


bullet

Dan Phillips: Kreatív házak újrahasznosított anyagokból

bullet

Mike Matas: A legújabb generációs digitális könyv

bullet

Szép, új világ? - Egy vízió a jövőről. A Corning cég reklámfilmje

bullet

Egy fantasztikus  zenei,  technikai és internetes bravúr: Eric Whitacre és virtuális kórusa

bullet

Eric Whitacre beavat bennünket a részletekbe

bullet

A Khalifa-szökőkút játéka Burj DubaibanForgó torony épül Dubaiban. A dinamikus építészet

bullet

A Cassini űrszonda felvételei a Szaturnuszról

bullet

Japán vízfüggöny - írásjelek, szavak, képek ábrázolásával

bullet

Veszélyes séta a Királyok Ösvényén (El Camino del Rey) (Másik videó)

bullet

A XXI. század mérnöki csodái  prezentáció.
Horns Rev szélerőmű, a Tibbit to Contwoyto Winter Road, a Magdeburgi vízi híd
képek, cikk és videók

bullet

1. Furcsa épületek a világban

bullet

2. Készülő  különleges építmények

bullet

3. Hagyományosan gyönyörű és új utak a könyvtárépítészet világában

bullet

A nő a művészetben    - Egy informatikai-képzőművészeti videó különlegesség

bullet

Szokatlan műalkotások

bullet

Élet egy űrállomáson - hétköznapi dolgok súlytalanság közepette

bullet

Így néz ki egy Airbus A380-as pilótafülkéje belülről egy interaktív videón megtekintve

bullet

A Honda reklámfilmje - , amely hatmillió dollárba került, a forgatás során 606-szor vették fel, és állítólag az internet történetében a leggyakrabban letöltött reklámmá vált.

bullet

A Microsoft újgenerációs számítógépe - Videó

bullet

Egy különös zenegépet láthatunk és hallhatunk

bullet

Összefoglaló a pekingi olimpiai megnyitó látványos részeiről   Power Point diavetítésben 1. verzió (kínai zenével)   , 2. verzió , Celin Dion dalával, 

bullet

A Google Sky programról

bullet

A YouTube szemléltető videója a Google Sky használatáról

bullet

Cím és segítség a program letöltéséhez

Honlap HONLAPTÉRKÉP MAGAMRÓL WEBAJÁNLÓ VILÁGUNK KALEIDOSZKÓP KLUB TANFOLYAMOK TANÍTVÁNYOK FOTÓI MY TED DIAVETÍTÉSEK VIDEÓK ANIMÁLT GIFEK ÉRDEKES LEVELEK HANGFÁJLOK