Vissza a NetNagyi Klub nyitólapjára

INFORMÁCIÓ AZ OLDALAKON MEGJELENŐ TÉRKÉPEK
FUNKCIÓJÁRÓL, HASZNÁLATÁRÓL

Mindenekelőtt ahhoz, hogy a térképekről adatokat olvashassunk le, először is bele kell kattintani a valódi térkép gadgetbe. A webhely minden oldalára elhelyeztem egyet. Ezen az oldalon azonban ilyet nem talál. Az alábbi térkép csupán illusztráció a magyarázathoz.  Az oldal tetején és alján talál egy linket, amelynek segítségével visszatérhet a webhely nyitólapjára, onnan pedig eljuthat annak minden oldalára. Ezeken mindenütt talál majd valódi térkép gadgetet.


Ez egy jpg típusú képillusztráció, csupán hasonlít az egyes oldalakon látható térképekhez.
Adatgyűjtésre ez nem alkalmas.

Amennyiben nem egy térképet, hanem egy forgó földgömböt lát a kattintás nyomán megjelenő oldalon, válassza ki a kép felső széle feletti 2D (kétdimenziós) megjelenítést a 3D-s látvány helyett.

A térképek ún. gadgetek, webhelybe ágyazott programocskák.  Semmilyen káros hatással nincsenek a böngésző látogatók számítógépeire. A Revolver Map  funkciója az, hogy megmutassa az adott webhely látogatottságát, online felhasználóit a felhasználók települése alapján. Egyéb adatokat is szolgáltat: mely régióba, megyébe tartozik a látogató lakóhelye?  Mely időpontban volt az utolsó látogatás az oldalon arról a településről? Összesen hány látogatás volt az adott oldalon abból az országból? A világ minden részéről képes mérni az érdeklődőket attól az időponttól, amikortól a webhely szerkesztője  elhelyezi a html  vagy script kódot az oldalakon. Vannak azért azonosíthatatlan vagy azonosítatlan régióik is. (Ezen a webhelyen például az Atlanti óceánban, Afrika partjaihoz közel mért már 6 alkalommal érdeklődést úgy, hogy nem tudta a widget a régiót megállapítani. ) Az azonosítatlan helyek azonban jóval ritkábbak, mint a pontosan meghatározott települések. A magyar településeket is nagy pontossággal jeleníti és nevezi meg.

A TÁJÉKOZÓDÁS MÓDJA 4 LÉPÉSBEN

  1. A NetNagyi Klub webhely egyes honlapjain elhelyezett kicsiny térképeken láthatjuk, a világ mely pontjairól voltak és vannak jelenleg látogatók. Amennyiben látjuk koncentrikus körök pulzálását, akkor van online látogató is. A részleteket azonban közvetlenül e kis térképekről még nem tudhatjuk meg.

  2. Rákattintva a kis térképre, megnyílik egy új ablakban ugyanaz a térkép nagyobb felbontásban több adattal, szemléletesebben.
    Hogy milyen adatokat ismerhetünk meg innen, az ábra segítségével ismertetem.

    Három városból és egyetlen országból vannak  online a kép készítésének pillanatában. (pirossal jelölve)
    Ennyi az összes látogató mindenhonnan 2010. március 1.  óta. (barackszínnel jelölve)
    Jelenleg egy országból van látogató, ezért egyetlen ország zászlaja látható itt. Amikor több zászlót is láthatunk, akkor mindegyiknek a jobb sarkában olvasható az  a szám, hogy az adott országból hányan nézik a honlapot. Barnával jelölve

3. A zászló azonban egyéb információkat is hordoz, ha fölé visszük az egerünket. Kiírja, hogy az adott országból az online látogatók hány oldalt nyitottak meg.

   

 

4. Még mindig nem tudjuk viszont, hogy mely városokból, falvakból nézik a honlapot. Ha a térképet végigpásztázzuk az egérrel, és megállunk az egyes pontok felett, akkor ezekre az információkra is fény derül. A következő képre kattintva elindíthatunk egy wmv típusú videót, amelynek során láthatjuk, hogyan és milyen adatokat olvashatunk le a kék pontokról az egér segítségével.

 

A kattintás nyomán megjelenő nagyobb térkép tovább nagyítható. Egyrészt az alsó részben látható ikonok segítségével, másrészt egy dupla kattintás a térkép felületén teljes képernyőssé teszi a térképet. Ezt a programot a német Daniel Seifert alkotta. Ingyen rendelkezésre bocsátja a követő kódot mindazoknak, akik a honlapján keresztül ezt igénylik. www.revolvermaps.com

 

Vissza a NetNagyi Klub nyitólapjára